ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΟικονομιαΖητούν «πάγωμα» στις εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Ζητούν «πάγωμα» στις εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Ζητούν «πάγωμα» στις εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες το 2023 αναμένουν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ισοδυναμεί με ένα επιπλέον μήνα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως ζητούν «πάγωμα» στις εισφορές. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με βάση εκτιμήσεις για πληθωρισμό 10% η εισφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης και υγείας θα αυξηθεί κατά 21 ευρώ τον μήνα (στα 231 ευρώ από 210 σήμερα) στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, όπου ασφαλίζονται οι 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία επιβάρυνση στις υψηλότερες κατηγορίες, ενώ στην  6η η αύξηση θα ξεπερνά τα 56 ευρώ το μήνα!

Παράλληλα όλο και περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι ζητούν αναστολή της εφαρμογής αυτής, άλλοι για ένα έτος και άλλοι για δύο χρόνια, αλλά μέχρις στιγμής τουλάχιστον το Υπουργείο είναι αρνητικό, προτάσσοντας την αιτιολογία ότι λόγω της αύξησης στις συντάξεις θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ταμειακής διαθεσιμότητας.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια ότι λαμβάνει υπόψη της πολύ σοβαρά τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαλλάσσοντας τους πολίτες από δυσανάλογα οικονομικά βάρη. Όμως, αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στόχος μας ήταν και παραμένει η δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα να παραμείνει βιώσιμο και οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις, ανέφερε  ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας τόνισε:

Ο Τάσος Προβίδας

«υπήρχε ως πρόβλεψη στο νόμο Βρούτση για τις ασφαλιστικές εισφορές και την αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Αυτή την στιγμή αυτό σημαίνει πως θα ανέβουν οι εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, επαγγελματίες και αγρότες κατά 10% περίπου.

Έχει όμως ζητηθεί από όλους του επαγγελματικούς φορείς να μην ισχύσει για φέτος, αλλά να πάρει αναστολή λόγω των ειδικών συνθηκών της αγοράς. Εάν ισχύσει συζητούμε πως στην πρώτη κατηγορία ασφάλισης λ.χ. που είναι και η πιο κλασσική που επιλέγουμε οι επαγγελματίες από τα 220 ευρώ που είναι σήμερα θα πάει περίπου στα 240 ευρώ. Θα καταγραφεί δηλαδή επιπλέον αύξηση κατά 20 περίπου ευρώ το μήνα, άρα 240 ευρώ δηλαδή η αύξηση το χρόνο.

Το ίδιο περίπου θα συμβεί και στους αγρότες, αν και έχουν μικρότερη αύξηση, αλλά η  ποσοστιαία  αύξηση είναι ακριβώς η ίδια, γιατί έχουν χαμηλότερη η τιμή εκκίνησης. Η ανώτερη κατηγορία των αγροτών σήμερα είναι 125 ευρώ και θα πάει στα 140 ευρώ, αύξηση δηλαδή μεταξύ 10 και 15 ευρώ.

Ουσιαστικά θα είναι σα να πληρώνουν για ακόμη ένα μήνα εισφορές, σαν να πληρώνουν 13 μήνες αντί για 12.  Μέχρι στιγμής είναι αρνητικό το υπουργείο για παράταση, δεν υπάρχει διάθεση για αναστολή και προτάσσουν ως επιχείρημα επειδή θα αυξήσουν τις συντάξεις θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ταμειακής διαθεσιμότητας.

Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, το 2020, ήταν άλλες οι συνθήκες και άλλες είναι οι συνθήκες τώρα. Το 2020 ο πληθωρισμός ήταν στο 1% περίπου. Πάνω σ’ αυτό το επιχείρημα στέκονται όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και ζητούν αναστολή. Τώρα ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η αγορά είναι σε κλοιό αυξήσεων, οπότε ακόμη μια αύξηση δεν είναι εύκολα αποδεκτή και διαχωρίσιμη».

Τι λέει ο ΕΦΚΑ για την επικείμενη αύξηση των εισφορών

Τους λόγους για τους οποίους θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά, εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο OPEN.

« Τα χρήματα αυτά δεν πάνε για να χρηματοδοτήσουμε υποδομές, δρόμους ή οτιδήποτε άλλο ή να πληρώσουμε μισθούς  υπαλλήλων» διευκρίνισε ο κ. Τσάπαλος  αλλά «για να έχουν οι ίδιοι υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον. Το σύστημα είναι διανεμητικό. Ό,τι μαζέψεις τώρα θα το βρεις μπροστά σου στην ουσία. Αλλά  και θα πληρώσεις και τις συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων σήμερα. Δηλαδή των πατεράδων μας και των παππούδων μας » τόνισε.

«Θα υπάρχει αυτή η μικρή αύξηση κάθε χρόνο στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών της τάξεως των 18 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σήμερα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία» πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι εάν δεν γίνουν αυτές οι αυξήσεις « τότε οι ίδιοι μοιραία σε 20 με 25 χρόνια από τώρα θα δουν συντάξεις φτώχειας .Οι συντάξεις θα κυμαίνονται περίπου στα 500 ευρώ με 550 ευρώ. Εάν ρωτήσουμε 10 ελεύθερους επαγγελματίες και τους πούμε τι προτιμούν, να πληρώνουν επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα σήμερα ή να έχουν σύνταξη 500 ευρώ  μέσα σε 20 χρόνια, νομίζω θα επιλέξουν το πρώτο».

«Είναι δύσκολη η συγκυρία, είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε αλλά  δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι λειτουργεί το διανεμητικό σύστημα και έτσι λειτουργεί το ασφαλιστικό μας σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επίσης εάν  θέλουμε να δώσουμε αυτές τις αυξήσεις του 8%  ή και παραπάνω στους συνταξιούχους μεθαύριο, δεν μπορούμε να τις δώσουμε εάν δεν χρηματοδοτηθούν και από τις αυξήσεις που θα δοθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Σε 36 κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας το bonus του 15%

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ