«Φωτιές» ανάβει στο χώρο της εστίασης η κατάργηση της άδειας λειτουργίας

Σε διάταξη μάχης οι επαγγελματίες του κλάδου «Φωτιές» ανάβει στο χώρο της εστίασης η κατάργηση της άδειας λειτουργίας Για «βόμβα στα θεμέλια» του επαγγέλματος και…

tsi-626x336

Σε διάταξη μάχης οι επαγγελματίες του κλάδου

«Φωτιές» ανάβει στο χώρο της εστίασης η κατάργηση της άδειας λειτουργίας

Για «βόμβα στα θεμέλια» του επαγγέλματος και αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές

 

 

Έντονες ανησυχίες για ανεξέλεγκτες καταστάσεις από την εξαγγελθείσα κατάργηση της άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διατυπώνουν οι Σύλλογοι Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής της χώρας. Η επικείμενη κατάργηση της άδειας, προκύπτει ως πληροφόρηση από τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Με το προωθούμενο νομικό πλαίσιο, για τη λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι Δήμοι θα χορηγούν μια βεβαίωση χρήσεων γης και ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνει απλώς τον οικείο Δήμο με fax, για την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας.

Έτσι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απαλλάσσεται από την αρμοδιότητα. Σύμφωνα όμως με τα όσα εξήγησε η κ. Τζάκρη στον κ. Πατούλη, ο ελεγκτικός ρόλος του Δήμου παραμένει, καθώς και το δικαίωμα για παράταση της άδειας μουσικής. Παράλληλα, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να κλείσει την επιχείρηση όταν διαπιστώνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας.

Την ανησυχία τους για τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο της αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εκφράζουν συνδικαλιστές του κλάδου. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση 900 επαγγελμάτων που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των Θεσμών, το οποίο όμως βάζει «βόμβα στα θεμέλια» του κλάδου.

«Μιλάμε για ένα προσχέδιο νόμου που αλλάζει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα σε ότι αφόρα τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων εστίασης. Απλά με την "χρήση γης" μπορείς να ξεκινήσεις την λειτουργία της επιχείρησης και στέλνοντας ένα φαξ στον Δήμο να ενημερώσεις για την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας! Σίγουρα ένα γραφειοκρατικός σκόπελος που αντιμετώπιζε ο κάθε υποψήφιος επιχειρηματίας ξεπερνάτε, αλλά κρατάμε επιφυλάξεις ως προς τους ελέγχους μετά την έναρξη λειτουργιάς. Αν ο καθένας ανοίγει ένα κατάστημα εστίασης χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις που τήρησαν οι προηγούμενοι, θα έχουμε σημάδια αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων. Περιμένουμε να δούμε το τελικό πλαίσιο νόμου και την λειτουργία αυτού ώστε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα» επισήμανε μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, Χρήστος Τσιρώνης. Εν αναμονή λοιπόν του τελικού σχεδίου…

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα "Συνείδηση" 

christos-tsironis-proedros-syllogoy-estiasis-kai-anapsychis-agrinioy-
Χρήστος Τσιρώνης