ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΥποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Η εικόνα στις δομές υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα του Αγρινίου

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Η εικόνα στις δομές υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα του Αγρινίου

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Η εικόνα στις δομές υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα του Αγρινίου

Συντριπτική πλειοψηφία οι εμβολιασμένοι – Αρκετές και οι αιτήσεις εξαίρεσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανακύψει ένα μείζον ζήτημα, αυτό της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζόμενων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ κτλ. Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού και αρκετοί ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και αναμένουν να κάνουν και την δεύτερη δόση, ένα ποσοστό εργαζομένων στις δομές που εντάσσονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παραμένει ανεμβολίαστο.

Στην περιοχή όμως του Αγρινίου στις δομές αυτές τα έως τώρα δείγματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε αυτές είναι ο κανόνας.

Συγκεκριμένα, στο ΚΔΑΠμεΑ  του δήμου Αγρινίου, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Γηροκομείο του Αγρινίου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ενώ υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων που αναμένουν να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου. Από τις δομές αυτές συνολικά για πέντε άτομα αναμένεται να αποφανθεί η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το Υπουργείο και στην οποία προσφεύγουν άτομα που έχουν ουσιαστικούς λόγους υγείας να είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό τους και γι’ αυτό πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή αυτή.

Ο Πρόεδρος του ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Αγρινίου Γιάννης Βασιλείου

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Αγρινίου Γιάννης Βασιλείου μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «στις δύο αυτές δομές ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Πριν όμως θεσπιστεί η  υποχρεωτικότητα οι εργαζόμενοι είχαν μεριμνήσει, ώστε να είναι προστατευμένοι, να προσφέρουν ασφάλεια στην οικογένειά τους και στα άτομα που φροντίζουν. Τα 45 από τα 49 άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι πρέπει να περάσουν από την επιστημονική επιτροπή που έχει συστήσει το κράτος και να εξεταστούν για λόγους υγείας».

Σχεδόν απόλυτο το ποσοστό στο Γηροκομείο Αγρινίου

Αναμένονται και άλλοι εμβολιασμοί στους τροφίμους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αγρινίου Σπύρος Παπαθανασίου

Ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αγρινίου Σπύρος Παπαθανασίου ανέφερε: «Από τους 40 εργαζόμενους του Γηροκομείου Αγρινίου οι 39 ήδη έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ άλλοι κάνουν την δεύτερη δόση ή αναμένουν να την κάνουν και να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Σχετικά με τους τροφίμους του Γηροκομείου έχουμε λάβει την απόφαση όσοι θα εισέρχονται από εδώ και στο εξής στην δομή θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ σε όσους είναι ήδη εντός της δομής οι περισσότεροι ήδη είναι εμβολιασμένοι. Για τους ανεμβολίαστους ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην περιοχή για να εμβολιαστούν. Έχουμε την συγκατάθεσή τους ή την συγκατάθεση των ανθρώπων του συγγενικού τους περιβάλλοντος, συνεπώς είναι θέμα χρόνου να εμβολιαστούν όλοι. Ακόμη και από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άτομα που είναι αρνητικά στον εμβολιασμό τους. Το μόνο που αναμένουμε είναι η ημερομηνία που θα επισκεφτούν τα κλιμάκια το Γηροκομείο μας για να εμβολιάσουν και τους υπόλοιπους τροφίμους».

Η συντριπτική πλειοψηφία σε ΕΛΕΠΑΠ και «Παναγία Ελεούσα» έχει εμβολιαστεί

Η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» Διονυσία Σαμαντά

Στο Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» σύμφωνα με την Πρόεδρο Διονυσία Σαμαντά η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι επιθυμία και αρχή της δομής, η οποία μάλιστα διέθετε αυστηρούς κανόνες από την ίδρυσή της. Ειδικότερα, σχετικά με τους εργαζόμενους στη δομή και σύμφωνα με την κα. Σαμαντά: «οι δομή έχει 54 εργαζόμενους. Στο Μεσολόγγι από τους 25 εργαζόμενους οι 21 είναι εμβολιασμένοι, ενώ ένα άτομο έχει ήδη νοσήσει, ένα ισχυρίζεται πως νόσησε και αναμένουμε τα απαραίτητα έγγραφα και ένα άτομο είναι σε άδεια και κατά την επιστροφή του θα πρέπει να μας προσκομίσει και έγγραφο εμβολιασμού. Στο Αγρίνιο, σε σύνολο 30 εργαζομένων οι 25 είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι υπόλοιποι που δεν είναι έχουν άδεια, είτε κανονική, είτε αναρρωτική και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, εκτός κα αν διαθέτουν ισχυρούς λόγους υγείας που να δικαιολογούν τον μη εμβολιασμό τους. Σχετικά με τους εκπαιδευόμενους επειδή ο ΕΟΔΥ δεν έχει βγάλει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για τις ηλικιακές ομάδες που μας ενδιαφέρουν το έχουμε αφήσει στην διακριτική ευχέρεια των γονέων και των κηδεμόνων τους, αλλά το 90% τουλάχιστον από τους εκπαιδευόμενους έχει εμβολιαστεί. Όσον αφορά τα νέα άτομα, τους νέους εκπαιδευόμενους που θα έρθουν στο εργαστήριο θα ενημερώσουμε τους γονείς και τους κηδεμόνες τους για να γνωρίζουν και να ζητήσουν τις οδηγίες γιατρών για να εξετάσουν τι πρέπει να κάνουν, καθώς κάθε περίπτωση είναι πολύ ιδιαίτερη και απαιτείται μεγάλη προσοχή σε κάθε γνωμάτευση. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ζήτημα της δημόσιας υγείας και με κάθε τρόπο τηρούμε και θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες και τους νόμους».

Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Λαμπρινή Κολοβού

Τέλος, η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου από τους 23 συνολικά εργαζομένους που διαθέτει οι τρεις μόνο δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ εκ των 3 αυτών ατόμων ένας έχει λόγους να μην εμβολιαστεί, ζήτησε εξαίρεση και την απόφαση θα την λάβει η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Πρόεδρο Λαμπρινή Κολοβού: «ενημερώσαμε όπως οφείλαμε τους εργαζόμενους στη δομή μας για το τι ισχύει και ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου και της Περιφέρειας, καθώς λάβαμε ενημέρωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και από την Περιφέρεια και από εκεί και στο εξής γνωρίζουμε πως στο σύνολο των 23 εργαζομένων οι 20 είναι εμβολιασμένοι. Για τους υπόλοιπους τρεις εργαζόμενους πρέπει να πράξουμε αναλόγως για την ασφάλεια των γενναίων παιδιών μας, συνεπώς, όταν η δομή επαναλειτουργήσει, καθώς κλείνει για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και με όλο το προσωπικό μας εμβολιασμένο. Από τα τρία ανεμβολίαστα άτομα το ένα έχει λόγους να μην εμβολιαστεί και πρέπει να ζητήσει εξαίρεση για να αποφανθεί για την περίπτωση η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου, όχι εμείς».

Test συνεχώς, όπου δεν προβλέπεται η υποχρεωτικότητα

Πέραν όμως των δομών αυτών, υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που δεν είναι μέχρι στιγμής υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υπαλλήλων τους, αλλά οι περισσότεροι έχουν ήδη εμβολιαστεί και παράλληλα εφαρμόζονται και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστας Καλαντζής

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστα Καλαντζή, στου οποίου το «χαρτοφυλάκιο» υπάγονται νευραλγικές υπηρεσίες όπως η στέγη αστέγων, η στέγη κακοποιημένων γυναικών, το κέντρο κοινότητας, το συσσίτιο του δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο και Οδοντιατρείο, αλλά και η Πρόνοια, «δεν υπάρχει ακόμη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά δύο φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών που πρέπει διεξάγουν rapid test για λόγους ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικογένειας του καθενός. Ωστόσο, οι περισσότεροι ήδη έχουν εμβολιαστεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”      

Χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ: Μελέτες σε πέντε μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr