ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΥποχρεωτικότητα των rapid test – Στην «τσιμπίδα» και οι 8μηνίτες

Υποχρεωτικότητα των rapid test – Στην «τσιμπίδα» και οι 8μηνίτες

Υποχρεωτικότητα των rapid test – Στην «τσιμπίδα» και οι 8μηνίτες
  • Βεβαιώθηκε πρόστιμο σε υπάλληλο του Δήμου Μεσολογγίου για το τεστ
  • Κανονικά και ηλεκτρονικά οι έλεγχοι σε ανεμβολίαστους 8μηνίτες και σχολικές καθαρίστριες   
  • Τουλάχιστον 10 υπάλληλοι του δήμου Μεσολογγίου μετά από αρκετά τεστ αποφάσισαν να εμβολιαστούν

Η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε στην αρχή της εβδομάδας εκτός των άλλων (λ.χ. υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα) συμπεριλαμβάνει και τους ανεμβολίαστους ωφελούμενους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους και Περιφέρειες.

Βάσει των νέων δεδομένων οι αυστηροί έλεγχοι και τα ηλεκτρονικά πρόστιμα τους αφορούν και γι’αυτό πλέον είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα να δηλώσουν στην πλατφόρμα το τεστ τους, ώστε να αποφύγουν το τσουχτερό πρόστιμο, που μπορεί να προκύψει από κάποιο πιθανό ηλεκτρονικό έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου τα πρόστιμα βεβαιώνονται αυτόματα!

Αντίστοιχο είναι και το πλαίσιο που υπάρχει εδώ και καιρό στους δήμους για τους 8μηνίτες, οι οποίοι, αν είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν στην πλατφόρμα το τεστ, διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν στον έλεγχο που διεξάγεται συχνά δεν βρεθεί δηλωμένο το αποτέλεσμα από το τεστ τους.

Στο δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ευθύμιο Κομματά στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν 8μηνίτες, αλλά στο δήμο Μεσολογγίου υπάρχουν 21 άτομα, ενώ σε αντίστοιχο σχεδόν καθεστώς σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα τεστ είναι και οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του δήμου.

Μάλιστα, την εβδομάδα αυτή στο Μεσολόγγι βεβαιώθηκε και ένα πρόστιμο σε υπάλληλο σχετικά με το ζήτημα των τεστ, ενώ στο δήμο το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε πως αρκετοί υπάλληλοι που μέχρι πρότινος είχαν επιλέξει να κάνουν τεστ κάθε φορά που ορίζει ο νόμος με δικά τους έξοδα, τελικά αποφάσισαν και εμβολιάστηκαν και ήδη έχουν κάνει και την δεύτερη δόση.

Επί του θέματος μιλάει στη «Σ» η προϊσταμένη του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του δήμου Μεσολογγίου κ.Γκιάφη, η οποία τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή τους θέση αναφέρει: «οι ωφελούμενοι συμπεριλαμβάνονται στην νέα ΚΥΑ διότι φέρουν όλα τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι στο ίδιο μισθολόγιο, παίρνουν τις παρατάσεις τους κλπ. Ξέρουμε ότι το Κράτος στα 8μηνα έχει δώσει παράταση μέχρι και 31/12 σε όλες τις προσλήψεις για τον έλεγχο κατά της διασποράς του covid-19, οπότε το 8μηνο έγινε 12μηνο. Στο δήμο Μεσολογγίου οι 8μηνίτες είναι 21 άτομα, αλλά υπάρχουν και οι καθαρίστριες σχολείων που είναι με 10μηνες συμβάσεις, όπως σε όλους τους δήμους και εκεί γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος κάθε εβδομάδα, όταν δεν υπάρχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στο σύνολο των ατόμων αυτών οι εμβολιασμένοι είναι σε αρκετά υψηλό ποσοστό. Συγκεκριμένα οι καθαρίστριες είναι εμβολιασμένες σε ποσοστό 90%, ενώ στα υπόλοιπα 21 άτομα το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 50%. Οι ανεμβολίαστοι κάθε εβδομάδα κάνουν rapid test.

Το κόστος είναι μεγάλο και γι αυτό βλέπουμε πως η αγορά αρχίζει και προσαρμόζεται, δηλαδή οι τιμές διαφοροποιούνται στα φαρμακεία και γι’αυτό οι τιμές ξεκινούν από 5 ή 6 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλά άτομα που σταμάτησαν να κάνουν τεστ και εμβολιάστηκαν πιθανότατα λόγω του υψηλού κόστους των τεστ. Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου υπήρχαν πάνω από 10 τέτοιες περιπτώσεις που εμβολιάστηκαν και ήδη έχουν κάνει και την δεύτερη δόση. Πρέπει όλοι να είμαστε νομοταγείς και να εφαρμόζουμε τους νόμους.

Η ευθύνη για τον έλεγχο και την επιβολή προστίμου πέφτει στο διοικητικό κομμάτι του δήμου και είναι το δύσκολο της κατάστασης,  γιατί είναι σε δυσάρεστη θέση οι εργαζόμενοι που έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο αυτό. Αυτή την εβδομάδα βεβαιώθηκε ένα πρόστιμο σε εργαζόμενο του δήμου εξαντλώντας πρώτα όλα τα νομικά περιθώρια που υπήρχαν.

Ήδη κύλησαν 5 εβδομάδες της υποχρεωτικότητας των τεστ και ενώ μέχρι και πρότινος όλοι έκαναν ότι προβλέπει ο νόμος, αυτή την φορά δεν συνέβη αυτό με αποτέλεσμα στο πλαίσιο του νόμου να πρέπει να βεβαιωθεί το πρόστιμο. Το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 300 για όσους έχουν πλήρη απασχόληση και 150 ευρώ για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Παρελαύνει το χάος…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr