«Σώστε την Τριχωνίδα»: Συλλογή υπογραφών για ένσταση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο
![«Σώστε την Τριχωνίδα»: Συλλογή υπογραφών για ένσταση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο](https://sinidisi.gr/wp-content/uploads/2025/02/trixonida-1.jpg)
«Σώστε την Τριχωνίδα»: Συλλογή υπογραφών για ένσταση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση".
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Η ομάδα στο facebook Σώστε τη λίμνη Τριχωνίδα (#savetrichonida) ξεκίνησε συλλογή υπογραφών κατά των ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, αντλησιοταμιεύσεων, μικρών υδροηλεκτρικών στην περιοχή Θέρμου & Τριχωνίδας και έχει θέσει ως στόχο να φτάσει τις 1.500 υπογραφές, όπως αναφέρει ο λογαριασμός της.
Έχει ετοιμάσει και σχετική αφίσα μάλιστα όπου εξηγεί ότι είναι «ενάντια σε όλες τις ΒΑΠΕ», δηλαδή τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο για την Τριχωνίδα.
Η σελίδα φτιάχτηκε στις 30/1/ 2025 και έχει μόνο δέκα μέρες εντός δικτύων, παρά ταύτα έχει ήδη αρκετούς εγγεγραμμένους που έχουν μετάσχει στην σχετική συλλογή υπογραφών.
Οι υπογραφές όσων μετέχουν θα συνυπογράφουν την Δ11 ένσταση που θα υποβληθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο την 21η Φεβρουαρίου 2025 για την αντλησιοταμίευση στο Δήμο Θέρμου, αλλά και για τις επερχόμενες διαβουλεύσεις που τυχόν προκύψουν στο μέλλον και θα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας.
Βασικός στόχος της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου είναι η βελτιστοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τη μετατροπή της υφιστάμενης αδειοδοτικής κατάστασης σε μία πλήρως ηλεκτρονική πλατφόρμα διεκπεραίωσης και ροής εργασιών.
Με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Α1 και Α2, καθώς και η παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοσης, ανανέωσης ή τροποποίησης των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Η σελίδα του «Σώστε την Τριχωνίδα» αναφέρει τα εξής:
«Συμπολίτη/Συμπολίτισσα,
Συνυπογράψτε τις ενστάσεις μας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην φόρμα υπογραφών: https://docs.google.com/.../1RhpwpeMKW2qFCoE_ua9.../edit και γίνετε μέλη στην ομάδα μας προκειμένου να συντονιστείτε με την δράση και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια διάσωσης της λίμνης Τριχωνίδας: Φόρμα μελών -> https://docs.google.com/.../1jpJFugCpO5.../edit δηλώνοντας αντίθεση σε οποιασδήποτε μελλοντικής τοποθέτησης ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, αντλησιοταμιεύσεων, μικρών υδροηλεκτρικών και μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, σε βουνά-λόφους-ρέματα-καλλιεργήσιμες εκτάσεις του δήμου Θέρμου και τις λίμνης Τριχωνίδας.
Προσυπογράφοντας το έντυπο τεκμηριωμένων απόψεων-ενστάσεων που θα κατατεθεί στην δημόσια διαβούλευση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σταθμού αντλησιοταμίευσης και των συνοδών έργων στην λίμνη Τριχωνίδα, εντός των κοινοτήτων Αβαρίκου, Σιταραλώνων και Πετροχωρίου του δήμου Θέρμου (η διαβούλευση λήγει στις 21-2-25).
Το έντυπο θα συνταχθεί από εξειδικευμένη νομική-επιστημονική ομάδα και θα κατατεθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (https://eprm.ypen.gr/) του Υπουργείου Περιβάλλοντος πριν τη λήξη της ανωτέρω διαβούλευσης.
Η περιοχή του δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου ΑΠΕ, σε αντίθεση με τον «ασφυκτικό κλοιό» που επικρατεί στους γειτονικούς δήμους (βλ. περιοχή Ναυπακτίας: λειτουργούν μέχρι στιγμής 93 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 142 επιπλέον, συν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες - βλ. περιοχή Αγρινίου: πλωτά φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιεύσεις, μικρά υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες).
Παρ' όλα αυτά στην περιοχή του δήμου Θέρμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ (Ιαν. 2025: https://geo.rae.gr/), υπάρχουν βεβαιώσεις παραγωγού για:
- 13 ανεμογεννήτριες (οι 8 από αυτές είναι σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, 3 με έγκριση ΠΠΔ σε Διασελλάκι-Κόνισκα και 5 με ΑΕΠΟ στην κορυφή Ψώριαρης)
- 6 μικρά υδροηλεκτρικά (1 σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, δηλ ΑΕΠΟ, στον ποταμό Εύηνο και εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου)
Με το να επιτραπεί η εγκατάσταση και η λειτουργία των 2 αντλησιοταμιεύσεων που σχεδιάζονται στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας σταθμών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκα) στην περιοχή γύρω από τη λίμνη, οι οποίοι θα λειτουργούν συνδυαστικά με την μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
Όσοι έχουν υπογράψει στην φόρμα υπογραφών για την περιοχή του Θέρμου-Τριχωνίδας κατά το παρελθόν, η οποία είναι ενεργή από τις 15-1-2025, δεν απαιτείται να την συμπληρώσουν εκ νέου (Παρακαλούμε, υπογράψετε μόνο 1 φορά ο καθένας). Μοιράσου την φόρμα υπογραφών με άλλα άτομα. Κοινοποίησε ελεύθερα! Σε περίπτωση ανάγκης διόρθωσης, για απορίες ή διευκρινίσεις, στείλτε e-mail εδώ: savetrichonida@gmail.com
Μέτωπο Αγώνα ενάντια στις ΒΑΠΕ «Σώστε τη λίμνη Τριχωνίδα» -Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας».
Η περιβαλλοντική άδεια πάντως περνάει από διάφορα στάδια και το ΗΠΜ είναι ένα από αυτά. Η διαδικασία της εγγραφής του χρήστη περιλαμβάνει 3 στάδια:
Στάδιο 1ο: Πιστοποίηση των στοιχείων του χρήστη που πραγματοποιεί την εγγραφή μέσω του συστήματος TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται για λόγους ασφαλείας και είναι ανεξάρτητη από το λογαριασμό που θα δημιουργήσετε.
Στάδιο 2ο: Επιλογή κατηγορίας του χρήστη ανάλογα με τον ρόλο του στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οι κατηγορίες χρηστών είναι: Επενδυτές, Εσωτερικοί χρήστες αδειοδοτικών υπηρεσιών, Γνωμοδοτικοί φορείς/υπηρεσίες και ενδιαφερόμενο κοινό.
Στάδιο 3ο: Συμπλήρωση φόρμας εγγραφής του χρήστη με συγκεκριμένα πεδία για συμπλήρωση με υποχρεωτικά και μη πεδία.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"