ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΥπερχρεωμένος 50% ο νομός Αιτωλοακαρνανία

Υπερχρεωμένος 50% ο νομός Αιτωλοακαρνανία

Υπερχρεωμένος 50% ο νομός Αιτωλοακαρνανία

Κρίση

Υπερχρεωμένος 50% ο νομός Αιτωλοακαρνανία

Περίπου το 50% των Αιτωλοακαρνάνων έχουν δανειστεί και υπάγονται στην κατηγορία των κόκκινων δανείων. Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που μπορεί να κινηθεί κάποιος, ανάλογα την περίπτωσή του

 

Την στιγμή που το μεσοπρόθεσμο, μετά το πρώτο μνημόνιο, έχει λήξει και αφού υπογράφτηκε η επικύρωση του δεύτερου μνημονίου, οι περισσότεροι πολίτες είναι ένα βήμα πριν την ελεύθερη πτώση στο κενό. Οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να πωλούν δάνεια που έχουν σβήσει από τις λίστες τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση του PSI (2012).

Η υπόθεση είναι ότι δεν πρέπει να γίνει εκχώρηση σε ελληνικά ή ξένα ιδρύματα των δανείων, διότι θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση. Αν κάποιος δηλαδή έχει κόκκινο δάνειο και χρωστάει ένα συγκεκριμένο ποσό, αν έχει την δυνατότητα της υπαγωγής στο νόμο 3869/10 μέσω Ειρηνοδικείου θα ρυθμίσει τις οφειλές του, αν όμως δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του με τον τρόπο αυτό, είτε διότι είναι έμπορος ή έχει περιουσιακά στοιχεία, τότε είναι στο χείλος του γκρεμού. Στο ενδεχόμενο που μπορεί να ρυθμίσει με δικαστική απόφαση τις οφειλές του χωρίς να επικαλεστεί τον νόμο 3869, άρα και την μείωση, μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη του αποπληρώνοντάς τα με βάση τη δικαστική απόφαση..

Όπως δηλώνει και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλ/νίας κ. Γιώργος Λεχουρίτης τα κόκκινα δάνεια στην παρούσα φάση είναι 80 δις ευρώ, ενώ περίπου το 50% των Αιτωλοακαρνάνων είναι διαπιστωμένο ότι εντάσσονται στην κατηγορία αυτή.

Αν οι τράπεζες εκχωρήσουν τα δικαιώματα αυτά σε οποιονδήποτε επενδυτή τότε αυτός θα αγοράσει τα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες (ακίνητα) έναντι εντελούς αξίας σε ευτελές τιμής π.χ. αν μια τράπεζα που έχει 10 δις κόκκινα δάνεια οι ξένοι επενδυτές θα τα αγοράσουν για 2 δις ευρώ. Στο ενδεχόμενο αυτό τότε οι επενδυτές θα μεταβληθούν σε ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας την οποία μπορεί κάποιος να έχει χάσει για ένα δάνειο ύψους 150 χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων να έχει πληρώσει τα 80.000 ευρώ και λόγω δυσπραγίας να αδυνατεί να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 70.000 ευρώ.

Συνέπεια αυτού είναι να αναγκαστεί ο εκάστοτε δανειολήπτης με κάθε τρόπο να εξοφλήσει το χρέος ή να μετατραπεί ξαφνικά σε ενοικιαστής του ίδιου του σπιτιού του. Ο κ. Λεχουρίτης επίσης τονίζει ότι οι φημολογίες σχετικά με τις πρακτικές των τραπεζών για τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν το να πληρώσουν οι καταναλωτές το δάνειό τους ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί και δεν έγινε αντιληπτό, αν και όπως ο ίδιος επισημαίνει, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Η ουσία είναι δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος ή ο νέος υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι, να μην υπογράψει.

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr