Εκτός σχεδίου δόμηση - Στα σκαριά η ρύθμιση - Λίνος Μπλέτσας: Δεν υπάγονται στην απόφαση του ΣτΕ οικόπεδα προ του 1985
Εκτός σχεδίου δόμηση Στα σκαριά η ρύθμιση: Γόρδιος δεσμός οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι… νόμιμοι δρόμοι και η «ηλικία» των οικοπέδων. Επιτακτική ανάγκη να «ξεπαγώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"
Εκτός σχεδίου δόμηση Στα σκαριά η ρύθμιση: Γόρδιος δεσμός οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι… νόμιμοι δρόμοι και η «ηλικία» των οικοπέδων. Επιτακτική ανάγκη να «ξεπαγώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου ακίνητο μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων στην Πάτμο από την άνοιξη έχουν σταματήσει νέες οικοδομικές άδειες, συμβόλαια και επενδύσεις στα μέχρι πρότινος άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια, που «δημιουργήθηκαν» μετά το 1985.
Παράλληλα νεότερη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Εύβοια βάζει τέλος στην έκδοση οικοδομικών αδειών και την ανέγερση αγροτικών κτιρίων, με τους κατά παρέκκλιση όρους δόμησης του Προεδρικού Διατάγματος του 1985 και επιβεβαιώνοντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ ρίχνει χαριστική βολή στις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά το «θάνατο» εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτησιών σε όλη τη χώρα και αυτό γιατί, καθώς έχει ήδη καταργηθεί η κατά παρέκκλιση δόμηση για τα μικρότερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα, μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, στην πραγματικότητα δε χτίζει κανείς στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Καθώς ο τεχνικός κόσμος της χώρας πιέζει για να λυθεί το όλο θέμα που έχει ανακύψει η κυβέρνηση, αναζητά παράθυρο για την επανάκαμψη της εκτός σχεδίου δόμησης, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μια πενταετία.
Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο αρμόδιος Υφυπουργός Νίκος Ταγαρά επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τόσο για μεταβατική λύση δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, όσο και για παράταση της προθεσμίας που λήγει το Σεπτέμβριο για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Ήδη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) από την περίοδο προ των εθνικών εκλογών με παρέμβαση του προέδρου του Γ. Στασίνου έχει από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση και παράλληλα να αποκρουστούν οριζόντιες ρυθμίσεις για τη δόμηση, που θα έχουν επιπτώσεις στις κατασκευές και θα προκαλέσουν αδικίες και ανατροπές στις αξίες των ακινήτων.
Λίνος Μπλέτσας: Δεν υπάγονται στην απόφαση του ΣτΕ οικόπεδα προ του 1985
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, έτσι ώστε και οι ιδιοκτήτες να μην πληγούν και η οικοδομική δραστηριότητα να μην συναντήσει εμπόδια. Σύμφωνα με το Λίνο Μπλέτσα τα οικόπεδα προ του 1985 που έχουν πρόσωπο σε οδό θα πρέπει να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα και δεν υπάγονται στην απόφαση του ΣτΕ, επομένως ορθά το Υπουργείο σκέπτεται να συνδέσει την «ηλικία» του οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης εκτός σχεδίου. «Αυτά που δεν έχουν καθόλου πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό δύσκολα “σώζονται”», εκτίμησε ο Λίνος Μπλέτσας.
Παράλληλα όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι… νόμιμοι δρόμοι. Και αυτό γιατί η έννοια της κοινόχρηστης οδού εκλαμβάνεται διαφορετικά πολεοδομικά και διαφορετικά νομικά. Ουσιαστικά νόμιμοι θεωρούνται οι δρόμοι που προϋφίσταντο του 1923... Όμως, την περίοδο εκείνη ούτε αεροφωτογραφίες υπήρχαν, ούτε συμβόλαια που να τους αναφέρουν ρητά. Έτσι η σκέψη είναι η έννοια του κοινόχρηστου δρόμου να αναχθεί στο 1977, ένα έτος γιατί οποίο υπάρχουν αεροφωτογραφίες, ώστε να κρίθει τι πραγματικά ήταν κοινόχρηστος δρόμος.
Σε κάθε περίπτωση η όποια ρύθμιση από το Υπουργείο είναι εκ των πραγμάτων μια δύσκολη «άσκηση», γιατί αν το κείμενο του νόμου δεν είναι αυτό που πρέπει, τότε εύκολα θα ανατραπεί από κάποια άλλη δικαστική απόφαση. Από την άλλη η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει. Γνωρίζοντας πως η εκτός σχεδίου δόμηση είναι π.χ. κανόνας για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και πως δεν είναι δυνατόν για μερικά χρόνια, δηλαδή μέχρι να εκπονηθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, δεν είναι δυνατόν να «παγώσουν» τα πάντα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να νομοθετήσει με τρόπο που να μην μπει φρένο στην ανάπτυξη, αλλά και να αποτραπεί η αυθαίρετη δόμηση.
Η πρόταση του ΤΕΕ για νομοθετική λύση
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης δύο βημάτων με την οποία δίνεται άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ως εξής:
α) Με νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ και ΕΠΣ το 2025 όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν το 2003.
β) Με τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο ΥΠΕΝ και αντιστοίχου ειδικού τμήματος στο ΣτΕ, ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν ΠΔ μέχρι το 2026 το αργότερο.
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Παράθυρο εξαήμερης εργασίας και στο Δημόσιο; – Δήμος Αγρινίου: «Οι δήμοι δεν ωφελούνται σε τίποτε»