ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Δογρή

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Δογρή

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Δογρή

Ένα ακόμη βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση, αναφέρεται στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Δογρή

Δεξιά του δρόμου Αγρινίου Θέρμου, διακόσια μέτρα πριν από τη Ντουγρή, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ένας μικρός μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναΐσκος με ημικυκλική αψίδα ανατολικά. Χτίστηκε με ασβεστόπετρες και άφθονο κονίαμα, ενώ στους αρμούς κατά διαστήματα τοποθετούνται κάθετα ή συνήθως σε οριζόντιες στρώσεις πλίνθοι. Η στέγη είναι δίρριχτη, κεραμοσκέπαστη. Στο νότιο τοίχο ανοίχτηκαν δύο νεότερα ορθογώνια παράθυρα,ε νώ πάνω από τη χαμηλή δυτική θύρα σχηματίζεται τοξωτό αψίδωμα,όπου θα ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Αγίου Νικολάου. Παλαιότερα ο ναΐσκος ήταν κατάγραφος. Από την υγρασία όμως,τα συνεχή ασβεστώματα και τους καπνούς, οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν ή καλύφθηκαν έτσι ώστε σήμερα ελάχιστα ίχνη χρωμάτων διακρίνονται στο κλειδί της καμάρας προς την πλευρά του ιερού.

Αξιοπρόσεκτος είναι ο συλλογισμός του Τσαρούχη,ότι ο Άγιος Νικόλαος πρέπει να χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο ναό που ερειπώθηκε ή εξαφανίστηκε από τις προσχώσεις που έγιναν σ’αυτό το χώρο.

Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι ο ναΐσκος χτίστηκε τον 16ο ή το αργότερο τον 17ο αιώνα.Την άποψη αυτή ενισχύουν οι λιγοστές στρώσεις των οριζόντιων πλίνθων. Η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου. Πηγή:Βυζαντινή Αιτ/νία-Αθανάσιος Παλιούρας.

Πηγή:Βυζαντινή Αιτ/νία-Αθανάσιος Παλιούρας.
Video:Andreas Koutsothanasis

Εργαστήρι “Παναγία Ελεούσα”: Χαιρετισμός για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr