Στο Γαλαξίδι για τα αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας (video)

Ένα από τα πιο διάσημα έθιμα της ημέρας, εξαιρετική αφορμή για εκδρομή στη γραφική περιοχή

galaksidi-1

Τα αλευρομουτζουρώματα, ένα από τα πιο διάσημα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι μια εξαιρετική αφορμή για μια εκδρομή στο γραφικό Γαλαξίδι.

Tι καλύτερο για την Καθαρά Δευτέρα από μια εκδρομή σε ένα γραφικό μέρος που συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, μετά από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, το Γαλαξίδι σε υποδέχεται με εικόνες αρχοντικής ομορφιάς, ατμόσφαιρα νησιού και άρωμα μιας άλλης εποχής.

Η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την Καθαρά Δευτέρα, αφού εκείνη τη μέρα πραγματοποιείται το Αλευρομουτζούρωμα - ένα έθιμο που «βάφει» την πόλη με πολλά χρώματα, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, που κρατάει αιώνες. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού. Η πόλη μετατρέπεται στην πιο πολύχρωμη «εμπόλεμη» ζώνη.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα alevromoutzouroma.gr, το συγκεκριμένο έθιμο έχει πιθανότατα τις ρίζες του στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις. Από την αρχή του Τριωδίου, σχεδόν καθημερινά, άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές. Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού ήταν τα γαλαξιδιώτικα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Ο κόσμος συγκεντρώνονταν στην «αγορά», στο λιμάνι του Γαλαξιδίου και ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος ή αλλιώς το αλευρομουτζούρωμα.

Μέχρι και σήμερα, το ιδιαίτερο αυτό έθιμο παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μικρούς και μεγάλους,που κάθε χρόνο συμμετέχουν με κέφι και χαρά.

Βόλτες με θαλασσινό αέρα

Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα καλαίσθητα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Πολλά από τα αρχοντικά του Γαλαξιδίου έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Χρωματιστές προσόψεις, λουλουδιασμένες βοτσαλωτές αυλές και μπαλκόνια κοσμημένα με ακρόπρωρα πλοίων δημιουργούν ένα γραφικό νησιωτικό σκηνικό στη στεριά. Κάντε μια βόλτα στον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, όπου τα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα σε όλο το Γαλαξίδι.

Κοντινές εκδρομές

Αν έχετε περισσότερο χρόνο για εκδρομές, μπορείτε να επισκεφθείτε τους Δελφούς (30 χλμ. από το Γαλαξίδι), την παραθαλάσσια Ιτέα, την Αράχωβα, αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού».

 

 

Πηγή: travelgo.gr

Φωτογραφίες: Shutterstock