Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Θα ανοίξει κι άλλο η «βεντάλια»;

Η κυβέρνηση πήρε τις πρώτες αποφάσεις, τι θα γίνει όμως με τις λοιπές ειδικές επαγγελματικές ομάδες; Η κυβέρνηση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μετά…

evt_74471609082159-1

Η κυβέρνηση πήρε τις πρώτες αποφάσεις, τι θα γίνει όμως με τις λοιπές ειδικές επαγγελματικές ομάδες;

Η κυβέρνηση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μετά από μια μεγάλη συζήτηση που προηγήθηκε μίλησε πλέον με όρους αποφάσεων.

Τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό πήρε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάνοντας την εξειδίκευση των μέτρων αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ καθώς και του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλου του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί να είχαν θετική αποδοχή σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, όμως από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και από πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς καταγράφονται αντιδράσεις.

Για παράδειγμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων επισημαίνει ότι είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, «αφού παραβιάζονται συνταγματικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα».

Η απόφαση του ΣτΕ που ξεκλείδωσε τα νομικά θέματα της υποχρεωτικότητας

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις πάντως φαίνεται ότι «ξεκλείδωσαν» από την πρόσφατη απόφαση Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ για αναστολή της διαταγής αυτής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για «υποχρεωτικό» εμβολιασμό, έδωσε ένα πρώτο στίγμα στα «περί υποχρεωτικότητας» και έθεσε σε άλλη βάση τον αρχικό προβληματισμό για την προαιρετικότητα ή μη του εμβολιασμού.

Και αυτό γιατί ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί για τους εμβολιασμούς και την πιθανή υποχρεωτικότητα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες του δημόσιου συστήματος, φέρνει στο προσκήνιο το καθεστώς που θα πρέπει να ισχύει σε Υπηρεσίες Ασφάλειας, μέλη και στελέχη των οποίων έχουν τέτοιο καθηκοντολόγιο και καθημερινό ρόλο, που τα φέρνει πολύ κοντά σε πολίτες και καταστάσεις προστασίας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση πάντως στις Ένοπλες Δυνάμεις αρκέστηκε στα κίνητρα για τον εμβολιασμό και δεν προχώρησε στο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στα λοιπά όμως Σώματα Ασφαλείας τι θα ισχύσει;

Εκεί σε αντίθεση με το στράτευμα ο ένστολος οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θα χρειαστεί να έρθει σε επαφή με τον απλό πολίτη, να δράσει σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους (σπίτια, καταστήματα, πλοία, κοινόχρηστους χώρους κ.ά), κάτι που σημαίνει πως, πέραν των κλασσικών μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό, θα πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένο υγειονομικά, για ατομικό, υπηρεσιακό και βέβαια γενικό όφελος προστασίας της κοινωνίας.

Στο 65% οι εμβολιασμοί στους αστυνομικούς της Αιτωλοακαρνανίας

Μολαταύτα επιφυλάξεις για την υποχρεωτικότητα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών  Υπαλλήλων Ακαρνανίας Χρήστος Μαυραγάνης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών  Υπαλλήλων Ακαρνανίας Χρήστος Μαυραγάνης μιλώντας στο “Δυτικά Fm 92,8” εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του επιφυλάξεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. «Το αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί ή όχι είναι στην κρίση του καθενός. Θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει στον άλλο τον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ο εμβολιασμός είναι μια ατομική πράξη ευθύνης, εγώ προσωπικά έχω εμβολιαστεί γιατί πιστεύω ότι θωρακίζω την υγεία μου και πιστεύω ότι με αυτή μου την πράξη βοηθώ όλη την κοινωνία».

Μάλιστα ο Χρ. Μαυραγάνης τόνισε με νόημα ότι όταν στο γενικό πληθυσμό στην Αιτωλοακαρνανία οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει περίπου στο 32%, στις τάξεις του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχουν φτάσει περίπου το 65%...!

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ έως τις 16/8 το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Σε περίπτωση παράβασης, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ στη δομή και σε περίπτωση υποτροπής, 200.000 ευρώ, εξαιρουμένων πιθανών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Οι υγειονομικοί

Επίσης, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Ειδικότερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται επίσης υγειονομικές επιτροπές που θα κρίνουν τα αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα "Συνείδηση" 

foto ert.gr

6η ΥΠΕ: Συνήθης ετήσια διαδικασία η προσωρινή αναστολή λειτουργίας ΜΕΘ