ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Κλυδωνίζονται» οι παιδικοί σταθμοί

«Κλυδωνίζονται» οι παιδικοί σταθμοί

«Κλυδωνίζονται» οι παιδικοί σταθμοί

Η τελευταία εξαγγελία του Υπουργού προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων

«Κλυδωνίζονται» οι παιδικοί σταθμοί

Απεργιακή κινητοποίηση χθες στο Αγρίνιο

παιδικοί σταθμοί
(Από αριστερά) η Κωνσταντίνα Σταμάτη και η Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στην προσχολική αγωγή, που είναι άγνωστο το κατά πόσο και αν θα εφαρμοστεί, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και σε συνδυασμό με τη χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούσαν. Στο πλαίσιο αυτό στο Αγρίνιο η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση άγγιξε το 90%, ενώ στον υπόλοιπο Δήμο έφτασε  το 80%.  

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΟΙΠΑ του Δήμου Αγρινίου Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου επεσήμανε πως: «οι παιδικοί σταθμοί θα στερηθούν πολλά παιδιά προνηπίων, κάτι που σημαίνει και μείωση των παιδιών και σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας σε πολλούς παιδικούς σταθμούς, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν θέσεις εργασίας εργαζομένων μέσω του ΕΣΠΑ. Το νομικό πρόσωπο εκ των πραγμάτων θα στερηθεί κάποια έσοδα από το ΕΣΠΑ, ενώ οι γονείς θα έχουν πρόβλημα ως προς το ωράριο και τις παροχές. Δεν δεχόμαστε πως στα προνήπια δεν παρέχεται παιδαγωγικό έργο, απεναντίας παρέχεται με τις πιο σύγχρονους μεθόδους από εξειδικευμένο προσωπικό που δουλεύει με κατάθεση ψυχής για να δώσει στα παιδιά εκπαίδευση, αγωγή και ψυχαγωγία. Στο Δήμο Αγρινίου, αν και εφόσον ισχύσει η εξαγγελία του Υπουργού, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των παιδιών και ίσως περισσότερο στα χωρία που ήδη ο αριθμός των γεννήσεων καταγράφει φθίνουσα πορεία και ήδη υπάρχουν λιγότερα παιδιά ενώ κάθε χρόνο μειώνονται. Θα είναι η χαριστική βολή για παιδικούς σταθμούς που έχουν 10 με 15 παιδιά. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2013 μπορούν να γραφτούν στους παιδικούς σταθμούς. Είναι μια απλή εξαγγελία που δεν γνωρίζομε πότε και αν τελικά θα εφαρμοστεί. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Πρέπει να στηριχθεί από τους πολίτες και τους γονείς λόγω των παροχών και λόγω του γεγονότος ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος που δεν έχουμε τροφεία και στηρίζουμε και τις νέες οικογένειες που βάλλονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Καλούμε όλους τους γονείς – δημότες του Αγρινίου. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εγγραφές για το ΕΣΠΑ. Με κάθε τρόπο να στηρίξουν το ΕΣΠΑ, να κάνουν αιτήσεις στου δημοτικούς παιδικούς σταθμούς διότι μας εμπιστεύονται τόσα χρόνια για τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Αν στηριχθεί από όλους δεν θα γίνει και ο Δήμος Αγρινίου θα είναι σε θέση να μην βάλει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς». 

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αγρινίου Κωνσταντίνα Σταμάτη ανέφερε πως: «αυτό το μέτρο μας θίγει άμεσα. θίγεται το παιδαγωγικό έργο, το οποίο είναι σημαντικό. Προφέρουμε αγωγή και το κάνουμε με κατάθεση ψυχής, ενώ έχουμε εκπαιδευτεί έτσι ώστε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα στα παιδιά έως 6 ετών. Τώρα, αν ισχύσει η εξαγγελία αυτή, θα μας «πάρουν» σημαντικό αριθμό παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στα παιδιά και τους γονείς τους, όσο και στην οικονομία και το έργο μας, αφού θα χάσουμε πολλές θέσεις εργασίας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα ΤΕΙ του κλάδου μας, οι καθηγητές τους και ο επιστημονικός σύνδεσμος του κλάδου μας που έκανε πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα προς το υπουργείο για να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου».   

 

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

 

Ο Δήμος Λευκάδας προσλαμβάνει ναυαγοσώστες

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ