Αιτωλοακαρνανία: Οι μηχανικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα

Φεύγουν στο εξωτερικό – Καθημερινές οι διαγραφές στο ΤΕΕ Δραματική η κατάσταση στον κλάδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Κώστα Ρόκο   Αποχωρήσεις στο εξωτερικό,…

ste-eisfores-4-etwn-tha-plirwsoun-12000-mixanikoi-w_l

Φεύγουν στο εξωτερικό – Καθημερινές οι διαγραφές στο ΤΕΕ

Δραματική η κατάσταση στον κλάδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Κώστα Ρόκο

 

Αποχωρήσεις στο εξωτερικό, συνταξιοδοτήσεις μέχρι και αλλαγή αντικειμένου μειώνουν αντί να αυξάνουν το δυναμικό του ΤΕΕ, τους μηχανικούς δηλαδή που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο και μάλιστα δεν είναι τωρινό. Καταγράφεται από τις αρχές της κρίσης και βαίνει αυξανόμενο» ανέφερε μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 με… ΤΟΝΟ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, περιγράφοντας την κατάσταση με μελανά χρώματα.

«Είναι αλήθεια ότι καταγράφεται πλήθος διαγραφών συναδέλφων μου. Οι περισσότεροι βέβαια δεν παίρνουν καν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λόγω της αδυναμίας και της οικονομικής δυσπραγίας. Πράγματι αρκετοί και από την περιοχή μας, φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως οι νεότεροι ηλικιακά, αλλά ακόμα και μεγαλύτεροι. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, αριθμεί 1.200 τακτικά μέλη, αντί για 1.500 ή 1.600 που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει» συμπλήρωσε ο κ. Ρόκος.

rokos

                                   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος

Από την άλλη, τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν και τα παλαιότερα ευρήματα του Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση που έχει συστήσει και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, μόλις το 35% των μηχανικών ζει αποκλειστικά από τη δουλειά του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αναγκάζεται και κάνει και άλλες δουλειές για να ζήσει.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα "Συνείδηση"