ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΞηλώνουν τα πλαστικά κολωνάκια

Ξηλώνουν τα πλαστικά κολωνάκια

Ασυνείδητοι δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος παρκάροντας στις γωνίες των δρόμων

Ξηλώνουν τα πλαστικά κολωνάκια

Το Αστικό ΚΤΕΛ τα αγοράζει, ο Δήμος τα τοποθετεί και οι οδηγοί… τα πατάνε

 

Οδηγείς μέσα στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου και ξαφνικά βλέπεις τα STOP των μπροστινών σου να ανάβουν κόκκινα και να σταματούν. Παραμένεις ακινητοποιημένος για αρκετά δευτερόλεπτα, κάποιες φορές και ολόκληρα λεπτά, ώσπου βλέπεις τα οχήματα να παίρνουν πάλι μπρος για να σταματήσουν και πάλι όμως λίγα μόλις μέτρα παρακάτω. Μποτιλιάρισμα. Φαινόμενο συχνό και γνωστό σε όλους όσοι οδηγούν μέσα στην πόλη του Αγρινίου και το οποίο παλιότερα συναντούσαμε μόνο στις μεγαλουπόλεις τύπου Αθήνα. Οι οδηγοί θα κατηγορήσουν τους στενούς και κακοσχεδιασμένους δρόμους και τον μεγάλο αριθμό των οχημάτων που κινούνται σε αυτούς. Πόση όμως ευθύνη έχουμε κι εμείς οι ίδιοι οι οδηγοί για το φαινόμενο αυτό με τις κακές συνήθειες που έχουμε; Κάτι τέτοιο καταδεικνύει η καταγγελία οδηγού του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου για τους επιτήδειους που αφαιρούν τα πλαστικά κολωνάκια που βρίσκονται τοποθετημένα στις γωνίες των δρόμων για την διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Ως γνωστόν, τα περισσότερα από τα μποτιλιαρίσματα μέσα στην πόλη οφείλονται στο γεγονός ότι παραβλέποντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εξαιτίας της έλλειψης χώρων στάθμευσης, πολλοί είναι οι οδηγοί που παρκάρουν σε σημεία που δυσκολεύουν την κίνηση, όπως στις γωνίες των δρόμων. Η πρόβλεψη αυτή όμως δεν οφείλεται σε κάποιο «βίτσιο» του νομοθέτη, αλλά στο γεγονός ότι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις γωνίες και τις διασταυρώσεις των δρόμων, εμποδίζουν τα μεγαλύτερα οχήματα, όπως είναι τα λεωφορεία, να στρίψουν. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί της αστικής συγκοινωνίας να αναγκάζονται σε ατελείωτες μανούβρες μπρος-πίσω των λεωφορείων τους ενώ πολλές φορές απαιτείται η «συνδρομή» της Τροχαίας για να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα που εμποδίζουν. Εν τω μεταξύ όμως, έχει δημιουργηθεί χάος, μια ουρά από οχήματα και νευριασμένους οδηγούς που κορνάρουν λες κι έτσι θα ξορκίσουν το μποτιλιάρισμα.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί, στο μέτρο του δυνατού πάντα, αυτή η κατάσταση, οι οδηγοί του αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου αποφάσισαν να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα τα γνωστά πορτοκαλί κολωνάκια πολυουρεθάνης με τις αντανακλαστικές λωρίδες, τα οποία συνεργεία του δήμου τοποθέτησαν σε «επίμαχα» σημεία, μεταξύ άλλων και στη συμβολή των οδών Παπαστράτου και Δημοτσελίου. Από την τοποθέτηση έχουν περάσει περίπου 20 μέρες, τα κολωνάκια όμως… δεν έπιασαν τόπο. Η αιτία είναι απλή: κάποιους δεν βόλευαν και τα έσπασαν. Κι έτσι, η γωνία Παπαστράτου και Δημοτσελίου μετατράπηκε και πάλι σε πάρκινγκ. Τα λεωφορεία εξακολουθούν να «κολλάνε» και τα μποτιλιαρίσματα δεν αποφεύγονται, μπλοκάροντας έτσι την κίνηση σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Όλα αυτά τα ανέφερε στην εφημερίδα «Σ» ο οδηγός του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται χρόνια στο τιμόνι κι έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος στην εργασία του με τέτοιες καταστάσεις. Λες και ζουν σε άλλη πόλη λοιπόν, κάποιοι προσπαθούν να βολευτούν όσο καλύτερα μπορούν στο παρκάρισμα του οχήματός τους, αδιαφορώντας για το κυκλοφοριακό χάος το οποίο θα προκαλέσουν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ευλύγιστα αυτά κολωνάκια έχουν σκοπό να λειτουργούν ως υπενθύμιση στους οδηγούς του ότι δεν πρέπει να παρκάρουν εκεί γιατί εμποδίζουν. Για κάποιους όμως φαίνεται ότι ισοδυναμούν με σηματάκι «ρεζερβέ» για να αράξουν το ΙΧ τους.

Το Αστικό ΚΤΕΛ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε νέα προμήθεια από τέτοια κολωνάκια, τα οποία πάλι ο δήμος θα τοποθετήσει και τα οποία πάλι κάποιοι θα κόψουν, θα τα πατήσουν και θα παρκάρουν ακριβώς στα ίδια σημεία, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν. Οι οδηγοί ζητούν την συνδρομή του δήμου, να βαφούν πάλι οι κίτρινες γραμμές στα σημεία αυτά ώστε η απαγορευτική διαγράμμιση να είναι πιο έντονη, ευελπιστώντας στο φιλότιμο κάποιων οδηγών που αποδεδειγμένα δεν το έχουν.

«Μεταφέρουμε τόσο κόσμο, από μαθητές και φοιτητές μέχρι ηλικιωμένους ανθρώπους», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος προειδοποιεί για μια ακόμη περίπτωση, πολύ σοβαρότερη, την κατάληψη των στάσεων των λεωφορείων από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Φτάνοντας λοιπόν στα σημεία που πραγματοποιούνται οι στάσεις και βρίσκοντας τα σημεία αυτά κατηλειμμένα από ΙΧ και μηχανάκια, αναγκάζονται να σταματούν στη μέση του δρόμου για να γίνει η είσοδος και έξοδος των επιβατών. Την ίδια στιγμή όμως από δίπλα μπορεί να περνάνε άλλα οχήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί κάποιος από τους επιβάτες, κυρίως από κάποιο μηχανάκι.

Πλαστικά κολωνάκια, τσιμεντένια κολωνάκια, διαγραμμίσεις, απαγορευτικές πινακίδες, τροχαία και πρόστιμα, όλα αυτά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν αλλάξει η ίδια η νοοτροπία μας, αυτός ο άκρατος εγωισμός της προσωπικής βολής, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που οι πράξεις μας έχουν στους άλλους. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δρόμοι του Αγρινίου είναι οι καλύτεροι δυνατοί ή ότι οι χώροι στάθμευσης επαρκούν. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν παρέχει άλλοθι σε κανέναν για να λύνει το προσωπικό του πρόβλημα στάθμευσης δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr