Αμβρακικός Κόλπος: Γίγας πλωτό φωτοβολταϊκό - Στα κάγκελα οι αλιευτικοί σύλλογοι για το προτεινόμενο έργο
Πλωτό φωτοβολταϊκό - γίγας προτείνεται για τον Αμβρακικό Κόλπο, προκαλώντας αντιδράσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση».
Ίσως να φαίνεται και από το διάστημα, σε κάθε περίπτωση όμως από τα 30.000 πόδια, που πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη, το γιγαντιαίο πλωτό φωτοβολταϊκό με ισχύ 7 γιγαβάτ, που προτείνεται στον Αμβρακικό Κόλπο, θα ξεχωρίζει εύκολα….
Στην περίπτωση που φυσικά κάτι τέτοιο αδειοδοτηθεί, καθώς η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης» επανήλθε με νέα αίτησή της προς τη ΡΑΕ για να πάρει άδεια παραγωγού και να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειδότησης.
Επ’ αυτής λοιπόν ήδη φορείς της περιοχής εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να μην επιτρέψουν να αδειοδοτηθεί ένα τέτοιο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει ολόκληρα τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη θαλάσσια έκταση του Αμβρακικού Κόλπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό προβλέπεται να ξεκινά περίπου από το ύψος της παραλίας Ρούγα κοντά στα Παλιάμπελα Βόνιτσας και θα φτάνει μέχρι τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Σπάρτου Αμφιλοχίας. Μιλάμε δηλαδή για μια έκταση που ίσως να φτάνει ακόμη και το ένα πέμπτο ή ένα έκτο από τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής έκτασης του Αμβρακικού Κόλπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν ακόμη δύο ανάλογες περιπτώσεις γιγαντιαίων θαλάσσιων φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί χωρίς βέβαια μέχρι τώρα κανένα να έχει πάρει είτε άδεια παραγωγού από την ΡΑΕ, είτε περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για ένα αναλόγου μεγέθους πλωτό φωτοβολταϊκό στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και στην περιοχή της Βοιωτίας στο ανατολικό μέρου του Κορινθιακού και συγκεκριμένα στον κόλπο της Δομβραίνης.
Με βάση τα έως τώρα νομοθετήματα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Υπουργείο κινείται για την προώθηση και των θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά με μικρής αρχικά εμβέλειας έργα αρχικά, που όμως θα είναι ενδεικτικά του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, που υπάρχει με project σαν αυτά του Αμβρακικού Κόλπου.
Οι ενστάσεις που υπάρχουν βέβαια όταν μιλάμε για τέτοιου είδους γιγαντιαία έργα είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και το αν υπάρχει κάποιου τύπου σύγκρουση συμφερόντων με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και γενικότερα η αλιευτική δραστηριότητα. Θέματα που το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει διευκρινίσει ούτε σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Στα κάγκελα οι αλιευτικοί σύλλογοι
Οι αλιευτικοί σύλλογοι στον Αμβρακικό (οκτώ συνολικά από την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα, την Πρέβεζα, την Άρτα) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης απέναντι στο σχέδιο αυτό. Οι επαγγελματίες αλιείς που εξαρτώνται από τον Αμβρακικό για την επιβίωσή τους προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο έργο θα περιορίσει τις δραστηριότητές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τον ήδη μειωμένο βιοπορισμό τους. Παράλληλα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το iSea και το Tethys Research Institute, υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες πριν από οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση.
Στο πλευρό των αλιέων στέκονται και άλλοι τοπικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τις αρμόδιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση να αποτρέψουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κόλπου για τις επόμενες γενιές. Όπως σημειώνουν, ο Αμβρακικός είναι ένα εθνικό και φυσικό κεφάλαιο που πρέπει να προστατευθεί, καθώς η οικολογική του καταστροφή θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τοπική κοινωνία.
«Ο Αμβρακικός Κόλπος, γνωστός για τη μοναδική του βιοποικιλότητα, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar για τους υγρότοπους. Παράλληλα, έχει χαρακτηριστεί ως Καίρια Περιοχή Βιοποικιλότητας, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, και φιλοξενεί κρίσιμα απειλούμενα είδη, όπως ο υποπληθυσμός των ρινοδέλφινων, που καταγράφεται ως «Κρίσιμα Απειλούμενος» στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Ο κόλπος αποτελεί, επίσης, σημαντική περιοχή για καρχαρίες, σαλάχια και θαλάσσια θηλαστικά, ενώ είναι γνωστός για τη μοναδική του γεωμορφολογία που θυμίζει φιόρδ, καθιστώντας τον ένα από τα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα της χώρας.
Το σχέδιο εγκατάστασης του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου προκαλεί ανησυχία όχι μόνο για τις οικολογικές συνέπειες αλλά και για την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου. Η δημιουργία μιας τόσο μεγάλης κατασκευής σε μια περιοχή γνωστή για την ομορφιά της θα αλλοιώσει την εικόνα της περιοχής, αντικαθιστώντας τη θέα του ηλιοβασιλέματος με μια «τεράστια μεταλλική επιφάνεια» που θα δεσπόζει στον κόλπο.
Οι περιβαλλοντικοί φορείς επισημαίνουν πως ο Αμβρακικός ήδη υποφέρει από υποξικές και ανοξικές συνθήκες τα τελευταία 20-30 χρόνια, λόγω της ρύπανσης. Αυτές οι συνθήκες ενδέχεται να επιδεινωθούν με την εγκατάσταση του πλωτού πάρκου, καθώς το εύθραυστο οικοσύστημα θα δεχθεί επιπλέον πίεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα «Συνείδηση»