Δήμος Αγρινίου: «Μη βγάζετε κλαδιά και χόρτα μέσα στις γιορτές»
Την ώρα που στο Δήμο Αγρινίου προσπάθησαν να βάλουν σε τάξη από νωρίς το ζήτημα με τα χορταριασμένα οικόπεδ φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος από κλαδιά και κομμένα χόρτα.
Την ώρα που στο Δήμο Αγρινίου προσπάθησαν να βάλουν σε τάξη από νωρίς το ζήτημα με τα χορταριασμένα οικόπεδα και κτήματα εντός των ορίων του, φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος από κλαδιά και κομμένα χόρτα που αποθέτουν σε δρόμους ή και πεζόδρομους οι πολίτες.
Αυτό το γεγονός δεν προκαλεί μόνο μια αίσθηση αταξίας και χάους (εικόνες από την οδό Βαρνακιώτη και τον πεζόδρομο Παπαϊωάννου) αλλά κάνει και τις υπηρεσίες του δήμου να τρέχουν και να μην φτάνουν, χωρίς να υπολογίζεται η εστία μόλυνσης που δημιουργείται αφού, συχνά πάνω στους σωρούς από κλαδιά και χόρτα, απορρίπτονται και σκουπίδια!
Πριν από περίπου μια εβδομάδα ο δήμος Αγρινίου είχε ενημερώσει «ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων» ότι υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου 2023, να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, προς αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς σύμφωνα με την ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη. Δυστυχώς, δεν προέβλεψε να βγάλει και μια ανακοίνωση που να αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους από το να βγάζουν αυτή ειδικά την εποχή τα κλαδιά και όσα άλλα έχουν καθαρίσει από τα οικόπεδά τους, ενόψει Πάσχα.
«Πρέπει να καλέσουμε τους πολίτες αυτές της μέρες να σταματήσουν αυτή την διαδικασία για να μπορέσουμε να μαζέψουμε όσα έχουν βγάλει έξω από τις περιουσίες τους», λέει στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χριστόφορος Παπαδημητρίου. «Λόγω των γιορτών πάντα παρουσιαζόταν αυτό το φαινόμενο αλλά τώρα έχει παραγίνει γιατί πολλοί κόβουν και τα δέντρα τους που έχουν πληγεί από την ασθένεια των εσπεριδοειδών, τον “μαύρο- ακανθώδη- αλευρώδη”, όπως λέγεται. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη στα χωριά. Επιχειρούμε με 2 φορτηγά κι 1 JCB από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου αλλά δεν προλαβαίνουμε. Τουλάχιστον την Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να υπάρξει ένα σταμάτημα των καθαρισμών», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου.
Η σωστή διαδικασία
Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι η σωστή διαδικασία δεν είναι να πετούν όσα κλαδεύουν ή κόβουν στους κάδους αλλά ούτε και να κάνουν τις εργασίες τους κατά βούληση καλώντας μετά τον δήμο να πάει να καθαρίσει! Αυτό που προβλέπεται είναι ένα τηλεφώνημα στο 15194 και το κλείσιμο ενός ραντεβού με τις υπηρεσίες του δήμου. Στην συνέχεια εκείνες ειδοποιούν τον δημότη για το πότε θα είναι διαθέσιμες και τον συμβουλεύουν να αφήσουν τα παράγωγα του καθαρισμού δίπλα στον πλησιέστερο κάδο. «Οι δημότες κάνουν ένα αίτημα, δεν πληρώνουν τίποτε, όμως πριν περνάει ένας επόπτης να εκτιμήσει την κατάσταση.
Πλέον έχουμε το φαινόμενο συνεργεία να πληρώνονται για τον καθαρισμό και το μάζεμα αλλά να αφήνουν το μάζεμα στον δήμο Αγρινίου. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πετάμε αυθαίρετα όποτε αποφασίσουμε αυτά που καθαρίσαμε. Σε τέτοια περίπτωση η δημοτική Αστυνομία μπορεί να διαπιστώσει παράβαση, να προειδοποιήσει την πρώτη φορά και την δεύτερη να επιβάλλει πρόστιμο», τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας.
Υπενθυμίζεται ότι ως καθαρισμός θεωρείται η υλοτομία και η απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και κλαδιά, το κλάδεμα των δέντρων από το έδαφος, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων υλικών ή αντικειμένων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς και η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, επικαρπωτών ή μισθωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, διενεργείται αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον Δήμο Αγρινίου ενώ εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις με την επιβολή χρηματικού προστίμου στους υπόχρεους.
Ο Δήμος Αγρινίου είχε ανακοινώσει ότι «προσβλέποντας στην συνεργασία των δημοτών καλεί τους ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές οικοπέδων, να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για καθαρισμό των οικοπέδων τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και να υπάρξει προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, με ταυτόχρονη διασφάλιση του περιβάλλοντος».
Περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου (τηλ. επικοινωνίας: 26413 60627-631-636).
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Kαύσιμα: Ανοιχτό ενδεχόμενο για Fuel Pass 3 – Τι είπε ο Σκρέκας