Ξηρόμερο: Επένδυσε στην καθαριότητα ο Δήμος - Γιατί ο Γ. Τριανταφυλλάκης μιλά για στρατηγική επιλογή

Ο Δήμος Ξηρομέρου αξιοποίησε και «έχτισε» σιγά - σιγά μια εκσυγχρονισμένη, σύγχρονη, υπηρεσία για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.

dimos-ksiromerou-2

Ο Δήμος Ξηρομέρου αξιοποίησε και «έχτισε» σιγά - σιγά μια εκσυγχρονισμένη, σύγχρονη, υπηρεσία για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.

Πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα για να «στήσει» την υπηρεσία, η οποία πλέον διαθέτει και στόχους, ώστε να βελτιωθεί περεταίρω. Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο Δήμος Ξηρομέρου ανέθετε σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Πλέον ο Δήμος Ξηρομέρου έχει και υλικοτεχνικά την υποδομή να ανταπεξέλθει στο έργο της αποκομιδής των σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ γίνονται και βήματα προς την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών» τόνισε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης (φωτ.) μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση».

Όπως  συμπλήρωσε ο δήμαρχος Ξηρομέρου: «Ήδη έχουμε υπογράψει με τον ανάδοχο για την απόκτηση μπλε κάδων, έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για βιοαπόβλητα και την απόκτηση καφέ κάδων, σημαντική διαδικασία για την κυκλική οικονομία και ουσιαστικά την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, που είναι μια σύγχρονη πρόκληση για όλους τους Δήμους στην παγκόσμια κοινότητα. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μια επαφή για την ανακύκλωση του ρουχισμού, που είναι και αυτός ένας μεγάλος όγκος, ώστε να γίνει η κατάλληλη διαχείριση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αν δεν είναι κατάλληλα για να αποδοθούν και πάλι σε ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Ο Δήμος Ξηρομέρου διέθετε παλιό εξοπλισμό και ουσιαστικά ανανεώνουμε τον στόλο μας με πιο σύγχρονα απορριμματοφόρα, καινούργια και μεταχειρισμένα, ενώ λειτουργήσαμε και ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο οποίος ήταν φτιαγμένος με χρήματα των δημοτών, αλλά σκούριαζε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Τα βρήκαμε, τα ενεργοποιήσαμε και νομίζω πως έχουμε δικαιωθεί από την στρατηγική επιλογή που έκανε ο Δήμος Ξηρομέρου να μαζέψει τα σκουπίδια μόνος του. Σταθήκαμε σε μια δύσκολη οικονομική εποχή που η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει ουσιαστικά τους προϋπολογισμούς των Δήμων».

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου τονίζει ακόμα: «Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η οργάνωση της υπηρεσίας αποκομιδής με οικονομοτεχνικούς όρους. Συνειδητά προχωρήσαμε σε αποκομιδή με ιδία μέσα και προσωπικό, γεγονός που στο ξεκίνημα είχε αντικειμενικές δυσκολίες και το γνωρίζαμε. Αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και την ευθύνη και με την βοήθεια του Υπουργείου, φιλικών Δήμων (Βόνιτσας, Λευκάδας, Αθηναίων) και την αξιοποίηση προγραμμάτων καταφέραμε να «στήσουμε» την υπηρεσία μας.

Σε τεχνολογικό εξοπλισμό ο Δήμος προμηθεύτηκε και λειτούργησε:

1. Δορυφορικό όχημα για κλαδέματα και ογκώδη

2. Καινούργιο απορριμματοφόρο 16 m3

3. Μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο 22m3 (πρόσφατο απόκτημα)

4. Κυκλοφορία οχήματος hook lift και χρήση 2 press container

5. Λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

 

Παράλληλα, εντάξαμε τον Δήμο Ξηρομέρου σε πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, εξελίσσεται η διαδικασία με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας) για σύστημα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για πιλοτικό έργο ανακύκλωσης- μπλε κάδου. Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, κατατέθηκαν ώριμες προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για ανταποδοτική ανακύκλωση.

Τέλος, στόχος είναι η αγορά μικρού απορριμματοφόρου 8m3 (για ανανέωση του στόλου), η διαχείριση της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών και η δημιουργία Πράσινου Σημείου στα όρια του Δήμου».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία που απαγορεύει στο κόμμα Κασιδιάρη την κάθοδο στις εκλογές