«Οργιάζει» η λαθροϋλοτομία στην Αιτωλοακαρνανία - Εντείνονται οι έλεγχοι
«Οργιάζει» η λαθροϋλοτομία στην Αιτωλοακαρνανία. Εντείνονται οι έλεγχοι όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία 3.304 έλεγχοι το 2024 στην Αιτωλοακαρνανία για την παράνομη υλοτομία, 19 μηνύσεις, 23 πρόστιμα και 116 τόνοι καυσόξυλων που κατασχέθηκαν
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Εδώ και καιρό τα στελέχη των Δασαρχείων της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας που διεξάγουν σε μόνιμη βάση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάσει δηλαδή της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το Κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, ενώ βάρος δίνεται κυρίως στο Ξηρόμερο, στον Ορεινό Βάλτο και την περιοχή της Αμφιλοχίας, διότι οι τάσεις για λαθροϋλοτομία τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικές στις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Στην Αιτωλοακαρνανία το 2019 σχετικά με την παράνομη υλοτομία υπεβλήθησαν 31 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 120 τόνοι καυσόξυλων, κατασχέθηκε 1 φορτηγό και 3 αλυσοπρίονα. Το 2020 υπεβλήθησαν 30 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 707 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα. Το 2021 υπεβλήθησαν 13 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 67 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκε 1 αυτοκίνητο και 1 φορτηγό! Το 2022 από τον Ιούλιο και μέχρι τον Οκτώβριο από τα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας είχαν υποβληθεί 14 μηνύσεις, έχει κατασχεθεί ένα φορτηγό αυτοκίνητο, 3 αλυσοπρίονα και 75 τόνοι καυσόξυλα.
Πάντως το αξιοσημείωτο είναι ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει φέτος είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και παρά το γεγονός ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να υφίσταται ακόμη ως πρόβλημα εντούτοις δεν καταγράφεται κάποια εκρηκτική αύξηση στο φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.
Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας Αναστασία Λεπίδη μιλώντας στη «Σ» τόνισε:
«στο πλαίσιο της δασοπροστασίας κάθε δασαρχείο της Αιτωλοακαρνανίας προβαίνει και σε ελέγχους για την λαθροϋλοτομία.
Συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία το 2023 έγιναν 3.123 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 36 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 226 τόνοι καυσόξυλων. Μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου, το 2024, έγιναν 3.304 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 19 μηνύσεις, επιβλήθηκαν 23 διοικητικά πρόστιμα και κατασχέθηκαν 116 τόνοι καυσόξυλων.
Η λαθροϋλοτομία ξεκινά πάντα περίπου τον Αύγουστο ή λίγο πριν. Η υπηρεσία μας και τα δασαρχεία του νομού πραγματοποιούν ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ υπάρχουν περίοδοι που οι έλεγχοι εντείνονται. Τα περισσότερα συμβάντα παράνομης υλοτομίας κατά την περσινή χρονιά εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βάλτου και της Αμφιλοχίας, αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα ζητήματα.
Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να αντιμετωπίσουμε τόσο την παράνομη υλοτομία, όσο και την παράνομη εμπορεία ξυλείας.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη εμπορεία ξυλείας αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου όχι μόνο ο συλληφθείς, αλλά και ο αγοραστής των ξύλων. Τα ξύλα που κατάσχονται από τα δασαρχεία και από τη Διεύθυνση Δασών, βάση νόμου βγαίνουν σε δημοπρασία, πωλούνται και τα χρήματα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο».
Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για τα ξύλα που προέρχονται από παράνομη υλοτομία
Πέραν όμως αυτών είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει για το πώς πρέπει να αγοράζει καυσόξυλα. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη νομιμότητα, τη διακίνηση, αλλά και σε φορολογικό επίπεδο, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως ο έμπορος πρέπει να διαθέτει ξερά ξύλα και χώρο για να τα αποθηκεύσει.
Η υγρασία στα ξύλα είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προς την απόδοση για να ζεσταθούμε. Για να αποδώσουν τα ξύλα στο τζάκι ή την ξυλόσομπά μας πρέπει να έχουν υγρασία κάτω του 15%.
Τα ξύλα που μας φέρνει ο λαθροϋλοτόμος δεν γίνεται να έχουν τέτοιο ποσοστό υγρασίας, γιατί δεν τα αποθηκεύει και δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει, συνεπώς τα ξύλα που θα παραλάβει κάποιος από τον λαθροϋλοτόμο θα είναι χλωρά, όσο νωρίτερα και αν τα έχει κόψει, ενώ δεν θα είναι σχισμένα, θα είναι χοντροκομμένα και υγρά, που σημαίνει πως θα αποδίδει τις μισές θερμίδες θέρμανσης. Έτσι ο κόσμος πληρώνει ακριβά τα ξύλα από τους λαθροϋλοτόμους, διότι εκμεταλλεύεται τις μισές θερμίδες θέρμανσης και τις άλλες μισές τις χάνει, διότι ζεσταίνει το νερό που έχουν μέσα τους τα ξύλα για να γίνει ατμός.
Αυτό ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, ότι τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά, ενώ τα παράνομα ξύλα είναι πάντα υγρά. Τα σχισμένα ξύλα στεγνώνουν νωρίτερα και αποδίδουν ουσιαστικά, εκπέμπουν πραγματική ζέστη, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει ο έμπορος, ο οποίος μπορεί να τα αποθηκεύει.
Επίσης, καλό είναι ο κόσμος να γνωρίζει πως τα ανοιχτά τζάκια δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες θέρμανσης, ενώ μεγαλύτερη απόδοση έχει η κλειστή ξυλόσομπα και το κλειστό τζάκι.
Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο καθένας για να διαχειρίζεται σωστά τα ξύλα του και να ζεσταίνεται περισσότερο και καλύτερα, διότι με μια καλή ξυλόσομπα ή ένα κλειστό τζάκι λ.χ. από τις 1.000 θερμίδες που θα βάλει μέσα, θα ωφεληθεί από τις 850 θερμίδες θερμότητας, ενώ το ανοιχτό τζάκι θα έχει τουλάχιστον 15% μειωμένη απόδοση, ενώ παράλληλα «ρουφάει» και τον ζεστό αέρα, λειτουργεί ως αποροφητήρας και τα ξύλα σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποδίδουν σε καμία περίπτωση όπως πρέπει.
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"