Για δεύτερη χρονιά στο Αγρίνιο το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «AGRMUN»
Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «AGRMUN»: Για δεύτερη χρονιά στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία υλοποιείται μετά από πρωτοβουλία των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται στο Αγρίνιο ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός, το συνέδριο Model United Nations (MUN) AGRMUN, του οποίου οι στόχοι είναι πολυεπίπεδοι.
Οι συμμετέχοντες μαθητές μαθαίνουν να ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, αλλά ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στα αγγλικά, αλλά και να εξασκηθούν στο μάθημα της έκθεσης, διότι το συνέδριο διεξάγεται στα αγγλικά και για να μπορέσει να τοποθετηθεί κανείς και να εκφράσει την άποψή του θα πρέπει να καλλιεργήσει τις δυνατότητές του στο να επιχειρηματολογήσει!
Το διήμερο αυτό συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο 6ο ΓΕΛ Αγρινίου το Σαββατοκύριακο 18 και 19/01/25, προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές, αλλά και φοιτητές, να συμμετάσχουν σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, καθώς το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συνεδρίου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ συμμετέχουν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα!
Στις αίθουσες του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου που θα φιλοξενηθεί το «AGRMUN» θα φιλοξενηθούν διάφοροι ομιλητές, εκπαιδευτικά workshops και άλλες δράσεις, οι οποίες θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Η συντονίστρια του συνεδρίου Λυδία Γκάμπου και ο Φώτης Τσούνης, οι δύο μαθητές που ανέλαβαν να υλοποιήσουν φέτος το συνέδριο στο Αγρίνιο και ο Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου Ηλίας Υφαντής μιλώντας στη «Σ» ανέπτυξαν όλες τις πτυχές του συνεδρίου αναδεικνύοντας τους λόγους που το συνέδριο αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.
Ο Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου Ηλίας Υφαντής μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «υπάρχει η ιδιαιτερότητα να διοργανώνεται ένα συνέδριο αποκλειστικά από μαθητές, ενώ η επόμενη ιδιαιτερότητα του συνεδρίου αυτού είναι πως διοργανώνεται από ομάδα μαθητών που έχει εκμεταλλευτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σύγχρονη τεχνολογία και η ομάδα αυτή είναι από όλη την Ελλάδα. Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Συνεδρίου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών και ανέλαβαν την πρωτοβουλία μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, να το διοργανώσουν στο Αγρίνιο.
Το Αγρίνιο ανέλαβε να υλοποιήσει για δεύτερη φορά την διοργάνωση αυτή. Η πρώτη φορά ήταν πέρυσι και πραγματοποιήθηκε στο 5ο ΓΕΛ Αγρινίου και φέτος πραγματοποιείται στο 6ο ΓΕΛ Αγρινίου. Η μαθητική κοινότητα εμπλέκεται ενεργά, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσομοιάσουν συνεδριάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να αναπτύξουν στα αγγλικά θέματα τα οποία αφορούν την σύγχρονη επικαιρότητα.
Αυτό βοηθάει τα παιδιά στην εξάσκησή τους στην αγγλική γλώσσα και στο μάθημα των αγγλικών, ενώ παράλληλα βοηθάει πολύ και στο μάθημα της έκθεσης, διότι αναπτύσσουν επιχειρηματολογία. Η παραχώρηση στους μαθητές των αιθουσών έγινε με νόμο του 1986, ο οποίος επιτρέπει στις μαθητικές κοινότητες να κάνουν τέτοιου είδους συνέδρια. Έτσι, το σχολείο μετατρέπεται σε ζωντανό κύτταρο για τα παιδιά και λειτουργεί ταυτόχρονα και υπερτοπικά.
Ο Σύλλογος Γονέων βοηθάει σημαντικά, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι το συνέδριο αυτό είναι «ανοιχτό» σε φορείς. Ευχαριστώ το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τη σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης Κατερίνα Πελέκη και τις καθηγήτριες Κατερίνα Ασημάκη και Ειρήνη Μιχαπάνου».
Η συντονίστρια του συνεδρίου Λυδία Γκάμπου και ο Φώτης Τσούνης μιλώντας στη «Σ» επεσήμαναν: «τα δύο παιδιά της οργανωτικής επιτροπής από το 5ο ΓΕΛ που το διοργάνωσαν πέρυσι επικοινώνησαν μαζί μου και ζήτησαν να το διοργανώσουμε εμείς το συνέδριο φέτος, γιατί πέρσι άρεσε πολύ στα παιδιά.
Παράλληλα εμείς από την πλευρά μας θέλαμε να συνεχίσουμε το θεσμό αυτό, γιατί ήταν ωφέλιμο για τους μαθητές και επίσης μέσα από την διοργάνωση αυτή προωθούνται οι κοινωνικές σχέσεις.
Οι ενότητες του συνεδρίου αφορούν την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, τις γυναίκες στον τομέα της υγείας και πως αυτές υποτιμούνται, το ζήτημα της διαίρεσης κρατών όπως λ.χ. της Κύπρου, το ζήτημα των Τεμπών και πως το δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο ρόλος της ευθανασίας στα παγκόσμια συστήματα υγείας και πως έχει επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, διάφοροι θρησκευτικοί νόμοι όπως η Σαρία, η ομογενοποίηση της pop κουλτούρας και οι ρίζες στην κουλτούρα των μαύρων πολιτισμών.
Στόχος του συνεδρίου είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών, στόχος είναι επίσης οι μαθητές να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να μάθουν να ασχοληθούν πέραν των μαθημάτων τους και με κοινωνικά ζητήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι στο μέλλον, αλλά και να γνωρίσουν πως διεξάγεται ένα συνέδριο.
Το συνέδριο αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων, καθώς διεξάγεται όλο στην αγγλική γλώσσα, αλλά βοηθάει και στην ευαισθητοποίηση παιδιών της ηλικίας μας σε πολύ σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Το Αγρίνιο επιλέχθηκε διότι υπήρχαν παιδιά που επιθυμούσαν να αναλάβουν την διοργάνωση του συνεδρίου. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω το Διευθυντή μας, τον κ. Υφαντή, που μας βοηθά στην διοργάνωση του συνεδρίου, αλλά και μας παραχώρησε αίθουσες για την διεξαγωγή του συνεδρίου στο σχολείο μας».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"