ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΖητούν παραίτηση του Διοικητή

Ζητούν παραίτηση του Διοικητή

Αιμοκαθάρσεις χωρίς ειδικευμένο γιατρό

Χωρίς νεφρολόγο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Ζητούν παραίτηση του Διοικητή

 

Σε οριακό σημείο λειτουργίας έχει φτάσει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου αφού εδώ και λίγες μέρες έχει μείνει χωρίς νεφρολόγο. Ο μοναδικός νεφρολόγος του Νοσοκομείου επέστρεψε στην οργανική του θέση στην Πάτρα, αφού έληξε η απόσπασή του στο Μεσολόγγι. Το αποτέλεσμα είναι, παραβιάζοντας κάθε λογική ιατρική πρακτική οι αιμοκαθάρσεις να γίνονται με εποπτεία… παθολόγου, κάτι το οποίο είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Δεν είναι όμως μόνο η απουσία ιατρικού προσωπικού που ταλανίζει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου αφού υπάρχουν νέα επεισόδια στο “σήριαλ” της κόντρας του Διοικητή με το προσωπικό του ιδρύματος.

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο από την στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός νεφροπαθών στην Αιτωλοακαρνανία οι ιατρικές δομές του Νομού να μην είναι κατάλληλα στελεχωμένες. Είναι πραγματικότητα όμως, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου απασχολούσε όλο αυτόν τον καιρό έναν νεφρολόγο και αυτόν με απόσπαση από Νοσοκομείο της Πάτρας. Η απόσπαση έληξε και κανείς δεν είχε προνοήσει να βρεθεί αντικαταστάτης ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία αυτής της τόσο νευραλγικής μονάδας. Το αποτέλεσμα είναι από αυτή την εβδομάδα αντί για νεφρολόγο, όπως προβλέπει τόσο ο νόμος όσο και η κοινή λογική, οι αιμοκαθάρσεις να λαμβάνουν χώρα παρουσία παθολόγου.

Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της υγείας του ασθενούς σε περίπτωση που παρουσιαστούν επιπλοκές κατά την διαδικασία της αιμοκάθαρσης; Πρέπει να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε υπήρξε θάνατος νεφροπαθούς στο Νοσοκομείο Αγρινίου, γεγονός που είχε δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Πέρα όμως από την έλλειψη νεφρολόγου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου σοβαρότατες είναι οι ελλείψεις και σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Μόλις προχθές οι εργαζόμενοι στο Αγρίνιο πήραν την απόφαση να εργαστούν για τον μήνα Οκτώβριο χωρίς να πληρώνονται για τις εφημερίες τους, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η Καρδιολογική Κλινική που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει και το σοβαρότερο πρόβλημα στελέχωσης προσωπικού.

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε προσωπικό που “βασανίζουν” τις δύο νοσοκομειακές μονάδες του Νομού αλλά έρχεται να προστεθεί και η κόντρα μεταξύ των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με τον Διοικητή. Κατατέθηκε αναφορά στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου, τους γιατρούς του νοσοκομείου και τους εργαζόμενους κατά του Διοικητή κ. Κυριακόπουλου σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποφάσεις του στην λειτουργία του. Η συνέχεια δόθηκε την Τετάρτη όταν οι εργαζόμενοι θέλησαν να κάνουν συνέλευση και έκπληκτοι είδαν κλειδωμένη την πόρτα της αίθουσας. Μεταφέρθηκε η απάντηση ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου κλείδωσε την αίθουσα συνεδριάσεων και δεν τους παρέδιδε το κλειδί προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι για να το κάνει πρέπει να παραλάβει-μέσω αιτήματος-τα θέματα που ήθελαν να συζητήσουν.

Η στελέχωση του νοσοκομείου με ειδικότητες αποτελεί πρόβλημα καθώς 4 γιατροί που διορίστηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους. Πρόκειται για 2 αναισθησιολόγους και 2 μικροβιολόγους.

Άλκης Αποστολόπουλος – Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr