Αγρίνιο: Τα ταμεία δεν «γιόρτασαν» όπως πέρυσι - Οριακά κάτω η αγορά
Τα ταμεία δεν «γιόρτασαν» όπως πέρυσι. Οριακά κάτω η αγορά όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία η εορταστική κίνηση στην αγορά του Αγρινίου βασίστηκε φέτος περισσότερο στους κατοίκους της περιοχής παρά στους επισκέπτες ή ετεροδημότες
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ταμείο… ξεκίνησε να κάνει ο εμπορικός κόσμος του Αγρινίου, μετά την κίνηση που κατεγράφη κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ τα «κουκιά» φαίνεται να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω απ΄ ό,τι ήταν πέρσι, ανάλογα τον κλάδο.
Αν και οι έμποροι προετοιμάστηκαν καλά και παρείχαν πληθώρα ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές σε καλές τιμές, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά, γιατί φέτος, όπως λένε αρκετοί έμποροι του Αγρινίου που μίλησαν στην «Σ» , τις ημέρες κυρίως πριν τα Χριστούγεννα δεν υπήρχαν πολλοί επισκέπτες ή ετεροδημότες, όπως υπήρχαν άλλα χρόνια. Αυτό παρατηρήθηκε και το επόμενο διάστημα, την περίοδο της
Πρωτοχρονιάς, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Πέρα τούτου η εκτίμηση είναι η καταναλωτική δύναμη επηρεάστηκε από τη μη παράταση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Έτσι ανάλογα με την περίπτωση οι καταστηματάρχες είδαν τους τζίρους τους ελαφρώς αυξημένους ή στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένους από 5 έως 15%.
Ο Κώστας Γεωργόπουλος ανέφερε: «η διαφορά της εορταστικής περιόδου πέρυσι και φέτος ήταν ότι φέτος δεν εμφανίστηκε ξένος κόσμος στην τοπική αγορά. Η κίνηση που υπήρχε ήταν από τους κατοίκους της περιοχής. Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα αυτό και γιατί έρχονται και οι εκπτώσεις και γιατί κινήθηκε η αγορά καλά, κινήθηκε δηλαδή οριακά ανοδικά σε σύγκριση με πέρυσι. Τις εκπτώσεις τις περιμένει όλος ο κόσμος και θεωρούμε πως θα βοηθήσουν και την τοπική αγορά και τους καταναλωτές. Το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν τις γιορτές δεν υπήρχε τόση δουλειά είναι γνωστό, γιατί πάντα ο Νοέμβριος δεν είναι και τόσο καλός μήνας, ήταν και ζεστός για την εποχή, αλλά ο Δεκέμβριος έβαλε κρύο και χρειάστηκε να καλυφθούν οι ανάγκες».
Ο Γιώργος Καμμένος τόνισε: «ο Δεκέμβρης ήταν λίγο κακός μήνας, δεν μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκε στα περσινά επίπεδα. Υπήρχε δηλαδή μια πτώση από 5% μέχρι και 15% ανάλογα το είδος που εμπορεύεται το κάθε κατάστημα. Ο χειμώνας δεν ήταν αυτός που περιμέναμε και επηρεάστηκε και η εορταστική περίοδος. Φέτος στις γιορτές ο κόσμος που κυκλοφορούσε στους δρόμους ήταν πάρα πολύς, αλλά δεν υπήρχε η αντίστοιχη κατανάλωση ή η κατανάλωση που προσδοκούσαμε. Η πτώση στον κλάδο των παπουτσιών φέτος σε σύγκριση με πέρυσι ανέρχεται στο 5%. Οι εκπτώσεις δεν επηρέασαν την εορταστική κίνηση, γιατί τις γιορτές ο κόσμος ενδιαφέρθηκε για δώρα κυρίως, ενώ στις εκπτώσεις ο κόσμος θα ψωνίσει για να καλύψει τις πραγματικές του ανάγκες, είναι διαφορετικό το καταναλωτικό κοινό, αλλά φυσικά όποιος ήθελε θα ψωνίσει ψώνισε, δεν θα περίμενε τις εκπτώσεις».
Ο Θεοδόσης Γιαννακάς επεσήμανε: «ο Δεκέμβριος σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά καλός μήνας για τα εμπορικά, δεν ακολούθησε την παθητικότητα που είχε η αγορά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο. Η δουλειά ξεκίνησε για τα καλά από τις 9 Δεκεμβρίου και έπειτα, ενώ το αποκορύφωμα ήταν από τις 18 και έπειτα. Τις ημέρες προς τα Χριστούγεννα δεν ήρθαν επισκέπτες ή ετεροδημότες, η τοπική αγορά δούλεψε κατά βάση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν διάθεση να χαλάσουν λίγα χρήματα. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η δουλειά ήταν σε τραγικό επίπεδο, αν ο καιρός βοηθούσε όμως θα πηγαίναμε πολύ καλύτερα. Την Πρωτοχρονιά, που συνήθως η δουλειά είναι πιο πεσμένη σε σχέση με τα Χριστούγεννα, δουλέψαμε εξίσου καλά. Τότε επίσης ήρθαν και κάποιοι επισκέπτες ή ετεροδημότες και θα μπορούσαμε και τότε να δουλέψουμε καλύτερα εφόσον δεν υπήρχαν τα τέλη κυκλοφορίας κλπ. Η φετινή εορταστική περίοδος σε σύγκριση με την περσινή ήταν οριακά καλύτερη, βέβαια λογιστικά δεν θα πω ότι ήταν καλύτερη, διότι για παράδειγμα φέτος τα έσοδα μπορεί να ήταν 6 ευρώ, αλλά τα έξοδά να ήταν 4,5 ευρώ. Ανέβηκαν τα έσοδα, ανέβηκαν και τα έξοδα. Θεωρώ ότι κάποιοι που ξεκινούν τις εκπτώσεις στις 8 του μήνα αντί για 13 του μήνα που προβλέπει ο νόμος κάνουν κάτι τραγικό και θα μας επηρεάσει όλους αυτό. Ο κόσμος ζητά εκπτώσεις, έμαθε με τις εκπτώσεις όλο το χρόνο, αλλά κάποιες αλυσίδες είναι υπεράνω νόμου και κάνουν ό,τι θέλουν. Εκπτώσεις θέλουν στις 8/01 εκπτώσεις θα κάνουν, ενώ οι υπόλοιποι έμποροι πρέπει να ακολουθήσουμε με το κύμα για να μην πνιγούμε».
Ο Βαγγέλης Καρακίτσος σημείωσε: «φέτος υπήρχε περισσότερος κόσμος στους δρόμους της πόλης, συμπεριλαμβανομένων και των ετεροδημοτών, αλλά στις αγορές οι καταναλωτές ήταν πολύ συγκρατημένοι. Το «καλάθι» της αγοράς φέτος ήταν πεσμένο σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Αν αγόραζε κάποιος ένα δώρο με 50 ευρώ, φέτος έδωσε 25 ευρώ ή 30 ευρώ, επέλεξε δηλαδή την οικονομικότερη επιλογή. Αυτό σημαίνει πως δεν ήταν μια καλή περίοδος. Όμως να αναφέρουμε πως αν η αγορά το Αγρινίου περιμένει να κινηθεί μόνο τις γιορτές, ο χρόνος δεν βγαίνει, είναι δύσκολα τα πράγματα και βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν ή έμποροι να σκέφτονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Το πρόβλημα στο Αγρίνιο είναι η καθημερινότητα. Φέτος σε σύγκριση με πέρυσι η εορταστική περίοδος ήταν οριακά καλύτερη, οριακά δουλέψαμε καλύτερα, αλλά κόψαμε περισσότερες αποδείξεις. Αν τις αποδείξεις που κόψαμε φέτος στις γιορτές τις κόβαμε πέρυσι, θα ήταν η περσινή περίοδος μια πάρα - πάρα πολύ καλή περίοδος. Οι εκπτώσεις που έρχονται με τον τρόπο τους επηρέασαν την τοπική αγορά, όπως επηρεάζει και το διαδίκτυο πολύ. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που επέλεξαν τα προσωπικά τους ρούχα να τα ψωνίζουν από το διαδίκτυο ή να περιμένουν τις εκπτώσεις για να τα ψωνίζουν, ενώ στις γιορτές αρκέστηκαν μόνο σε δώρα».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"