Υπεγράφη η Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υπογραφών των Κοινών Δηλώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, μεταξύ εκείνων και του Κυριάκου…

mitsotakis

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υπογραφών των Κοινών Δηλώσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, με την παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, μεταξύ εκείνων και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υπέγραψε Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου
Στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων (προώθηση της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, ιδιαίτερα η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης.

Στους στόχους περιλαμβάνονται, επίσης, η στήριξη της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development) και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης. Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας είναι –μεταξύ άλλων– η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα.

Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.