ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑστυνομικα ΝεαΥπόθεση Energa: Ένοχος αλλά εκτός φυλακής ο Φλώρος – Αθώος ο Μηλιώνης

Υπόθεση Energa: Ένοχος αλλά εκτός φυλακής ο Φλώρος – Αθώος ο Μηλιώνης

Υπόθεση Energa: Ένοχος αλλά εκτός φυλακής ο Φλώρος – Αθώος ο Μηλιώνης

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώθηκε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην υπόθεση Energa- Hellas Power, με τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο να καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά την αλλαγή του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά και σε συνδυασμό με την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών (σ.σ.: τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως), η ποινή των 21 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον επιχειρηματία μειώθηκε στα πέντε έτη.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA μόνο προς το Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί, αφού εχουν κατατεθεί 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιρειών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους έξι κατηγορούμενους, με τον Άρη Φλώρο να λαμβάνει την ποινή των πέντε ετών με τριετή αναστολή για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι οι ποινές κυμάνθηκαν από ένα έως δύο έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ τους αναγνωρίσθηκαν κατά περίπτωση ένα έως δύο ελαφρυντικά.

Τέλος, το δικαστήριο προχώρησε στην αθώωση πέντε κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης  Μηλιώνης (σ.σ.: πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχιλλέας Φλώρος

Πόσα ήταν τελικά τα χρήματα της υπεξαίρεσης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης ανερχόταν στα 236 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων, του Δημοσίου, και των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το Δημόσιο, που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βάσει του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα λάβουν Δημόσιο και δήμοι.

ethnos.gr

Προσλήψεις 700 συνοριοφυλάκων από τη Frontex

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr