ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΥποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Επεκτείνεται το μέτρο – Περίπου το 50% των υπαλλήλων του δήμου Αγρινίου έχει εμβολιαστεί

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Επεκτείνεται το μέτρο – Περίπου το 50% των υπαλλήλων του δήμου Αγρινίου έχει εμβολιαστεί

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Επεκτείνεται το μέτρο – Περίπου το 50% των υπαλλήλων του δήμου Αγρινίου έχει εμβολιαστεί

Θύμιος Κομματάς : Άλλοθι η υποχρεωτικότητα για να επαναφέρει η Κυβέρνηση το μέτρο της διαθεσιμότητας με υγειονομικούς όρους

Σε απόρριψη τεσσάρων αιτήσεων που ζητούσαν το προσωρινό “πάγωμα” του υποχρεωτικού εμβολιασμού προχώρησε το Γ’ Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να “παγώνει” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Έτσι ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση ζητά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πέραν αυτών της υγείας και της πρόνοιας (γηροκομεία), σε υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως «πρώτης γραμμής» και έρχονται σε επαφή καθημερινά πολύ κόσμο.

Παρά τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την υποχρεωτικότητα, τα στελέχη της κυβέρνησης καθημερινά αναφέρονται στο ζήτημα προαναγγέλλοντας σύντομα εξελίξεις επί του θέματος.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα για την κυβέρνηση είναι ζήτημα, που την απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα οι υπηρεσίες οι οποίες άμεσα «έπεσαν στο τραπέζι» για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι η Εφορία, τα ΚΕΠ, ο ΕΦΚΑ, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι υπάλληλοι υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες (γκισέ – front desk) κλπ.

«Το κριτήριο με το οποίο θα κρίνουν οι ειδικοί για τον εμβολιασμό, μετά το Σεπτέμβριο, τι θα γίνει στις υπηρεσίες του δημοσίου είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου π.χ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. «Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργιάς αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» εξήγησε επίσης ο κ. Βορίδης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Αγρινίου Θύμιος Κομματάς

Στον δήμο Αγρινίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Αγρινίου Θύμιο Κομματά μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% των εργαζομένων του δήμου. Παράλληλα, ο κ. Κομματάς σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τονίζει: «τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού ως αμέσου μέτρου υπέρ της δημόσιας υγείας, με σκοπό την αναχαίτιση του επερχόμενου νέου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας ατομικά και εργασιακά δικαιώματα. Χρησιμοποιεί απειλητικά και εκβιαστικά διλλήματα ως άλλοθι της υποχρεωτικότητας, προκειμένου να επαναφέρει το μέτρο της διαθεσιμότητας με υγειονομικούς όρους. Πιστεύουμε ότι η εμβολιαστική εκστρατεία πρέπει να βασιστεί στην πειθώ, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τα σύγχρονα εργαλεία της προαγωγής και αγωγής υγείας. Βασική προϋπόθεση της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής είναι να μπει ένα λιθαράκι στο χτίσιμο του επιζητούμενου τοίχους ανοσίας. Επιμένουμε ότι το ανάλγητο του μέτρο της υποχρεωτικότητας και της τιμωριτικότητας, που συνδέεται με το διχασμό ανάμεσα στο προσωπικό θα προκαλέσει και μεγάλη σύγχυση στις υπηρεσίες ΟΤΑ, αφού η αναστολή εργασίας θα απομακρύνει έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί εγκαίρως. Τα εμβόλια που αποτελούν επιστημονικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας δεν συνιστούν μόνο μία πράξη ατομικής προστασίας, αλλά και κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εργαζομένους στα ΚΑΠΗ, μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης από ναρκωτικά

Με κοινή Απόφαση των κ.κ. Μ. Βορίδη, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Πιερρακάκη, Δ. Μιχαηλίδου, Β. Κικίλια, Β. Κοντοζαμάνη και Ζ. Ράπτη, με θέμα ” Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 ” που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ, στις μονάδες ψυχικής υγείας και στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων πρέπει να έχει ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλιώς υφίστανται τις ίδιες ποινές με τους υγειονομικούς, δηλαδή τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Συγκεκριμένα ορίζει:

” Το προσωπικό κατά την έννοια της παρ.3 του αρ.206 του ν.4821/2021 που απασχολείται

– στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999,

– στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του αρ.51 του ν.4139/2013,

– στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του αρ.58 του ν. 4139/2013,

– στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του αρ.61 του ν.3459/2006, καθώς και

– στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

εμβολιάζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατά του κορονοϊού covid-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το υπόχρεο προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.”

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 65 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.628 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr