ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΥπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Έχασαν το δικαστήριο οι συγγενείς του για αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Έχασαν το δικαστήριο οι συγγενείς του για αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Έχασαν το δικαστήριο οι συγγενείς του για αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ

Χαμένοι από τη «μάχη» που έδωσαν στα διοικητικά δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για ψυχική οδύνη, «βγήκαν» οι γονείς και τα δυο αδέλφια του Ζακ Κωστόπουλου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε αγωγή τους, με την οποία στρέφονταν κατά του Δημοσίου για ευθύνες των οργάνων του και συγκεκριμένα των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου είχε στηθεί το σκηνικό θανάτου για τον 33χρονο.

Με την αγωγή της η οικογένεια υποστήριζε πως το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου, οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ασκώντας υπερβολική βία «για τις περιστάσεις, που δεν δικαιολογούσε η ψυχοσωματική υγεία του παθόντος, ο οποίος στερείτο δυνατότητας αντίστασης». Σε ό,τι αφορά τον διασώστη του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο αυτός, σύμφωνα με την οικογένεια, «δεν εκτέλεσε συννόμως την αποστολή του», καθώς «άφησε αβοήθητο τον Ζακ Κωστόπουλο χωρίς να του παράσχει ως όφειλε την αναγκαία προνοσοκομειακή φροντίδα». Επρόκειτο, σύμφωνα την οικογένεια του 33χρονου, για «παράνομες ενέργειες οι οποίες επιδείνωσαν την επιβαρυμένη κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου και συνέβαλαν αιτιωδώς στην επέλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε, ωστόσο, την αγωγή της οικογένειας ως ουσία αβάσιμη. Στην κρίση του αυτή είχε ως οδηγό την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (πρώτος βαθμός) τον Μάιο του 2022 επί της ενοχής των έξι κατηγορουμένων της υπόθεσης, ήτοι τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη συγκατηγορούμενό του (αμφότεροι εμφανίζονται σε βίντεο να χτυπούν ανηλεώς το θύμα) και τέσσερις αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν αθωωθεί. Μάλιστα, στον κοσμηματοπώλη λόγω ηλικίας το δικαστήριο είχε επιβάλει έκτιση της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό ενώ για τον μεσίτη έκρινε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο τελευταίος δυο μήνες μετά την παραμονή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς έγινε δεκτή αίτηση αναστολής του. Η απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και είχε φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, ο οποίος εν τέλει την επικύρωσε. Τον ερχόμενο μάλιστα Δεκέμβριο αναμένεται και η δίκη μεσίτη και κοσμηματοπώλη σε δεύτερο βαθμό (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).

Τώρα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, «πατώντας» στην παραπάνω απόφαση του πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, απέρριψε την αγωγή της οικογένειας Κωστόπουλου και ως προς τις ευθύνες των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη σύλληψη 33χρονου έκρινε ότι αυτοί «δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης», όπως η οικογένεια τους αποδίδει, κάτι που, σύμφωνα με το διοικητικό δικαστήριο, αποδείχθηκε από τα στοιχεία του φακέλου της ποινικής δίκης και την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ είχε εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο «δέχθηκε επίθεση με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κεφαλή και άλλα μέρη του σώματός του» από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπως και «τον παρευρεθέντα γνώριμό του» μεσίτη. Ακολούθως στο σημείο έφτασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμένα ώστε «να τον καθηλώσουν στο έδαφος για να επιτύχουν τη δέσμευσή του», εκτελώντας το έργο που τους είχε ανατεθεί. «Η ασκηθείσα εξ αντικειμένου βία δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο που απαιτείτο για την εξουδετέρωση του συλληφθέντος», αναφέρει η απόφαση για τους αστυνομικούς σημειώνοντας ακόμη πως αυτοί «δεν είχαν πρόθεση να του προκαλέσουν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι σωματικές βλάβες στο σώμα του (συλληφθέντος) από τις ενέργειες αυτών δεν αποτυπώθηκαν στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

 

 

protothema.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ