Αλλοπρόσαλλα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα - «Κορυφή», ενώ δεν κινείται τίποτε!

Δεύτερη καλύτερη Περιφέρεια στον τζίρο η Δυτική Ελλάδα!

Αλλοπρόσαλλα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα

Αλλοπρόσαλλα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". «Κορυφή», ενώ δεν κινείται τίποτε!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μοιάζει παράλογο, ειδικά για όποιον γνωρίζει την κίνηση του εμπορίου και της αγοράς εν γένει στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο ως την πιο εμπορική πόλη, όμως η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει στοιχεία για αύξηση 8,6%(!) η οποία σημειώθηκε τον Φεβρουάριο στο τζίρο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου της χώρας!

Μιλάμε για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, με την αύξηση να ανέρχεται σε 3,22 δισ. ευρώ, έναντι των 2,96 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2023, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, κι αυτό ενώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε μείωση 3,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 3,32 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2024 ανήλθε σε 0,81 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,74 δισ. ευρώ και μείωση 6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 0,87 δισ. ευρώ.

Τα πιο δυσανάγνωστα, όμως, συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από τις  δραστηριότητες που εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ ότι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023, είναι στο λιανικό εμπόριο… εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (32,6%) και στην πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (29,7%), που φαίνεται να τραβούν το κάρο της…ανάπτυξης!

Όχι μόνο γιατί αφορούν κάτι τόσο ειδικό αλλά και γιατί οι δραστηριότητες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών είναι… το λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (14,6%)! Κάτι απολύτως σχετικό με το αντικείμενο που φαίνεται να πηγαίνει εξαιρετικά. Όσο για το δεύτερο χειρότερο τομέα λιανεμπορίου, αυτό μοιάζει απολύτως λογικό αν και πάλι δεν μπορεί να είναι τόσο αντιπροσωπευτικό καθώς αφορά στο λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε ειδικευμένα καταστήματα (3,2%).

Δεύτερη καλύτερη Περιφέρεια στον τζίρο η Δυτική Ελλάδα!

Οι περιφέρειες, λοιπόν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 είναι πρώτα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 12,5% και κατόπιν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 9,1% αύξηση λιανεμπορίου! Δεν χρειάζεται να πούμε πως μόλις θέσαμε αυτά τα στοιχεία σε γνώση εμπόρων στο Αγρίνιο αλλά και ευρύτερα παραγόντων της αγοράς (π.χ. σε τράπεζες που ξέρουν την οικονομική κατάσταση) το ελάχιστο που προέκυψε ήταν κάποιο μειδίαμα και το περισσότερο τρανταχτά γέλια. «Είναι τέτοια η νέκρα της αγοράς στο Αγρίνιο, ώστε το μόνο που μπορεί να έχει συμβεί είναι να έχουν μετρήσει χωριστά τους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας», μεταφέρθηκε στη «Σ».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών δεν είναι οι δύο παραπάνω αλλά είναι η Περιφέρεια Αττικής με 8,3% και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 5,7% αύξηση! Κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε πιθανότατα για την επιρροή επιχειρήσεων που δεν ευδοκιμούν σε όλη την χώρα και αφορούν σε υπηρεσίες.

Όπως προαναφέρθηκε, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών Φεβρουάριο 2024 ανήλθε σε 1,11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,99 δισ. ευρώ! Ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2024 ανήλθε σε 0,43 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,38 δισ. ευρώ.

«Πιθανότερη εξήγηση είναι πως πρόκειται για επιρροή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της καταγραφής της κίνησης μέσα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα pos που όμως δεν είναι εικόνα ανόδου τζίρου και κίνησης στην αγορά αλλά του τι φαίνεται», εξηγεί έμπειρος έμπορος, εννοώντας ευθέως ότι τώρα «χτυπιούνται» περισσότερα στην ταμειακή…

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μ. Γιόγιου - Γ. Παπαθανάσης έκαναν ξανά το Αγρίνιο υπερήφανο!

Οι δυο νεαροί αθλητές, Μαριάντα Γιόγιου και Γιώργος Παπαθανάσης, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και το Αγρίνιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο!