ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΖερεφός για ακραία ζέστη στην Ελλάδα: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή»

Ζερεφός για ακραία ζέστη στην Ελλάδα: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή»

Ζερεφός για ακραία ζέστη στην Ελλάδα: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή»

Για τις ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε πολλά μέρη του πλανήτη μίλησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

«Και πού είστε ακόμη… Είδαμε πέρυσι στη Σιβηρία να έχει 40 βαθμούς, όταν στην Αθήνα είχε 37, στο Λονδίνο είχε 40 βαθμούς για πρώτη φορά, είδαμε δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και στο βόρειο Καναδά…» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτά είναι τα σημάδια της αποσταθεροποίησης του κλίματος, τα οποία θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαιτέρως, γιατί στην Μεσόγειο είμαστε στο κόκκινο σε όλες τις εκτιμήσεις.

Είναι μια περιοχή πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δασικές πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Ζερεφού για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι

Ο κ. Ζερεφός έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις πυρκαγιές λέγοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι επικίνδυνα, γιατί χάσαμε το μισό χειμώνα. Έγινε μεγάλη διαταραχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ΗΠΑ και Καναδά και πολύ καλό καιρό σε μας.

Αλλά χάσαμε το μισό χειμώνα και τις μισές βροχές και αυτό θα έχει συνέπειες, διότι το έδαφος θα είναι ξηρότερο. Το ανησυχητικό είναι ότι η ξηρασία που θα συναντήσουμε το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά επικίνδυνη.

Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα της ερημοποίησης και της ξηρασίας, πρέπει να προσέξουμε για τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να αποφύγουμε ότι θέτει σε κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιές»

Σε ερώτηση αν οδεύουμε προς την καταστροφή ο κ. Ζερεφός απάντησε:

«Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ την ώρα απέναντι σε τοίχο και πάμε σε σύγκρουση με τον τοίχο τις επόμενες δεκαετίες».

Όσο για το κλίμα στην Ελλάδα, είπε μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε . «Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο», υπογράμμισε.

«Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15-20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές», κατέληξε

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Πηγή: iefimerida.gr

Σουδάν: «Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα» – Η μαρτυρία Έλληνα για τον εμφύλιο πόλεμο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ