Είναι επικίνδυνοι οι γαλάζιοι καρχαρίες σε παράκτιες περιοχές ελληνικών θαλασσών;

Τι συμβουλεύει ο βιολόγος - ιχθυολόγος Σταύρος Λαϊνάς

katharias

Γράφει ο Σταύρος Λαϊνάς*

Tα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η παρουσία καρχαριοειδών σε παράκτιες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τα αίτια της εμφάνισής τους.

Υπάρχουν 35 διαφορετικά είδη που απαντώνται κυρίως στη Ελλάδα και στην Κύπρο τα οποία ζουν σε εύκρατες και τροπικές θάλασσες. Συχνή είναι η παρουσία του γλαυκοκαρχαρία ή γλαύκου ή αλλιώς γαλάζιου καρχαρία που τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια , με κεφαλόποδα, με καρκινοειδή και με θαλάσσια θηλαστικά ,χωρίς όμως να αποκλείει τα μεγαλύτερα θηράματα από τη διατροφή του.

Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε μέχρι τα 1000 μέτρα βάθος. Αυτή την εποχή βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και κολυμπά στα ρηχά νερά αναζητώντας τροφή.

Σε παράκτιες περιοχές και σε κόλπους οδηγείται κυρίως από κοπάδι ψαριών που κυνηγά για να τραφεί ή ακολουθώντας πλοία. Είναι ζωοτόκος και γεννά 25 ως 200 μικρά ενώ ζει 20 ως 30 χρόνια. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα και το βάρος του τα 200 κιλά.

Μπορεί να γίνει σπάνια επιθετικός παρά το μικρό του μέγεθος, οι επιθέσεις του όμως δεν έχουν καταγραφεί σε ελληνικά ύδατα και δεν είναι συνήθως θανάσιμες. Πολλοί από αυτούς τους καρχαρίες απειλούνται από στοχευμένη αλιεία με παραγάδια και ο πληθυσμός τους φθίνει .

Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος πανικού αφού δεν πρόκειται για σπάνιο ή επικίνδυνο φαινόμενο. Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα γαλάζιο καρχαρία δεν φωνάζουμε, δεν κάνουμε απότομες κινήσεις και απομακρυνόμαστε σύντομα και όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα από το σημείο.

*Βιολόγος-Ιχθυολόγος