ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΖητούν ΕΝΦΙΑ ακόμη και… από νεκρούς!

Ζητούν ΕΝΦΙΑ ακόμη και… από νεκρούς!

Άλλη μια ιστορία τρέλας από το ελληνικό κράτος

Ζητούν ΕΝΦΙΑ ακόμη και… από νεκρούς!

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε σημείωμα πληρωμής σε γυναίκα που πέθανε το 2007

 

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έχει σταματήσει να μας εντυπωσιάζει με τα ευτράπελα αποτελέσματα της προχειρότητας την οποία επιδεικνύει ακόμη και στα πλέον σοβαρά ζητήματα. Η πιο πρόσφατη όμως ιστορία τρέλας που υπέπεσε στην αντίληψή μας, απαιτεί να είναι κανείς οπλισμένος με πολύ υπομονή για να μην εξοργιστεί. «Θύμα» μια συμπολίτισσά μας από το Αγρίνιο η οποία έλαβε σημείωμα πληρωμής ΕΝΦΙΑ για την εδώ και επτά χρόνια νεκρή μητέρα της. Η καθ’ όλα εξοργιστική αυτή υπόθεση, αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται ο νέος φόρος, δικαίως κάνει την 43χρονη νοικοκυρά να αναρωτιέται αν «θέλουν να σηκώσουν και τους νεκρούς για να πληρώσουν».

Έτσι, μετά από περισσότερους από δύο μήνες με τα «μπρος-πίσω» και «ράβε-ξήλωνε» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με τα λάθη να «ξεπηδάνε» σε κάθε βήμα της διαδικασίας και μετά από κάθε διόρθωση να εμφανίζονται καινούρια, θα περίμενε κανείς ότι λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης, όλα θα ήταν πλέον έτοιμα. Μπορεί να άλλαξαν και να αναπροσαρμόστηκαν φορολογικοί συντελεστές, μπορεί πλέον τα χαμόσπιτα να μην υπολογίζονται ως βίλες και τα χωράφια ως οικόπεδα με θέα, αλλά όπως είπαμε η ελληνική πολιτεία δεν σταματά να μας εκπλήσσει και τώρα καλεί ακόμη και τους νεκρούς… να πληρώσουν φόρο.

Δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την ταραχή της 43χρονης νοικοκυράς από το Αγρίνιο όταν άνοιξε τον φάκελο από το υπουργείο Οικονομικών και αντίκρισε το ειδοποιητήριο για τον φόρο ΕΝΦΙΑ του 2014, για την μητέρα της, η οποία έχει φύγει από τη ζωή από το 2007. Το σοκ ακολούθησε η αναστάτωση καθώς μετά τον θάνατο και των δύο γονιών της σε κοντινό χρονικό διάστημα, η κυρία αυτή είχε κάνει αποδοχή κληρονομιάς πληρώνοντας μάλιστα και τον προβλεπόμενο φόρο. Καθώς μάλιστα όπως είπαμε λίγους μήνες πριν τη μητέρα της είχε φύγει από τη ζωή και ο πατέρας της, είχε ήδη ακολουθήσει την σχετική διαδικασία άλλη μια φορά και γνώριζε πολύ καλά τα βήματα που πρέπει να κάνει χωρίς να αφήσει καμία εκκρεμότητα.

Για «ευτράπελη» και «απαράδεκτη» περίπτωση κάνει λόγο ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. «Είναι μια φορολογία στημένη στο πόδι, στην λογική του να αρπάξει και δεν αντιμετωπίζει σωστά τους ιδιοκτήτες», συνεχίζει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς δεν τα έχουμε δει ακόμη όλα «και θα υπάρχουν κι άλλα παρατράγουδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσει κανείς σε μια τέτοια περίπτωση, είναι να απευθυνθεί στην οικία Δ.Ο.Υ. και να κάνει ένσταση για τον φόρο που καλείται να πληρώσει.

Πάντως, επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα δούμε κι άλλα τέτοια «μαργαριτάρια» από τον ΕΝΦΙΑ, αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες περιπτώσεις. «Το αυτονόητο πάντως είναι ότι κανείς δεν θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο δύο φορές», είπε σε επικοινωνία μαζί μας ο διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, Βασίλης Τσώτας. Ελπίζουμε και το υπουργείο Οικονομικών να συμμερίζεται την ίδια άποψη.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr