ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠαιδειαΖήτημα ασφάλειας σε τουλάχιστον τέσσερα σχολεία στο Αγρίνιο – Σχολεία στη «ζώνη» των παραβατικών

Ζήτημα ασφάλειας σε τουλάχιστον τέσσερα σχολεία στο Αγρίνιο – Σχολεία στη «ζώνη» των παραβατικών

Ζήτημα ασφάλειας σε τουλάχιστον τέσσερα σχολεία στο Αγρίνιο – Σχολεία στη «ζώνη» των παραβατικών

Ζήτημα ασφάλειας σε τουλάχιστον τέσσερα σχολεία στο Αγρίνιο – Σχολεία στη «ζώνη» των παραβατικών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως οι βανδαλισμοί στο 5ο Δημοτικό δείχνουν ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το 5ο δημοτικό Αγρινίου μπήκε και πάλι στο στόχαστρο βανδάλων και κλεφτών, μια.. κανονικότητα που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος και δια γυμνού οφθαλμού, αν πάει αργά ένα βράδυ στην πίσω πλευρά των διατηρητέων «Παπαστράτειων». Εκεί θα δει έναν χώρο αφύλακτο να γειτνιάζει με το θεοσκότεινο και για χρόνια παρατημένο Πάρκο, που τώρα ανακαινίζεται μεν, αλλά πολύ αργά και πολύ σταδιακά. Με την έλλειψη φύλαξης που υπάρχει απλά ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, όπερ και συνέβη προ δύο ημερών όταν με βαριοπούλα(!)κάποιοι έσπασαν κοντέινερ προκαλώντας φθορές στον χώρο και κλέβοντας κυρίως… χαρτικά! Αναφερόμενοι σε μεταφορά βαριοπούλας και σε τέτοια κλοπή αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν αναφερόμαστε σε μαθητές…

Αναμενόμενα, ο Σύλλογος Γονέων ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα μια ανακοίνωση που περιέγραφε την τραγική κατάσταση: «Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου για άλλη μια φορά έγινε βορά στις άρρωστες ορέξεις των εξωσχολικών και των παραβατικών προσώπων που συχνάζουν πέριξ του Πάρκου. Ο διευθυντής του σχολείου μας πληροφόρησε ότι χθες το βράδυ στις 21/11/2022 άγνωστοι εισήλθαν στο χώρο του σχολείου από τις πίσω αίθουσες, πραγματοποίησαν βανδαλισμούς και διέπραξαν κλοπές. Ο διευθυντής από τη μεριά του, έπραξε το νόμιμο, αφού κάλεσε την αστυνομία και στη συνέχεια έκανε μήνυση κατά αγνώστων. Το σχολείο λόγω της ιδιαιτερότητας και της τοποθεσίας του παραμένει ανοιχτό όλη τη μέρα, χωρίς καμία φύλαξη. Αποτέλεσμα  αυτού είναι να εισέρχονται στον προαύλιο χώρο και άνθρωποι με παραβατική συμπεριφορά.

Παρά τις οχλήσεις μας, εδώ και χρόνια προς τις αρμόδιες αρχές, να βρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, συναντήσαμε μόνο υποσχέσεις και κλειστές πόρτες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλέον από τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα, ώστε τα παιδιά και οι γονείς να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον που παρέχει ασφάλεια».

Φυσικά η ιστορία δεν είναι τωρινή, είναι χρονίζουσα και συνδέεται με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, αφορώντας πολλά και διαφορετικά σχολεία του Αγρινίου. Ειδικά όμως για το 5ο Δημοτικό στα «Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια» (μαζί με το 1ο Γυμνάσιο) μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκονται εντός της ιδιότυπης ζώνης παραβατικότητας που συνδέεται με το γεγονός ότι το Πάρκο αποτελεί μια “no man’s land” εδώ και χρόνια. Από την εποχή που το άλλοτε στολίδι της πόλης υποβαθμίστηκε και την νύχτα παραδόθηκε χωρίς φύλαξη σε παραβατικούς και άτομα που το θεωρούν ιδιοκτησία τους.

Για παράδειγμα, η ίδια ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο Σύλλογος Γονέων  του 5ου Δημοτικού είχε βγει και το 2020 τον Δεκέμβριο, όταν είχε γίνει εισβολή σε τάξεις με βανδαλισμούς, είχαν γίνει δύο διαφορετικές κλοπές και όλα αυτά από κάποιους που τότε είχαν αρχίσει να συχνάζουν μόνιμα στην περιοχή χωρίς να αθλούνται, όπως κάνει αρκετός κόσμος.

Έγραφε εκείνον τον Δεκέμβριο ο Σύλλογος: «Πέρα από τις καταστροφές που συντελούνται σχεδόν καθημερινά στην δημόσια περιουσία, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και την δημόσια υγιεινή, διακυβεύονται πλέον και ζητήματα ασφάλειας και είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν και άλλα σοβαρότερα αδικήματα , καθώς η έλλειψη φύλαξης και ο ελάχιστος φωτισμός προσελκύουν τα άτομα, που καλυπτόμενα πίσω από τα σκοτάδια, επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά». Δύο χρόνια μετά, δεν άλλαξε κάτι.

Τι λένε οι αρμόδιοι

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα σχολεία που είναι στην αρμοδιότητα της Α.Δ. Ακαρνανίας είναι 126 και είναι αδύνατον να αστυνομευτούν με τη μορφή της μόνιμης φύλαξης. Αυτό που λένε οι ίδιες πηγές είναι πως γίνονται περιπολίες και κατά διαστήματα αυτές πυκνώνουν όταν παρατηρείται έξαρση. Φυσικά, στην Αστυνομία γνωρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί και ότι υπάρχουν σχολεία που θέλουν πολύ περισσότερη προβολή από άλλα, διότι τα έχουν στοχοποιήσει συγκεκριμένοι παραβατικοί και «ομάδες νεαρών». Η λύση υπάρχει και είναι οι κάμερες, όμως όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα αυτό θα σημάνει μια μακρά διαδικασία δικαστικών μαχών για τα «προσωπικά δεδομένα».

«Η φύλαξη των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες είναι όπως κάθε άλλου δημοτικού κτιρίου, για να μπορείς να έχεις μια εικόνα χρειάζεται ιδιωτική φύλαξη, για την οποία μας λένε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Αυτό που σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει είναι οι σχολικές επιτροπές και οι διευθύνσεις των σχολείων να μεταφέρουν στην Αστυνομία αν γνωρίζουν κάποιον από τους παραβατικούς στον δικό τους χώρο. Δυστυχώς, συνήθως μετά τις διαμαρτυρίες, αν ζητήσεις κάποια στοιχεία ή πληροφορίες θα λάβεις απροθυμία», αναφέρει μέλος της τοπικής Αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για την Παιδεία αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης, δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, παρά μόνο στη περίπτωση του 5ου Δημοτικού, όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο Πάρκο Αγρινίου και θα πάψει η σημερινή «χρήση» του. «Τουλάχιστον τέσσερα σχολεία είναι στην κόκκινη ζώνη και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το 5ο Δημοτικό, το 4ο Γυμνάσιο, το 12ο και το 16ο Δημοτικό επίσης. Εμείς ήμασταν διατεθειμένοι να ενεργοποιήσουμε και τη Δημοτική Αστυνομία προς την κατεύθυνση αυτή, όμως δεν υπάρχει προσωπικό που θα μπορεί να κάνει περιπολίες τις κρίσιμες ώρες και δεν υπάρχει και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Μέσα στην μέρα, στο μέτρο του δυνατού, η Δημοτική Αστυνομία συνδράμει την Ελληνική Αστυνομία στην επιτήρηση κάποιων σχολείων, αλλά όχι την ώρα που υπάρχει ανάγκη. Από την άλλη, το καλοκαίρι σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή και την διεύθυνση του 5ου μπήκε ένας φύλακας όμως είναι αδύνατον αυτό να γίνει όλο τον χρόνο. Για νυχτερινή φύλαξη χρειάζονται 1.500 ευρώ με ένσημα κλπ, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε. Η λύση είναι οι κάμερες που χρειάζονται ειδικές μελέτες για το πώς θα είναι κρυφές, πως δεν θα είναι προσβάσιμες κλπ. Η κατάσταση είναι σε έξαρση πάλι, αν και νομίζαμε ότι είχε υποχωρήσει. Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις μέσα στην πανδημία όπου πολλά σχολεία έγιναν στέκια. Τώρα πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να συνεργαστούμε, γιατί φαίνεται ότι η κατάσταση παγιώθηκε», επισημαίνει.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εύηνος: Το δις εξαμαρτείν του πρόχειρου περάσματος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ