ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠάτρα: Τι γίνεται με την 65χρονη που κόλλησε λέπρα- Πώς μεταδίδεται και πόσα χρόνια μετά μπορεί να εκδηλωθεί

Πάτρα: Τι γίνεται με την 65χρονη που κόλλησε λέπρα- Πώς μεταδίδεται και πόσα χρόνια μετά μπορεί να εκδηλωθεί

Πάτρα: Τι γίνεται με την 65χρονη που κόλλησε λέπρα- Πώς μεταδίδεται και πόσα χρόνια μετά μπορεί να εκδηλωθεί

Ξεκίνησε χθες η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή της 65χρονης η οποία προσβλήθηκε από λέπρα και νοσηλεύεται απομονωμένη, σε μονόκλινο δωμάτιο στη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Την ίδια ώρα θα υποβληθούν σε θεραπεία προφύλαξης και άτομα του στενού περιβάλλοντός της με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Η νόσος του Χάνσεν είναι μεταδοτική ασθένεια ωστόσο πλέον, λόγω της εξέλιξης της ιατρικής και της φαρμακευτικής είναι μια ασθένεια η οποία θεραπεύεται πλήρως ενώ η μετάδοσή της γίνεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων και του αναπνευστικού συστήματος, εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας Σοφία Γεωργίου. «Πολύ γρήγορα αυτοί οι ασθενείς αρνητικοποιούνται και δεν μεταδίδουν», τονίζει

Η διάγνωση του συγκεκριμένου περιστατικού έγινε σε συνεργασία με τους γιατρούς της Δερματολογικής Κλινικής, του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ, του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής και επιβεβαιώθηκε από το Αττικόν, με μοριακό έλεγχο.

Το 2011 τον Μάιο επίσης υπήρξαν περιστατικά λέπρας και τέσσερις ασθενείς νοσηλεύτηκαν στο ΠΓΝΠ.

Πόσο μεγάλος όμως είναι ο κίνδυνος η νόσος να διασπαρεί ευρέως;

«Ο κίνδυνος της ευρείας διασποράς είναι πολύ μικρός. Ουσιαστικά αυτός ο κίνδυνος αφορά τους οικείους αλλά και σε αυτή την περίπτωση, δεν μεταδίδεται σε όλους» αναφέρει η κ. Γεωργίου. «Χρειάζεται στενή και καθημερινή επαφή για τη μετάδοση και γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό σύστημα. Η μετάδοση στον άλλον σχετίζεται επίσης και με το ανοσολογικό σύστημα, την άμυνα που διαθέτει, ενώ υπάρχει και γενετική προδιάθεση για να κολλήσεις. Δεν κολλάνε όλοι όσοι έρχονται σε στενή επαφή».

Ως προς τη δερματική επαφή, η νόσος για παράδειγμα δεν μεταδίδεται με μια χειραψία, αν δεν υπάρχουν ανοικτές πληγές στο δέρμα και των δύο ατόμων, μας διευκρινίζει η κ. Γεωργίου που μίλησε στην Ελευθερία Μακρυγένη.

Ωστόσο η νόσος έχει μεγάλη περίοδο επώασης και μπορεί να εκδηλωθεί μετά από 5 ή ακόμα και 10 χρόνια.

«Τα συμπτώματα εκδηλώνονται με δερματικές βλάβες, οι οποίες είναι πολύμορφες. Μπορεί δηλαδή να μιμηθεί πολλές δερματικές παθήσεις, ενώ και η λέπρα έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς και του άλλου ατόμου», καταλήγει.

Μεσολόγγι: Χειροπέδες σε άνδρα που είχε καταδικαστεί για κλοπή, λαθρεμπορία και κατοχή ναρκωτικών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ