ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΥπόθεση Μπελέρη: «Άδικη η προφυλάκισή του» – Τι αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Υπόθεση Μπελέρη: «Άδικη η προφυλάκισή του» – Τι αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Υπόθεση Μπελέρη: «Άδικη η προφυλάκισή του» – Τι αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Τι αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος που είναι ένας από τους δικηγόρους που επισκέφθηκαν στις φυλακές τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας

«Είδαμε έναν άνθρωπο που ήταν κάτι σαν από την πινακοθήκη των Ηρώων του 1821»

Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το Μεσολόγγι έχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση στη Χειμάρρα, διότι η Χειμάρρα ήρθε σύσσωμη και πολέμησε κατά την Έξοδο» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος μίλησε στη «Σ» για την παρουσία του στη υπόθεση του δημοκρατικά εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος επί τέσσερις μήνες είναι φυλακισμένος στο Δυρράχιο από τις Αλβανικές Αρχές.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ακόμη μια εκδήλωση στην Αθήνα για την υπόθεση του φυλακισμένου Δημάρχου, την οποία ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος διεθνοποίησαν και ενεργούν για την περεταίρω διεθνοποίησή της.

Μάλιστα, στην πρόσφατη δίκη που έγινε, στο πλευρό του κ. Παΐσίου και του κ. Βερβεσού βρέθηκε και ο Πρόεδρος της οργάνωσης «Δικηγόροι χωρίς Σύνορα» Πάτρικ Χένδρικ, κάτι που δεν ανέμεναν οι Αλβανικές Αρχές! Η παρουσία του κ. Χένδρικ ήταν το πρώτο επιτυχημένο νομικό βήμα προς την διεθνοποίηση της υπόθεσης, ενώ προετοιμάζονται πολλά ακόμη από τους Έλληνες δικηγόρους!

Ο κ.Παΐσιος

Ο κ.Παΐσιος μιλώντας στη «Σ» έδωσε το «στίγμα» της υπόθεσης παρουσίας του στη γειτονική χώρα:

«η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία διαθέτει ευαισθησία για οποιοδήποτε θέμα και παρεμβαίνει καίρια, παρενέβη και στο θέμα της άδικης προφυλάκισης του εκλεγμένου δημοκρατικά Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ – Διονύσιο Μπελέρη, ο οποίος κρατείται επί τετράμηνο χωρίς ουσιαστικά κατά εμάς στοιχειοθετημένες ικανές κατηγορίες.

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε και προσπαθούμε να παρέμβουμε, δεν παριστάμεθα νομικά, διότι είναι γειτονική χώρα και έχει δικό της νομικό σύστημα. Διεθνοποιήσαμε όμως το πρόβλημα και στο Εφετείο που έλαβε χώρα την προηγούμενη Δευτέρα στα Τίρανα, όπου κατέθεσε και ζητούσε ο έγκλειστος εκλεγμένος Δήμαρχος την αποφυλάκισή του ή την αλλαγή των όρων κράτησης, βρεθήκαμε αντιπροσωπεία νομικών από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της Ολομέλειας και εγώ ως πλειοψηφήσας της συντονιστικής επιτροπής Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Μαζί μας και αυτό ήταν η ουσιαστική επιτυχία, κάτι που δεν ανέμενε η Αλβανική πλευρά, φέραμε τον συνάδελφό από το Βέλγιο και πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λυών και νυν Πρόεδρο της Οργάνωσης «Δικηγόροι χωρίς Σύνορα», τον Πάτρικ Χένδρικ, με μεγάλη πείρα και ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρακολουθήσαμε σε όλη την διαδικασία, όχι με ευκολία,  όπου ακούσαμε με παρρησία ένα αδικημένο πολίτη να απευθύνεται στον Δικαστή και να απαιτεί δικαιοσύνη. Ακούσαμε την αγόρευση του Αλβανού συναδέλφου, όπου ήταν ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και η οποία συνάδει και με το δικό μας δικανικό σύστημα στο εξής επίπεδο.

Αιτήθηκε αλλαγή όρων και αποφυλάκιση γιατί δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς αν ήταν ύποπτος φυγής και αν έφευγε στην Ελλάδα θα ήταν όφελος για την Αλβανική πλευρά.

Επίσης, δεν μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία, διότι ο φάκελος έχει περατωθεί, δεν μπορεί επίσης να τελέσει παρόμοιο έγκλημα. Μα και τι έγκλημα; Να αλλοιώσει εκλογές; Και το κυριότερο επικαλέστηκε ο πληρεξούσιός του την αρχή της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 31 υποθέσεις αντίστοιχες για τις ίδιες εκλογές από διαφορετικές πόλεις της Αλβανίας με απίστευτά αδικήματα και ουδείς προφυλακίστηκε. Προφυλακίστηκε όμως σκοπίμως ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας για 320 ευρώ κατηγορία.

Βέβαια, η αγόρευση των Εισαγγελέων ήταν αφαιρετική, η δε απόφαση του δικαστηρίου εισπράξαμε με πικρία ότι ήταν προειλημμένη. Επέμεινε στην πρωτόδικη απόφαση μη αναγνωρίζοντας τα τέσσερα αυτά στοιχεία τα οποία είναι πασιφανώς πραγματικά.

Μετά από αυτό δώσαμε συνέντευξη τύπου σε 26 κανάλια της Αλβανίας με σκληρές ερωτήσεις και ανταπεξήλθαμε ιδιαίτερα καλά και ιδιαιτέρως καλά ανταπεξήλθε και ο συνάδελφος δικηγόρος και Πρόεδρος των «Δικηγόρων χωρίς Σύνορα», καθώς ενστερνίστηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Μετά με ειδική άδεια επισπευτήκαμε επίσης τον έγκλειστο στις φυλακές Δυρραχίου Φρέντυ Μπελέρη, όπου είδαμε έναν άνθρωπο που ήταν κάτι σαν από την πινακοθήκη των Ηρώων του 1821. Δίκαιος, ήρεμος, με πίστη στη δικαιοσύνη, με πίστη ότι υπέστη αδικία και με απόφαση να επιμείνει και να δικαιωθεί. Μας έδωσε κουράγιο περισσότερο, αντί να του δώσουμε εμείς. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Είναι σπάνια προσωπικότητα. Να τονίσω πως μας διευκόλυνε στο μέγιστο η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, όπως και ο μοναδικός πλέον μειονοτικός βουλευτής που διαθέτουμε ο Βαγγέλης Ντούλες. Δεν έχουμε άλλον πλέον έλληνα μειονοτικό βουλευτή στην Αλβανία.

Δεν πρόκειται να το αφήσουμε το θέμα σε καμία περίπτωση. Θα διεθνοποιηθεί περισσότερο, οργανωνόμαστε γι’ αυτό, ενώ ήδη έγινε κι άλλη εκδήλωση ανάλογη την Τετάρτη στην Αθήνα και ετοιμάζεται προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Δεν θα επιτρέψουμε την αδικία και την προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων. Σεβόμαστε την γείτονα χώρα, σεβόμαστε ένα λαό ο οποίος ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια είναι μαζί μας στην Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε την αδικία να περάσει. Ακόμη και αλβανικής καταγωγής να ήταν αυτός που αδικήθηκε οι δικηγορικοί σύλλογοι θεσμικά έχουν την υποχρέωση να σταθούν στο πλευρό αυτού που αδικείται. Δεν αμφισβητούμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά έχουμε δικαίωμα και εδώ και παντού να κρίνουμε τις αποφάσεις αυτές. Ότι είναι δηλαδή οφθαλμοφανές άδικο, δεν θα μας κάνει να σιωπήσουμε.

Επαναλαμβάνω πως μέχρι να δικαιωθεί θα είμαστε στο πλευρό του, όπως και στο πλευρό κάθε ανθρώπου που αδικείται».

*πηγή φωτογραφιών dsa.gr

Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Mε μεγάλη συμμετοχή το “Τρέχω, βαδίζω, ποδηλατώ” (εικόνες & βίντεο)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ