Αιτία «πολέμου» η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Η απελευθέρωση και η πώληση συγκεκριμένων φαρμάκων στα super market μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ασθενών   Στις 16 Μαΐου αναμένεται να ψηφιστούν τα μέτρα…

Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα - Οι ελλείψεις φέρνουν αυξήσεις

Η απελευθέρωση και η πώληση συγκεκριμένων φαρμάκων στα super market μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ασθενών

 

Στις 16 Μαΐου αναμένεται να ψηφιστούν τα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τεχνικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από συνεννόηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, την εισαγωγή δύο φίλτρων για την αποζημίωση των νέων, καινοτόμων φαρμάκων που θα εισάγονται στη χώρα, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.

Έτσι, για την ένταξη των νέων φαρμάκων στη «Θετική Λίστα» (σ.σ. το κόστος τους καλύπτεται από  τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης) θα εφαρμοστεί το μέτρο «9 – 6 – 3», που σημαίνει ότι ένα φάρμακο θα πρέπει να κυκλοφορεί σε εννέα χώρες, να αποζημιώνεται σε έξι εκ των οποίων οι τρεις να έχουν μηχανισμό αξιολόγησης (ΗΤΑ). Ακόμη όμως, κι αν ένα φάρμακο περάσει τις παραπάνω… εξετάσεις , δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα συμπεριληφθεί στη «Θετική Λίστα».
Στο σημείο αυτό μπαίνει ένα ακόμη φίλτρο, το οποίο περιλαμβάνει κάποια κριτήρια που είναι απαραίτητα για την ένταξη των φαρμάκων στη Θετική Λίστα. Αυτά είναι η ανεκπλήρωτη ανάγκη των ασθενών, η τεκμηρίωση της αξίας των φαρμάκων και η σύγκριση κόστους – αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων. Παράλληλα, θα υπάρχει τέλος εισόδου για κάθε νέο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά, το οποίο θα αντιμετωπίζεται ως έξτρα rebate και γι αυτό θα καταβάλλεται από τις εταιρείες στο τέλος του έτους βάσει των πωλήσεων. Αυτό συνέβη διότι οι Θεσμοί επιδιώκουν  την κατάργηση του clawback που είναι οριζόντιο και ισοπεδωτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο που αφορά το τέλος εισόδου θα είναι προσωρινό, έως ότου συγκροτηθεί και στην Ελλάδα ο μηχανισμός αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (ΗΤΑ).

Ωστόσο, υπάρχει και ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που εκτός των φαρμακοποιών απασχολεί και τους πελάτες – ασθενείς και απασχόλησε τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς είναι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τομέα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι το ιδιαίτερο, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί μία κατηγορία φαρμάκων τα ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα) που εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Στην κατηγορία αυτή έχουν ενταχθεί περίπου 260 φάρμακα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντο, ο λόγος για τον οποίο δεν πωλούνται φάρμακα από χώρους εκτός φαρμακείων είναι ότι δεν το επιθυμούν οι ίδιες οι εταιρείες, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ωστόσο, οι πληροφορίες, λένε ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ζητήσει τη διεύρυνση της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το Σαββατοκύριακο κατά την συνάντηση των Φαρμακοποιών στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, φαρμακοποιοί του Αγρινίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το μέλλον του λειτουργήματός τους, όσο και για τους ασθενείς.

Ευτυχία Τσίτσα
Η Ευτυχία Τσίτσα

Η Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Ευτυχία Τσίτσα ανέφερε: «η απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ δεν έχει νόημα ούτε για τον πελάτη, ούτε για κάποιον άλλο. Δεν γνωρίζω ποιανού το παιχνίδι παίζεται. Αυτά τα φάρμακα όπου και αν έχουν απελευθερωθεί δεν είδαμε καμία μείωση των τιμών. Αντιθέτως, κατά την γνώμη μας θα είναι μικρότερα κουτάκια με μικρότερη τιμή. Προσωπικά θεωρώ πως είναι άκρως επικίνδυνο να βρίσκονται φάρμακα και δραστικές ουσίες σε super market, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να ενημερώσει τον πελάτη για τις παρενέργειες. Δεν μιλάμε για προϊόντα τύπου depon αν και σε κάποιους ανθρώπους με συγκεκριμένες νόσους χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς το σπουδάσαμε το αντικείμενο, εμείς πρέπει να το διαχειριστούμε και να το προσφέρουμε στον πελάτη - ασθενή. Δεν μιλάμε για έναν πελάτη που θα πάρει ρούχα, αλλά φάρμακα – χημικές ουσίες που δρουν με πολλούς τρόπους στον οργανισμό του.  Ότι διαθέτει χημική ουσία μέσα πρέπει να χορηγείται μόνο από τα φαρμακεία. Τίθεται και θέμα συνθηκών αποθήκευσης και φύλαξης».

Περικλής Γερμανός
Ο Περικλής Γερμανός

Ο Περικλής Γερμανός επεσήμανε: «τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τσίπρα – Τρόικας έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα σκευάσματα αυτά είναι ένας σεβαστός τζίρος για τα φαρμακεία και αποφέρουν σημαντική ρευστότητα για την εποχή που ζούμε, αν αναλογιστεί κανείς πως μεσα στην κρίση αυτός ο τζίρος αγγίζει το 20% επί των συνολικών φαρμάκων. Αν δηλαδή αυτό της κοινής χρήσης όπως το depon, τα panadol ή οι κρέμες voltaren φύγουν από τα φαρμακεία ανοίγει ένας φαύλος κύκλος και μπορεί στη συνέχεια να απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα φάρμακα που είναι συνταγογραφούμενα. Σε βάθος δηλαδή 10ετίας μπορεί να καταργηθούν τα φαρμακεία. Όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να αντιδράσουν στο μέτρα που δημιουργούν ανησυχία στους φαρμακοποιούς και στους ασθενείς».

Δημήτρης Πολυχρόνης
Ο Δημήτρης Πολυχρόνης

Ο Δημήτρης Πολυχρόνης τόνισε: «παρότι είναι μη συνταγογραφούμενο έχει παρενέργειες. Συνεπώς, το να το πάρει κάποιος από το ράφι χωρίς να έχει την σωστή συμβουλή είναι επικίνδυνο. Ένα συγκεκριμένο αντισταμινικό φάρμακο βγήκε από τη λίστα των συνταγογραφούμενων, χωρίς φυσικά να σταματήσει να είναι φάρμακο. Αλλά αν το πάρεις χωρίς να γνωρίζεις, είναι επικίνδυνο διότι φέρνει υπνηλία, δεν πρέπει να οδηγήσεις, και αν πάρεις μαζί μ’ αυτό ένα ποτήρι κρασί φέρνει ακόμα μεγαλύτερη υπνηλία. Αν το αγοράσεις χωρίς συμβουλή είναι επικίνδυνο. Στη Σουηδία εντόπισαν ότι υπήρχε μεγάλη αύξηση στις δηλητηριάσεις και τα ξαναπήγαν στα φαρμακεία. Στα ΜΗΣΥΦΑ παρουσιάζεται αύξηση στην τιμή τους λόγω της απελευθέρωσης που ήδη υπάρχει. Υπάρχει κολλύριο που πριν λίγους μήνες με κουπόνι η τιμή του ήταν στα 3 ευρώ και με το που αφαιρέθηκε το κουπόνι η τιμή εκτινάχτηκε στα 6,10 ευρώ. Θα αυξηθούν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ».

Σπύρος Παππάς
Ο Σπύρος Παππάς

Ο Σπύρος Παππάς σχολίασε: «είναι αποδεδειγμένο πανευρωπαϊκά πως, οποιαδήποτε απελευθέρωση των φαρμάκων προς τα super market αυξάνει την τιμή τους. Όταν το φάρμακο μετατρέπεται από αγαθό σε προϊόν τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η ταυτόχρονη διαφήμιση τους στα ΜΜΕ μετατρέπει το φάρμακο σε εμπορικό προϊόν, το οποίο τις περισσότερες φορές βλάπτει την υγεία. Είναι βασικό γιατί μακροπρόθεσμα όταν προσβάλεις την υγεία αυξάνεις τα κόστη στο κράτος. Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες και τα κέρδη τους, δεν τους αφορά καθόλου».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"    

 

Απ.Κατσιφάρας: Να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Περιφέρειά μας