ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΥπό προϋποθέσεις τα λεφτά στους ΟΤΑ από το Μάρτιο! Ανάλογα με τις επιδόσεις η χρηματοδότηση

Υπό προϋποθέσεις τα λεφτά στους ΟΤΑ από το Μάρτιο! Ανάλογα με τις επιδόσεις η χρηματοδότηση

Υπό προϋποθέσεις τα λεφτά στους ΟΤΑ από το Μάρτιο! Ανάλογα με τις επιδόσεις η χρηματοδότηση

Δεν ανησυχούν στο δήμο Αγρινίου – Ένα ειδικό «point system» 12 σημείων με το οποίο θα αξιολογούνται δήμοι και 6 σημείων για τις περιφέρειες προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής πριν αποφασιστεί το ύψος της χρηματοδότησης που θα λαμβάνουν,

Η πλατφόρμα που θα δημοσιοποιούνται όλα τα παραπάνω στοιχεία θα αναρτηθεί τον Μάρτιο, με τα στοιχεία να ανανεώνονται είτε ανά μήνα, όπως για παράδειγμα τα χρηματικά διαθέσιμα του δήμου και οι αναθέσεις συμβάσεων, είτε ανά έτος, όπως το πλήθος των μαθητών ανά κατηγορία, είτε όποτε μεταβάλλονται, όπως για παράδειγμα ένα οργανωμένο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της πολιτικής προστασίας.

Στις περιφέρειες θα υπάρχουν κατηγορίες/στοιχεία όπως τα οικονομικά στοιχεία της περιφέρειας και τα ταμειακά διαθέσιμα, οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η πολιτική προστασία, οι υποδομές και η ενεργειακή θωράκιση, το ανθρώπινο δυναμικό και τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και η εκπαίδευση που διαφέρει από τους δήμους, καθώς περιλαμβάνει άλλες υποχρεώσεις, όπως τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, το πλήθος μαθητών που μεταφέρονται και τελικά το κόστος.

Αντίθετα, στους δήμους τα πράγματα θα είναι πολύ πιο «στριμωγμένα» αφού θα υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Τα οικονομικά στοιχεία, που οι δήμοι θα πρέπει να δημοσιοποιούν, όπως τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα βεβαιωμένα έσοδα από ΤΑΠ, τα τέλη επί καθαριστών εσόδων, τον προϋπολογισμό των δαπανών τους, αλλά και τη χρηματοοικονομική θέση τους, η οποία περιλαμβάνει τα χρηματικά διαθέσιμα των ταμείων, τις υποχρεώσεις προς τρίτους, υποχρεώσεις από δάνεια, υποχρεώσεις προς φορείς γενικής κυβέρνησης, ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και τις αναθέσεις συμβάσεων. Κατόπιν οι επενδύσεις και η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνει τα εκτελεστέα έργα, τόσο εκείνα που γίνονται με κρατικό προϋπολογισμό όσο και εκείνα που γίνονται με ιδίους πόρους ενώ θα υποχρεούνται να αναρτούν όλη την ακίνητη περιουσία τους, τόσο αυτή που χρησιμοποιείται για τη στέγαση υπηρεσιών του όσο και εκείνη που εκμισθώνεται.

Ακολουθεί η πολιτική προστασία, το πλήθος καθαρισμών ιδιωτικών και δημοσίων οικοπέδων, η βεβαίωση προστίμων και η ύπαρξη τοπικού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, αλλά και η ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ενώ εξίσου σημαντικός πυλώνας θα είναι το περιβάλλον και η διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να αναρτώνται στη σχετική πλατφόρμα το συνολικό βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων, το βάρος που μεταφέρεται σε ΧΥΤΑ και το βάρος των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται. Στα στοιχεία που πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα είναι το πόσους πράσινους, μπλε και καφέ κάδους έχει κάθε δήμος, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η έκταση των πάρκων που διαθέτει κάθε δήμος, το μήκος των ποδηλατοδρόμων και το μήκος των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Σημαντική προϋπόθεση θα είναι η εκπαίδευση και η προσχολική αγωγή κι εδώ εντάσσονται το πλήθος βρεφικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και το πλήθος των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

Προϋποθέσεις θα είναι ακόμη οι συνθήκες για τα Αμεα και η πρόνοια, που θα περιλαμβάνει το πλήθος των δημοτικών ΚΔΑΠ, ραμπών Αμεα και δημοτικών γηροκομείων, αλλά και κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και ευρύτερα η ποιότητα ζωής, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν πόσες παιδικές χαρές, δημοτικά θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, γυμναστήρια, ΚΑΠΗ, αλλά και δημοτικές βιβλιοθήκες λειτουργούν στον δήμο τους.

Ακολουθεί η διαχείριση αδέσποτων ζώων, που θα περιλαμβάνει πάρκα για ζώα αλλά και συμβεβλημένα κτηνιατρεία και επίσης οι υποδομές και η ενεργειακή κατανάλωση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του δήμου με τα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται.

Οι άλλοι τρεις πυλώνες που συμπληρώνουν τη δωδεκάδα των δεικτών που θα αναρτώνται είναι το ανθρώπινο δυναμικό του κάθε δήμου, οι δράσεις για τη δημιουργία έξυπνης πόλης, όπως είναι οι υπηρεσίες του δήμου που προσφέρονται ψηφιακά και τέλος τα δημογραφικά στοιχεία, όπως ο πληθυσμός ανδρών – γυναικών ανά ηλικία, η έκταση του δήμου, αλλά και ο διαχωρισμός των δημοτικών κοινοτήτων σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές.

Στο δήμο Αγρινίου πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς σύμφωνα με το Δημήτρη Τζιώλη, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αγρινίου, σε όλους τους τομείς που αναφέρονται το Αγρίνιο έχει πολύ καλές επιδόσεις, πολύ ψηλά στην κατάταξη των δήμων της Ελλάδας. «Στους περισσότερους από τους τομείς για τους οποίους έχω ενημερωθεί κι εγώ, είμαστε στις κορυφαίες θέσεις, ενώ συνολικά μπορώ να πω ότι με αυτά τα κριτήρια όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόβλημα, αλλά θα έχουμε ίσως και αύξηση στην χρηματοδότησή μας, γιατί υπάρχουν δήμοι που δεν πληρούν ακόμη και κανένα τέτοιο κριτήριο», εξηγεί ο κ. Τζιώλης.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μεσοσταθμικά την τελευταία πενταετία ούτε ένας δήμος δεν κατάφερε να εκπληρώσει όσα έργα είχε προαναγγείλει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να υλοποιήσει τα έργα σε ποσοστό άνω του 50%.

Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς επενδύσεων, μόνο το 1% των δήμων τους τήρησαν σε ποσοστό άνω του 50%. Πάντως, ο Γ.Γ. του Αγρινίου στο σημείο αυτό έχει σοβαρές επιφυλάξεις: «Δεν ξέρω τι ακριβώς μετρά το υπουργείο και με ποια πηγή στοιχείων, εμείς εδώ στο Αγρίνιο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε καλύψει το 100% των έργων που έχουμε εξαγγείλει, όχι το 80%», εξηγεί ο κ. Τζιώλης.

Την προαναγγελία είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν στις 31 Αυγούστου από το βήμα της Βουλής, με φόντο τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, άνοιγε θέμα αξιολόγησης των δήμων, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν πιάνουν τόπο, οπότε τώρα θεωρείται ο καταλληλότερος χρόνος να ξεκινήσει αυτό το νέο σύστημα αξιολόγησης, που θα θυμίζει point system με την πρόοδο ή τις παραλείψεις ανά κατηγορία

Το σχέδιο προχωράει υπό την επίβλεψη του αν. υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου αναλύοντας ποιοι θα είναι οι δείκτες αυτοί για δήμους και περιφέρειες, τους οποίους όχι μόνο θα «ελέγχει» η κυβέρνηση, ώστε να κατανέμονται ανάλογα οι πόροι, αλλά θα είναι δημόσια αναρτημένοι, ώστε να μπορούν να τους βλέπουν οι πολίτες, ενώ ο πρωθυπουργός στο υπουργικό της 16ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε πως «τα στοιχεία αυτά θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τη λειτουργία τους» και θα υπάρχουν «δείκτες απόδοσης».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Viral βίντεο με τον μαθητή στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου: Επισκευάζει θρανία στα κενά μεταξύ των μαθημάτων του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ