ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΜικρή παράταση στο διαγωνισμό για την επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου

Μικρή παράταση στο διαγωνισμό για την επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου

Μικρή παράταση στο διαγωνισμό για την επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου

Μικρή παράταση 15ημερών έδωσε ο Δήμος Αγρινίου για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά την επέκταση του ΧΥΤΑ Στράτου που ίσως «σώσει» και τη χρηματοδότηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας.

Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου με απόφασή της προέβη στην τροποποίηση της διακήρυξης του έργου μετά από τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι για το διαγωνισμό (διαδικασία που προβλέπεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης) και έτσι δόθηκε μια μικρή παράταση στην υποβολή των προσφορών και δημοπράτηση του έργου, που προγραμματίστηκε τελικά για τις 3 Ιουλίου με την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών.

Διπλή σημασία μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας

Το έργο που έχει προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι εξόχως σημαντικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή. Και έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που σχεδιάζεται στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Μετά από αυτή την απόφαση είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση (περίπου 14 εκατ. ευρώ), αφού με το τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι αδύνατο, το έργο να επαναδημοπρατηθεί και να αποκτήσει σύμβαση, άρα και ένα βασικό επιχείρημα για να γίνει το έργο – γέφυρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ.

Εντωμεταξύ τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση -και πόση θα είναι αυτή- για νέα έργα τέτοιου τύπου ή αν θα γίνει μονόδρομος για την προώθηση τους η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), όπως έχει γίνει ήδη σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά προβλέπονταν να μην υπάρξει στο νέο ΕΣΠΑ περαιτέρω χρηματοδότηση για έργα επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό τελικά να υπάρξει μια χρηματοδότηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή. Οι λεπτομέρειες όμως για τα κριτήρια αυτής της χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί…

Η επέκταση όμως του ΧΥΤΑ που δημοπρατείται σε ένα μήνα από σήμερα  διατηρεί ανοικτό το «παράθυρο», προκειμένου να έχει ο δήμος Αγρινίου και στη νέα περίοδο στη διάθεσή του κοινοτικούς πόρους για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Και αυτό γιατί το 2020, όταν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων εντάχθηκαν «πακέτο» σε μια πράξη με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Το βασικό έργο ήταν φυσικά η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ωστόσο μαζί της είχαν ενταχθεί ως υποέργα της ίδιας πράξης τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου, τα έργα αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) και η προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών.

Αν λοιπόν το υποέργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ αποκτήσει νομική δέσμευση, σύμβαση δηλαδή, μέσα στο 2023 είναι πιθανό «διασώσει» και τη χρηματοδότηση για το μεγαλύτερο έργο που είναι η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων, αφού έτσι θα είναι ευκολότερο όλα αυτά έργα να γίνουν «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ.

Τι αφορά η επέκταση του ΧΥΤΑ

Το έργο «Κατασκευή έργων επέκτασης ΧΥΤΑ» συνολικού προϋπολογισμού 3.895.576 € (με ΦΠΑ24%) περιλαμβάνει τα έργα κατασκευής της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ Στράτου (με προοπτική να λειτουργήσει αποκλειστικά ως ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 1.104.000 m3, σε έκταση 60 στρ. με έργα στεγάνωσης και τα αντίστοιχα έργα δικτύων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου.

Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνουν την κατασκευή 4 κυττάρων σε κατάντη συνέχεια των υφισταμένων 3 κυττάρων και την επέκταση της στεγάνωσης και των δικτύων συλλογής διηθημάτων και βιοαερίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εκτός εαυτού η Ζέτα Μακρυπούλια με αεροπορική εταιρεία: “Δεν μου έχει συμβεί πουθενά αυτό”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ