ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΥφυπουργός Εργασίας: Καμία ανησυχία για τις επιχειρήσεις για την ψηφιακή κάρτα – Κ. Κόλλιας: Νέα διαδραστική πλατφόρμα με τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ΜμΕ

Υφυπουργός Εργασίας: Καμία ανησυχία για τις επιχειρήσεις για την ψηφιακή κάρτα – Κ. Κόλλιας: Νέα διαδραστική πλατφόρμα με τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ΜμΕ

Υφυπουργός Εργασίας: Καμία ανησυχία για τις επιχειρήσεις για την ψηφιακή κάρτα – Κ. Κόλλιας: Νέα διαδραστική πλατφόρμα με τα χρηματοδοτικά προγράμματα για ΜμΕ

Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα λάβουμε υπόψη μας τις ιδιαίτερες ανησυχίες και τα προβλήματα κάθε κλάδου της οικονομίας, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλης Σπανάκης, απευθυνόμενος σε μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρηματιών στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων Νepa Economic Consulting. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σπανάκης, μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Επιχειρηματικότητα και διαχείριση οικονομικών μεγεθών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στόχος του υπουργείου είναι με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας να εξασφαλιστούν σύγχρονες πρακτικές που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τον ασφαλιστικό φορέα και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργηθεί πρόσθετο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Σπανάκης στην παρέμβαση του ανέδειξε την καθοριστική συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μείωση της ανεργίας, στο 9,4%, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναλάμβαναν το ρίσκο να αυξήσουν τον αριθμό θέσεων εργασίας για την κάλυψη των αναγκών τους. «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της ύπαρξης κενών θέσεων εργασίας για να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν, σε πολλούς κλάδους», ανέφερε ο κ.Σπανούλης. Επίσης ο Υφυπουργός Εργασίας, επεσήμανε τον στόχο της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 8% ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να συνταιριάξει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και κάλεσε τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει (μέρες καριέρας κλπ).

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα θέματα αύξησης του μέσου αλλά και του κατώτατου μισθού και στην πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για την αύξηση των αρχικών τους μισθών ακόμη και πάνω από τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον έδωσε έμφαση σε ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο εργασίας τονίζοντας, ότι το υπουργείο έχει στοχευμένη πολιτική αναθεώρησης του σχετικού νόμου και κάλεσε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους στον διάλογο που έχει ξεκινήσει.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης της NEPA Economic Consulting παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γεώργιος Παπαδημητρίου υποδιοικητής e- ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Λαζαράκου, ανέδειξε ζήτημα σχετικά με την εισαγωγή (κόστος, νομικό πλαίσιο) μιας μικρομεσαίας επιχείρησης στο χρηματιστήριο και τα οφέλη τής εισαγωγής για την ίδια την επιχείρηση, καθώς και τα εναλλακτικά εργαλεία και προϊόντα άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα η κ. Λαραζάκου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατες ιδιαίτερα επιτυχημένες δημόσιες προσφορές εταιρειών που προσέλκυσαν έντονο εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγώντας σε υπερκαλύψεις.

Το εκτελεστικό μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Κουρμούσης, εστίασε την παρέμβαση του σε θέματα χρηματοδότησης μιας επιχειρήσεις και τα απαιτούμενα για να χρηματοδοτηθεί, δίνοντας έμφαση στη ανάγκη ύπαρξης ενός επενδυτικού σχεδίου με όραμα, στην παρουσίαση πολιτικών διαχείρισης κινδύνων και αποπληρωμής δανείων καθώς και στην ενσωμάτωση στρατηγικών στόχων ESG. Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη σε διεθνές και κατ’ επέκταση σε εθνικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους πρέπει να εντάσσουν πολιτικές στους τομείς ESG προκειμένου να έχουν αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δήλωσε ο κ. Κουρμούσης.

Ο υποδιοικητής e- ΕΦΚΑ κ. Παπαδημητρίου, παρουσίασε επιγραμματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία του ασφαλιστικού φορέα, όπως το my EFKA Live και το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας, μία σύγχρονη εφαρμογή η οποία αποτελεί το μέσο άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και του ΕΦΚΑ σε «πραγματικό χρόνο». Επίσης το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, με σκοπό την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Νέα πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο θα δείχνει χρηματοδοτικά εργαλεία για κάθε επιχείρηση

Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Κόλλιας απευθυνόμενος προς τΙς μικρομεσαίες επιχειρηματίες είπε ό,τι τον ερχόμενο μήνα τίθεται σε λειτουργία από το ΟΕΕ, μετά από σχετική του πρόταση και αποδοχή από το υπουργείο, ένας διαδραστικός μηχανισμός ενημέρωσης που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους. Ειδικότερα, πρόκειται για μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας διάφορα βασικά στοιχεία από τη λειτουργία τους, αποκτούν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να έχουν πλήρη εικόνα για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο Ελλάδος και ΕΕ που αφορούν τη δική τους επιχείρηση και τον κλάδο τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NEPA Economic Consulting Κωνσταντίνος Πατήρης τόνισε ό,τι προκειμένου οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή θα πρέπει να επενδύσουν σε νέα συστήματα και διαδικασίες, να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν, να αναπτύξουν σύγχρονες τεχνολογίες και να μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να διατηρήσουν υψηλούς δείκτες. Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων ο κ. Πατήρης επεσήμανε ό,τι το μοντέλο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2024 θα λειτουργήσει υπό διαφορετικές συνθήκες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρηματίες ενώ θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες των εταιρειών τους.

Στη συνέχεια ο κ. Πατήρης, ανέδειξε τη σημασία παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής φορολογικής πολιτικής, αναδιαρθρώσεων δανείων, υπηρεσιών payroll, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προς τις επιχειρήσεις για την αναπτυξιακή τους πορεία καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει η NEPA προς την κατεύθυνση αυτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ