Οι νερόμυλοι της Ερημίτσας και ο μπαρουτόμυλος του Ζελίχοβου

Διαβάστε τις αναμνήσεις αλλά και τις πραγματικά ενδιαφέρουσες για την ιστορία του τόπου μας απορίες από τον Γιάννη Γιαννακόπουλο

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗ

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Όπως είναι γνωστό στην Ερημίτσα υπήρχαν νερόμυλοι που λειτουργούσαν σχετικά μέχρι πριν μερικές δεκαετίες.

Τους έτυχα όλους να λειτουργούν και αποτελούν έντονες παιδικές μου αναμνήσεις.

Οι μύλοι αυτοί κατά σειρά ήταν: 1.-ο ταμπακόμυλος, κοντά στο Σχοίνο και τον Αγιο Νικόλαο, 2.- του Νάστα, στην περιοχή Νασταίικα, 3. του Κίτσου, 4. του Χονδρού (οι δύο τελευταίοι στην περιοχή οικισμού Τροχός Αγρινίου). Οι παραπάνω νερόμυλοι ήταν κτισμένοι κοντά στη κοίτη της Ερημίτσας.

Η ΕΡΗΜΙΤΣΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΡΟΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Υπήρχαν και άλλοι δύο νερόμυλοι μακριά από την κοίτη της Ερημίτσας που το νερό σε αυτούς έφθανε με υδραύλακες. Ο ένας ήταν του Ζυγούρη στο Παναιτώλιο και ο άλλος στο Αγρίνιο, στη σημερινή πλατεία μητροπολίτη Χριστοφόρου.

Δηλαδή υπήρχαν συνολικά 6 νερόμυλοι που λειτουργούσαν τον κυρίως μύλο για άλεσμα και νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων που δεν μπορούσαν να πλυθούν στη σκάφη (κουβέρτες, μαντανίες κλπ).

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΝΑΣΤΑ

Ολοι αυτοί οι νερόμυλοι σήμερα είναι ερειπωμένοι και σύντομα θα καταρρεύσουν πλήρως, απλά θα υπάρχουν σαν τοπωνύμια.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΚΙΤΣΟΥ
ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥ
ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΡΑΜΜΟΠΟΥΛΟΥ (από το αρχείο της Γίτσας)

Υπήρχε όμως και ένας άλλος νερόμυλος, επί της Ερημίτσας, στο Ζελίχοβο σημερινή Αγία Παρασκευή στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους που αναφέρεται στα αρχεία της Δημητσάνας σαν ένας από τους τρείς μπαρουτόμυλους που λειτουργούσαν επί τουρκοκρατίας στη Ελλάδα. Οι άλλοι δύο είναι, φυσικά, της Δημητσάνας και του Μαυρίλου στη Φθιώτιδα. Οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας είναι πασίγνωστοι και αποτελούν αξιοθέατο της περιοχής. Ανακαινίσθηκαν και λειτουργούν εκπαιδευτικά.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗ
ΖΕΛΙΧΟΒΟ

Ο μπαρουτόμυλος του Μαυρίλου, που κινείται από τα νερά της Κασταλίας πηγής, έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής και λειτουργεί εκπαιδευτικά. Είχα την τύχη να τον βιντεοσκοπίσω και παραθέτω το βίντεο:

"ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ" ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τώρα για τον δικό μας μπαρουτόμυλο, του Ζελίχοβου, κανείς δεν ξέρει που ήταν. Κάποιοι φίλοι προσπαθούν να τον εντοπίσουν και ενδεχομένως να τον ανακατασκευάσουν.
Στο διά ταύτα είμαστε "κούρτσ", (όπως έλεγε ο αείμηστος Τάκης Παπαποστόλου), δηλαδή τελευταίοι.

Ο ΥΔΡΑΥΛΑΚΑΣ ΕΡΗΜΗΤΣΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (κίτρινη διαγράμιση).
Φυσικά από το νερό του υδραύλακα αρδεύονταν και μεγάλο μέρος του Ρουπακιά

Να μία ουσιαστική πρόκληση για τον εκ Ζελιχόβου καταγόμενο αντιδήμαρχο κ. Γρίβα να ερευνήσει το θέμα και να βάλει το νερό στο αυλάκι... Ας δει το βίντεο του Μαυρίλου για να πάρει πληροφορίες.

ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ ΜΑΥΡΙΛΟΥ

Y.Γ. 1. -Αν υπάρχει και άλλος νερόμυλος που να έχει σχέση με την Ερημίτσα ας αναφερθεί για να καταγραφεί.

2.- Κοντά στη πλατεία του Μητροπολίτη Χριστοφόρου στο Αγρίνιο υπάρχει ένα ιδιαίτερο συντριβάνι που έχω την εντύπωση ότι αναφέρεται στο νερόμυλο που υπήρχε εκεί. Ας τοποθετηθεί μία πλάκα που να αποτυπώνει τον ρου του υδραύλακα από την Ερημίτσα ως την πόλη με τις σχετικές σύντομες πληροφορίες.

3. Mε πληροφόρησε η κ. Γιώτα Μπαρλίκα ότι υπάρχει και άλλος νερόμυλος επί της Ερημίτσας και μάλιστα λειτουργεί ακόμα...

4.-Στις νεροτριβές Κίτσου και Ζυγούρη λειτουργούν νεροτριβές με νερό γεώτρησης και όχι τρεχούμενο της Ερημίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αιτωλικό: Ρημάζουν τα Ρεμπάκια - Η σημερινή κατάσταση... (εικόνες)

Ένας καλοκαιρινός προορισμός, μια ακτή της λιμνοθάλασσας με πλούσια ιστορία σήμερα βρίσκεται σε εξαθλίωση