Αγρίνιο - Ελένη Νικολοπούλου: Ώθησε το παιδί σου στον αθλητισμό - Μείωσε τις οθόνες!
Ώθησε το παιδί σου στον αθλητισμό αναφέρει η Ελένη Νικολοπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, σε άρθρο της που αφορά την έκθεση των παιδιών στις οθόνες, προτρέποντας τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά στον αθλητισμό και να μειώσουν τις οθόνες.
Ώθησε το παιδί σου στον αθλητισμό αναφέρει η Ελένη Νικολοπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, σε άρθρο της που αφορά την έκθεση των παιδιών στις οθόνες, προτρέποντας τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά στον αθλητισμό και να μειώσουν τις οθόνες.
Πολλοί γονείς ανησυχείτε για τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σας μπροστά στις οθόνες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατακόρυφα η έκθεση των παιδιών στις οθόνες, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν τις μαθησιακές, λεκτικές, γνωσιακές και επικοινωνιακές δυσκολίες που αναδύονται από την ψηφιακή ζωή των παιδιών.
Ερευνητικά έχει διαπιστωθεί ότι η πολύωρη έκθεση, έχει επιπτώσεις στην όραση, στις νοητικές λειτουργίες όπως στη σκέψη, στην εστίαση και συγκέντρωση, στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην εκτέλεση πολλαπλών λειτουργιών. Συγχρόνως ελλοχεύει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και των μυοσκελετικών προβλημάτων.
Ε Χ Ε Τ Ο Ν Ο Υ Σ Ο Υ Σ Τ Ο Π Α Ι Δ Ι ! ! !
Με δεδομένο ότι, τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα τεχνολογικά προηγμένο περιβάλλον, όπου η επαφή καθημερινά με οθόνες κάθε είδους είναι αναπόφευκτη, έρχομαι να σας προτείνω την αντιστάθμιση σε αυτό με την ώθησή τους στον αθλητισμό .
Ο αθλητισμός δίνει την ευκαιρία να βγει το παιδί από το σπίτι για κάποιες ώρες και του καλλιεργεί όχι μόνο το σώμα αλλά ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων οι οποίες ως «δεξιότητες ζωής» θα το θωρακίσουν απέναντι στις επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσης σε οθόνες και θα το δυναμώσουν ψυχοσωματικά με αναρίθμητα οφέλη.
Η παιδική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περίοδος γνωστικής εξέλιξης και ταχύτητας ανάπτυξης του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι παράγοντες όπως το φαγητό, η άσκηση και ο χρόνος παραμονής στις οθόνες παίζουν βασικό ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά μηδενική έκθεση σε οθόνη για παιδιά κάτω των 2 ετών. Λιγότερο από 60 λεπτά χρήσης οθονών την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, αυξημένη σωματική δραστηριότητα, πέντε μερίδες φρούτων-λαχανικών και ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά ποσοστά υποκινητικότητας στα παιδιά και εφήβους 5-17 ετών. Συνιστά ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον κατά μέσο όρο 60 λεπτά/ημέρα μέτριας έως έντονης έντασης, κυρίως αερόβια, σωματική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι αερόβιες δραστηριότητες έντονης έντασης, καθώς και εκείνες που ενδυναμώνουν τους μυς και τα οστά πρέπει να ενσωματώνονται τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα (WHO, 2017). Συστήνει επίσης τα παιδιά και οι έφηβοι να περιορίσουν τον καθιστικό χρόνο και ιδιαίτερα το χρόνο διασκέδασης μπροστά από μια οθόνη.
Το έχετε ακούσει πολλές φορές και είναι αλήθεια, δεν έχει τόση σημασία τι λέμε στα παιδιά αλλά τι κάνουμε. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μειώσουμε το χρόνο μπροστά από τις οθόνες, να ωθήσουμε τα παιδιά μας αλλά και τους εαυτούς μας, στον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά…Ίσως η πιο ακριβή επένδυση για τη ζωή μας με ελάχιστο οικονομικό κόστος.
Πάμε λοιπόν! Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στην κοινωνία, ώθησε το παιδί σου στον αθλητισμό για να αποκτήσει πολυεπίπεδα υγεία και ευρωστία.
Ελένη Νικολοπούλου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προπονήτρια Στίβου, ΜSc στην Άσκηση και Υγεία
Βόλος: Προφυλακίστηκε 40χρονος, κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 6χρονου