Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Σκεπτικισμός στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

yperaktio aioliko parko
Σκεπτικισμός στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία «τρέχει» η κυβέρνηση για την ΚΥΑ

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Νέες διαρροές και δημοσιεύματα υπάρχουν για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας μαζί με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας να ετοιμάζουν την πρώτη γραμμή «άμυνας», μέσα από μελέτη που έχει ανακοινωθεί και τα πορίσματα της οποίας θα παρουσιαστούν πριν λήξει η διαβούλευση τον Δεκέμβριο.

Το επείγον του θέματος προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ έχει προηγηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η ΣΜΠΕ διαφέρει από μια οποιαδήποτε άλλη μελέτη που κάνει το Δημόσιο ως προς το ότι έχει σκοπό τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση ώστε να υπάρχει υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος και ενσωμάτωση περιβαλλοντικών ζητημάτων στην προετοιμασία και θέσπιση σχεδίων και προγραμμάτων, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρέπει, δηλαδή, να σταθμίζονται κατά ουσιαστικό και διαφανή τρόπο τα περιβαλλοντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια εκπόνησης και έγκρισης των σχεδίων και προγραμμάτων που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η σπουδή από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) περιγράφεται ως διάθεση να μην υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις, μάλιστα έχουν προχωρήσεις σε σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα καθώς μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους «κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών».

Ασφαλώς, η ΚΥΑ που αναμένεται έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για τη Αιτωλοακαρνανία αλλά και για την Αχαΐα, καθώς θα περιλαμβάνει και το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυρίως θα έχει να κάνει με τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας σε τελική ανάλυση, όπως όλα δείχνουν.

Στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, πάντως, εκφράζουν όλοι την απορία τους για την επιμονή αλλά και την βιασύνη πάνω σε ένα θέμα που δεν φαίνεται να έχει αντικειμενικούς λόγους για να τεθεί ως επείγον.

Η «Συνείδηση», ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Δημήτρη Κέκελο, πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ρωτώντας για το πού βρίσκεται η μελέτη των δύο γειτονικών ΤΕΕ και πώς αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα.


Ο Παναγιώτης Κέκελος

«Δεν θέλω να προκαταλάβω επιστημονικά συμπεράσματα, όμως θεωρώ περίεργη την όλη διαδικασία, ειδικά από την στιγμή που ξεκινά εντελώς ανάποδα, δηλαδή εκφράζει την θέληση για ένα συγκεκριμένο έργο και στην συνέχεια προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες! Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα σπίτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία άδεια και κανένας όρος και ταυτόχρονα να λες ότι συζητάς το πώς θα γίνει! Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ζήτημα πως είμαστε αντίθετοι με ένα συγκεκριμένο είδος παραγωγής ενέργειας, όμως όλο αυτό μας παραπέμπει σε περισσότερο σε μια προσπάθεια να οριοθετηθούν οι υδάτινοι πόροι και να ξεκαθαρίζει πως χρησιμοποιούμε ακόμη και τις θαλάσσιες περιοχές, παρά σε κάποια επείγουσα ανάγκη που υπάρχει. Εμείς, πάντως, θα ενημερώσουμε έγκαιρα το κοινό για τα επιστημονικά μας συμπεράσματα πριν την λήξη της διαβούλευσης», εξηγεί ο κ. Κέκελος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη δεν θα περιλαμβάνει μόνο το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις από την ανάπτυξη ενός τέτοιου υπεράκτιου αιολικού αλλά και τον προβληματισμό κατά πόσον θα είναι παραγωγικό και βιώσιμο κάτι τέτοιο. «Η μεγαλύτερη απορία μας έχει να κάνει με το ότι όλοι γνωρίζουν πως το δίκτυο παραγωγής ρεύματος είναι κορεσμένο, συχνά η παραγόμενη ενέργεια απλά περισσεύει, οπότε ποια είναι η αναγκαιότητα στην περίπτωσή μας; Ξαναλέω, μου θυμίζει όπως κάποτε που ενώ δεν ήταν ξεκάθαρο τίνος ήταν η μια ιδιοκτησία και τίνος η άλλη, κάποιοι έκαναν ένα υποτυπώδες κτίσμα με γρήγορες “διαδικασίες” απλώς και μόνο για να οριοθετήσουν την περιοχή για να την καρπωθούν στο μέλλον», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τι θα αναφέρει η ΚΥΑ

Σύμφωνα πάντα με το ypodomes.gr, την εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.

Στόχος είναι να τρέξει άμεσα η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες με ορίζοντα να ολοκληρωθούν εντός διετίας, ώστε να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός το 2027.

Η αρχή πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, αναμένεται να γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1» που θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δρομολογείται. Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για τα πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW που θα εγκατασταθούν ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Βραβευτήκαν οι καλύτερες ταινίες μικρού μήκους και το Film Office Western Greece

Βραβευτήκαν οι καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Film Office Western Greece

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;