ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΥποτονικές οι εκπτώσεις στο Αγρίνιο

Υποτονικές οι εκπτώσεις στο Αγρίνιο

Υποτονικές οι εκπτώσεις στο Αγρίνιο
  • Δώρο άδωρο η παράταση των εκπτώσεων μέχρι και το τέλος Μαρτίου από τη στιγμή που αυστηροποιείται το lockdown
  • Τι δηλώνουν για τις εκπτώσεις έμποροι του Αγρινίου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτη Κωστίκογλου  

Οι έμποροι ζητούσαν από την πολιτεία την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου μετά από δυόμισι μήνες που είχαν κατεβάσει ρολά και πράγματι στις 18 Ιανουαρίου τα καταστήματα άνοιξαν. Η επιθυμία των εμπόρων ήταν τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα να υπάρχει η δυνατότητα για φυσική παρουσία του κόσμου εντός των καταστημάτων τους, καθώς τα εμπορικά καταστήματα δεν είναι ο χώρος που δίνει μεγάλες αφορμές για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, λόγω της επιθυμίας που υπήρχε, ώστε να μην χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων και να σωθεί ό,τι σώζεται. Παράλληλα, δεν προσδοκούσαν οι έμποροι ότι θα καλύπτονταν το χαμένο έδαφος των πέντε μηνών, αλλά να υπάρξει ένας ικανοποιητικός τζίρος, ο οποίος θα ήταν ικανός ώστε η αγορά να «ανασάνει». Δυστυχώς, οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν, τουλάχιστον στο επίπεδο του Αγρινίου και το εμπόριο στην πόλη πέρασε μια χαλαρή εκπτωτική περίοδο, η οποία δεν πέρασε τον πήχη που είχε τεθεί από την αρχή!

Η παράταση που δόθηκε για τις εκπτώσεις μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός έχει την σύμφωνη γνώμη των εμπόρων, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν θα αποδώσει σε πόλεις όπως το Αγρίνιο, καθώς η παράταση δόθηκε από την κυβέρνηση έχοντας στο μυαλό της πόλεις, που αυτή την περίοδο έχουν «κατεβασμένα ρολά», αφού βρίσκονται στο «κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη! Συνεπώς, στο Αγρίνιο η παράταση θα είναι κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο και σε ότι θετικό προκύψει στο εκπτωτικό αυτό πλαίσιο που θα υπάρχει μέχρι και το τέλος του μήνα και είναι εκτός «προγραμματισμού».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου επεσήμανε: «ο Φεβρουάριος ήταν ένας μήνας με υποτονική κίνηση, σίγουρα από μόνη της η λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εκπτώσεων, όπως είχαμε πει, δεν θα σώσει την κατάσταση και δεν θα έδινε λύση στα προβλήματα. Γι’ αυτό ζητούσαμε η επανεκκίνηση να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης, τα οποία δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε από την Πολιτεία. Οι απώλειες είναι μεγάλες για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και γι’ αυτό πιστεύουμε πως η Πολιτεία πρέπει να είναι γενναιόδωρη, καθώς το λιανεμπόριο έδινε έσοδα στο Κράτος και διασφαλίζει και θέσεις εργασίας. Ζούμε σε περίοδο που τα πράγματα αλλάζουν και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί ένας ακόμη μήνας παράτασης στην περίοδο των εκπτώσεων, ώστε οι περιοχές που είναι αυτή τη στιγμή τελείως «κλειστές» να ανοίξουν και να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης, που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες ζημιές.

Σ’ αυτή την περίοδο που απομένει, το μόνο που μπορώ να επισημάνω προς την τοπική κοινωνία είναι πως οι επιχειρήσεις του Αγρινίου τους αναμένουν να τους εξυπηρετήσουν. Χρειάζεται να υπάρχει από τον κόσμο στήριξη στο μέτρο του δυνατού στις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν και να παραμείνουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να σπάσει κανένας κρίκος της οικονομίας. Τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου απέδειξαν στην πράξη και στο Αγρίνιο πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στην υγειονομική περιπέτεια που ζούμε. Προσπαθούμε να τηρήσουμε με κάθε τρόπο τα μέτραμ ώστε να μην υπάρξουν αφορμές στο χώρο του λιανικού εμπορίου σχετικά με την δημόσια υγεία».

Η Ουρανία Τσίντζου

Η Ουρανία Τσίντζου ανέφερε: «οι εκπτώσεις μέχρι και τώρα κύλησαν πολύ δύσκολα, καμία σχέση με τις εκπτώσεις άλλων ετών, ούτε από θέμα δουλειάς, αλλά ούτε από θέμα εμπορευμάτων. Δεν προλάβαμε να παραλάβουμε όλα τα εμπορεύματα, γιατί κλείσαμε λόγω του lockdown και το προϊόν που είχαμε να διαθέσουμε στο αγοραστικό κοινό ήταν μειωμένο. Ο κόσμος είναι σε μια δύσκολη φάση, δεν ξέρει τι ακριβώς να πάρει, γιατί έχασε τη σειρά του, αλλά και η διάθεση δεν ήταν στα ύψη, θα ψώνιζε κάτι που το έχει ανάγκη. Η παράταση σίγουρα βοηθάει πόλεις που είχαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα μαγαζιά τους κλειστά. Θα φανεί αν θα βοηθήσει η παράταση στην περιοχή μας, γιατί ακόμη στις βιτρίνες έχουμε μπότες και η θερμοκρασία θα ανέβει, συνεπώς δεν έχει να σου προσφέρει κάτι».

Η Μαρία Παλιούρα

Η Μαρία Παλιούρα είπε: «ήσυχα κύλησαν μέχρι στιγμής οι εκπτώσεις, δεν είχε πολύ δουλειά στα εμπορικά της πόλης. Ο κόσμος ήταν καλύτερα στην αρχή της επανεκκίνησης, τουλάχιστον στον τομέα του παιδικού ρούχου και σ’ αυτό βοήθησε και η λειτουργία των σχολείων. Η παράταση των εκπτώσεων θα βοηθήσει, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, γιατί από την επανεκκίνηση δεν είχαμε την δουλειά που είχαμε πέρσι ή πρόπερσι. Υπήρχε μια ομαλή πορεία στην περίοδο των εκπτώσεων, θα θέλαμε όμως κάτι καλύτερο είναι η αλήθεια».

Ο Βασίλης Βλάχος

Ο Βασίλης Βλάχος τόνισε: «χαλαρή είναι η εκπτωτική περίοδος μέχρι στιγμής, δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω πως οι έμποροι είναι πολύ πεσμένοι σε σχέση με το παρελθόν, γιατί δεν υπήρχε αγοραστικό κοινό πόσο που να βοήθησε πολύ. Ο κόσμος βγήκε έξω, αλλά διαπιστώσαμε πως τον δυσκόλεψαν και τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν. Σχετικά με την παράταση πιστεύω πως δεν θα υπάρχει μεγάλη αλλαγή, αλλά θα συνεχιστούν τα πράγματα περίπου στο ίδιο μοτίβο, ίσως και πιο χαλαρά. Μετά από κάποια στιγμή ο κόσμος θα σκέφτεται και το πιο νέο προϊόν, το ανοιξιάτικο».

Ο Μιχάλης Αραπαντζής

Ο Μιχάλης Αραπαντζής σημείωσε: «οι εκπτώσεις κύλησαν πολύ υποτονικά, θέλω να πιστεύω πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν, αν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι δυσοίωνα. Η παράταση σίγουρα για καλό είναι και θέλουμε να ελπίζουμε, γιατί μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι τόσο υποτονικά που από τις έξι εργάσιμες ημέρες, επί της ουσίας τις δύο εργαζόμαστε όπως πρέπει, τις άλλες είναι υποτονικά πολύ, αν και ο κόσμος θέλει κάτι να ψωνίζει, έχει την θέληση και την διάθεση, αλλά η πραγματικότητα υποδεικνύει πως η κατάσταση είναι μέτρια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Περιμένουν 140 καταγεγραμμένα σαραβαλάκια – Η πανδημία σε πρώτο πλάνο για τη δημοτική αστυνομία Αγρινίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr