Πότε «πέφτει» της Αναλήψεως 2025 - Ποια είναι η σύνδεση με το Πάσχα και τι συμβολίζει

Πότε «πέφτει» της Αναλήψεως 2025 - Ποια είναι η σύνδεση με το Πάσχα και τι συμβολίζει

Τι γιορτάζουμε της Αναλήψεως, πότε «πέφτει» το 2025, ποια είναι η σύνδεση με το Πάσχα και τι συμβολίζει αυτή η δεσποτική γιορτή.

Οι εορτασμοί για το Πάσχα 2025 ολοκληρώθηκαν με όλη την κατάνυξη και λαμπρότητα που αρμόζει για το θείο Δράμα και την αναγγελία της Ανάστασής του. Τώρα σειρά έχει η γιορτή της Αναλήψεως που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους εορτασμούς του Πάσχα καθώς είναι κινητή εορτή.

Της Αναλήψεως 2025: Τι γιορτάζουμε 40 μέρες μετά το Πάσχα, οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί
Παραδοσιακά η γιορτή της Αναλήψεως τιμάται πάντα 40 μέρες μετά το Άγιο Πάσχα οπότε σύμφωνα με τους φετινούς υπολογισμούς η δεσποτική αυτή γιορτή «πέφτει» την Πέμπτη 29 Μαίου. Με την γιορτή αυτή η Εκκλησία τιμά την ανάβαση του Ιησού στους Ουρανούς ολοκληρώνοντας την αποστολή του επί Γης. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, την ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζουμε την ανάληψη του Κυρίου στους «ουρανούς». Δηλαδή την ολοκλήρωση της αποστολής και της διδασκαλίας του Χριστού στη γη και την ανάβασή του στο «βασίλειο των ουρανών» στη θέση εκ δεξιών του Πατρός. Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε. Όμως, έπειτα από τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ νεκρών. Μετά την ανάσταση του Χριστού – που θεωρείται η μεγαλύτερη απόδειξη για την ορθότητα της πίστης της θρησκείας – ο Χριστός συνέχισε το έργο του επί της γης για άλλες 40 ημέρες.

Την τεσσαρακοστή ημέρα μετά την Ανάστασή Του, ο Κύριος «εξήγαγε» τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών, όπου τους έδωσε διάφορες συμβουλές και οδηγίες και την ρητή εντολή να πορευτούν σε όλα τα έθνη κηρύττοντας και βαπτίζοντας. Επίσης τους υποσχέθηκε ότι θα τους αποστείλει τον Παράκλητο, «το Άγιο Πνεύμα» (Πραξ.1.8) και αφού σήκωσε τα χέρια τους ευλόγησε (Λουκά 24,50). Και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ’ αυτούς και εφέρετο προς τα πάνω, στον ουρανό», μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. «Ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Τι τρώμε της Αναλήψεως
Για τη Θεία Κοινωνία την ημέρα της Αναλήψεως την προηγουμένη τρώμε ψάρι. Επίσης, το μεσημέρι και το βράδυ κάνουμε νηστεία.

Το Απολυτίκιο

Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

«Ο Κύριος ανελήφθη εις ουρανούς, ίνα πέμψη τον Παράκλητον τω κόσμω, οι ουρανοί ητοίμασαν τον θρόνον αυτού, νεφέλαι την επίβασιν αυτού, Άγγελοι θαυμάζουσιν, άνθρωπον ορώντες υπεράνω αυτών, ο Πατήρ εκδέχεται, ον εν κόλποις έχει συναιδιον.

Το Πνεύμα το άγιον κελεύει πάσι τοις Αγγέλοις αυτού, Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών, Πάντα τα έθνη κροτήσατε χείρας. ότι ανέβη Χριστός, όπου ην το πρότερον».

dikaiologitika.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Video: Εντυπωσιακό «ποτάμι» από φώτα αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το χθεσινό μποτιλιάρισμα

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα σχηματίστηκε ένα εντυπωσιακό «ποτάμι» από φώτα αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, καθώς χιλιάδες εκδρομείς επέστρεφαν στην Αθήνα από τις πασχαλινές τους εξορμήσεις​.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;