ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΖωγραφική σε άσπρο-μαύρο

Ζωγραφική σε άσπρο-μαύρο

Ο Δήμας Δημήτρης παρουσιάζει 10 φιγούρες της Commedia dell arte

Ζωγραφική σε άσπρο-μαύρο

Δημιουργίες που εντυπωσιάζουν με την λεπτομέρειά τους

 

Η σειρά με τις δέκα φιγούρες χαρακτήρων από την Commedia dell arte του Δήμα Δημήτρη εκτίθεται αυτές τις μέρες στο Αγρίνιο, στην γκαλερί «Νεώριον». Οι δέκα χαρακτήρες εντυπωσιάζουν με την λεπτομέρεια του σχεδίου αλλά και την πιστότητα που επέδειξε ο ζωγράφος στην αναπαράσταση χαρακτηριστικών που είναι γνωστά από την ιστορία του θεάτρου. Κάθε χαρακτήρας συνοδεύεται από ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα, που εξηγεί το ιστορικό του αναπαριστώμενου προσώπου αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Τέχνης «Νεώριον», στην οδό Τσικνιά 54 στο Αγρίνιο και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

 

Κώστας Καρακώστας

 

Φιγούρες

της επαγγελματικής αυτοσχέδιας κωμωδίας,

βγαλμένες μέσα από τη λαϊκή μνήμη και ιστορία,

δοσμένες με την ιδιαίτερη εικαστική γραφή του Δήμα Δημήτρη…

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρουσίαση της εικαστικής δουλειάς του Δήμα Δημήτρη, με θέμα τις φιγούρες της Commedia dell arte. Η έκθεση παρουσιάζει ένα δείγμα δουλειάς – (10 φιγούρων – χαρακτήρων, σε σύνολο επίσημων 36), με μια ιδιόμορφη τεχνική εικαστικής γραφής – τεχνοτροπίας που εντυπωσιάζει, με τη χρήση μαύρης μελάνης από λεπτά πενάκια 0.05 και 0.1. σε λευκό χαρτί. Ζωγραφική σε άσπρο-μαύρο για να δοθεί ένταση στο θέμα και την τεχνική του. Όλες οι φιγούρες, συνοδεύονται ξεχωριστά, από μικρά βιογραφικά για μια ιστορική προσέγγιση, σε έναν σταθμό της ιστορίας του θεάτρου, την Commedia dell arte (κωμωδία της τέχνης).

Οι φιγούρες που παρουσιάζονται, είναι οι με σαφήνεια αποτυπωμένοι χαρακτήρες, τους οποίους το κοινό αναγνώριζε από τη στάση του σώματος, τη μάσκα, τον ήχο της φωνής και το είδος των χειρονομιών τους. Το καρναβάλι, η σπίθα, το σχολείο της σάτιρας, ενισχυμένο από το πνεύμα της Αναγέννησης, της τυπικής για την εποχή χαρά της ζωής και της αισιοδοξίας που δεν κατάφερε να κλονίσει η φεουδαρχική καθολική αντίδραση, παρουσιάζονται με θεατρική απεικόνιση της κίνησης.

Η Commedia dell’arte καθιέρωσε την αναπαραστατική κίνηση σαν διεθνή γλώσσα- έκφραση πάνω στην οποία βασίστηκαν κορυφαίοι μεταγενέστεροι ηθοποιοί. Οι χαρακτήρες και το ύφος της κομέντια ντελ άρτε έχουν επηρεάσει μετέπειτα θεατρικούς συγγραφείς, από τον Σαίξπηρ και τον Γκολντόνι έως τον Ντάριο Φο. Ίχνη της ανιχνεύονται στην κωμωδία του Charlie Chaplin, ενώ φιγούρες της εμφανίζονται στην ζωγραφική καθώς και σε όπερες και άλλες τέχνες. Με αυτές τις φιγούρες που είναι φτιαγμένες στο χέρι με μαύρο μελάνι, σας παρουσιάζω ορισμένους χαρακτήρες της λαϊκής Ιταλικής κωμωδίας αποτυπώνοντας στο χαρτί την ιδιαίτερη ευλυγισία και έκφραση τους.

 

Δήμας Δημήτρης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ