Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στο «στόχαστρο» η λίμνη Κρεμαστών
Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στο «στόχαστρο» η λίμνη Κρεμαστών όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:
Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στο «στόχαστρο» η λίμνη Κρεμαστών όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:
Τo ενδιαφέρον για τα πλωτά φωτοβολταϊκά δεν είναι καινούργιο, ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή φαίνεται ότι έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών και το τελευταίο διάστημα η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος.
Πέντε σχέδια από ενεργειακούς κολοσσούς για τη λίμνη Κρεμαστών
Σε αυτή τη φάση έχουν υπάρχουν πέντε επενδυτικά σχέδια για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών με ισχύ 300 MW. Ένα εξ’ αυτών (50 MW) βρίσκεται υπό αξιολόγηση και τέσσερα από αυτά, με συνολική 280 MW έχουν ήδη άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ωστόσο η τελική άδεια για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων έρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού προηγουμένως εγκριθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μάλιστα πίσω από τα σχέδια που έχουν πάρει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ βρίσκονται μεγάλοι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί. Δύο από αυτά τα σχέδια τρέχουν μέσω θυγατρικών του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού BayWa r.e., που έχει υλοποιήσει έργα ΑΠΕ σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ το υπό αξιολόγηση πλωτό φωτοβολταϊκό των 50MW έχει υποβληθεί από θυγατρική του πορτογαλικού ομίλου EDPR, που εξειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όχι από το Υπουργείο στο φωτοβολταϊκό της ΤΕΡΝΑ στην Άρτα
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες της ευρύτερης περιοχής έχει εκφραστεί εδώ και περίπου δύο χρόνια αρχικά από την TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία σχεδίασε για τρία πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 265 MW. Πιο συγκεκριμένα, αυτά αφορούν τις τεχνητές λίμνες Καστρακίου (120 MW) και Στράτου (42 ΜW), καθώς και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (103 MW) στην περιοχή της Άρτας.
Αυτή η τελευταία όμως επένδυση απορρίφθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο project δεν υπάγεται στα επιτρεπόμενα έργα της ΥΑ 37674/2016. Μένει να φανεί στην πορεία, αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει και για τις παρόμοιες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών στις Λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου.
Απουσία Ειδικού Χωροταξικού όλα είναι σχετικά…
Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς από τη Βουλή αποφασίζονται διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις, το αν τελικά μια επένδυση μπορεί να αδειοδοτηθεί σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως εν προκειμένω οι λίμνες, είναι κάτι που χωρά μεγάλη συζήτηση… Και αυτό γιατί λείπει ακόμη το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, πράγμα που μάλιστα επισημάνθηκε με αυστηρό τρόπο πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναφορά της για την Ελλάδα. Σε αυτήν υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα διασφαλίσει μια πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η αναθεώρηση του παρωχημένου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ, η οποία είχε προκηρυχτεί το 2018, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και κατ΄ επέκταση στην «πράσινη» μετάβαση. Μάλιστα, πριν τις εκλογές ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς έδωσε άλλη μια παράταση για την ολοκλήρωση του μελετητικού αντικειμένου του ΕΧΠ έως τις 27 Μαρτίου 2024.
Αντιδρά η ΚΕΔΕ
Το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη των Κρεμαστών τέθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμο Παπανικολάου, με το Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου να απαντά πως η ΚΕΔΕ έχει ήδη πάρει σχετική απόφαση και είναι ήδη έτοιμη να αντιδράσει και πιο δυναμικά εφ’όσον προχωρήσουν τα ενδιάμεσα αδειοδοτικά στάδια. Ο δήμαρχος Αγρινίου διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής τα εν λόγω σχέδια δεν έχουν προχωρήσει σε στάδια μελετών και τελικών εγκρίσεων.
Τι «αφήνει» η ΔΕΗ
Το θέμα της αξιοποίησης, προς διάφορες κατευθύνσεις, των τεχνητών λιμνών κατά καιρούς έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες, αφού το περιβάλλον ιδίως των τεχνητών λιμνών, όπως στα Κρεμαστά, ενδείκνυται για διάφορες δράσεις τόσο εντός όσο και περιμετρικά των λιμνών. Παλαιότερα λοιπόν, όποια ιδέα κι αν έπεφτε στο τραπέζι η μόνιμη επωδός ήταν «δεν αφήνει η ΔΕΗ»… Εσχάτως όμως φαίνεται ότι τελικά η ΔΕΗ «αφήνει» τα πλωτά φωτοβολταϊκά, πράγμα που δημιουργεί μοιραία αντανακλαστικά… στις τοπικές κοινωνίες.
Παρεμπιπτόντως το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Αγράφων πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ναυταθλητικές δράσεις για την προώθηση της ιστιοπλοΐας στη Λίμνη Κρεμαστών. Θα μπορεί όμως να αναπτυχθεί η ιστιοπλοία, αν τελικά στην λίμνη Κρεμαστών εγκατασταθούν πλωτά φωτοβολταϊκά;
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"