Ξενόγλωσση εκπαίδευση με φωτοτυπίες

Πεσμένη η αγορά στα ξενόγλωσσα βιβλία Ξενόγλωσση εκπαίδευση με φωτοτυπίες Συνεχόμενα κρούσματα με συλλήψεις βιβλιοπωλών σημειώνονται σε όλη την χώρα καθώς προβαίνουν στη φωτοτυπική αναπαραγωγή ξενόγλωσσων…

Πεσμένη η αγορά στα ξενόγλωσσα βιβλία

Ξενόγλωσση εκπαίδευση με φωτοτυπίες

Συνεχόμενα κρούσματα με συλλήψεις βιβλιοπωλών σημειώνονται σε όλη την χώρα καθώς προβαίνουν στη φωτοτυπική αναπαραγωγή ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων και στη διάθεση τους προς εμπορία, με τίμημα μικρότερο του κανονικού, χωρίς την έγγραφη άδεια των εταιριών.Το φαινόμενο, όπως επισημαίνουν στην “Σ” ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων που πωλούν ξενόγλωσσα βιβλία, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φέτος έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την αγορά βιβλίων. Φέτος η συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται πως έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς τα βιβλία - φωτοτυπίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος, κάτι που φαίνεται και από τη μείωση των πωλήσεων στα πρωτότυπα. Ένα συμβάν αφορούσε την σύλληψη στο Αγρίνιο, την προηγούμενη εβδομάδα, βιβλιοχαρτοπώλη ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του εκδοτική εταιρεία ξενόγλωσσων βιβλίων και αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα.

Στην “Σ” μίλησε αρχικά ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο Αγρίνιο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος και αναφέρθηκε στις διαδικασίες που κινούν οι εκδοτικές εταιρείες με νομικές κυρώσεις, σε ποινικό βαθμό, με πρόστιμα σε βιβλιοπώλες που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί ανά την επικράτεια.

Απαγορεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, παρόλα αυτά συμβαίνει. Δεν θα το έκανα καθώς αντίκειται στην φύση της δουλειάς μου και είναι παράνομο. Αρκετοί είναι αυτοί που αναπαράγουν ένα βιβλίο με φωτοτυπίες.”

Σχετικά με το ενδιαφέρον και την ζήτηση για ξενόγλωσσα βιβλία τόνισε πως “για εμάς είναι θηλιά στο λαιμό και για το ξενόγλωσσο βιβλίο η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι μεγάλο έξοδο και δαπάνη που επιβαρύνει την οικογένεια. Στις βόρειες χώρες τα ίδια βιβλία είναι στην μισή τιμή. Ότι βιβλίο θέλει να βρει κάποιος ακόμα και με ηλεκτρονική αγορά μπορεί να το αποκτήσει. Οι εκδοτικοί οίκοι με δελτία τύπου και με σύμπραξη που έχουν κάνει λένε πως μπορούν να πατάξουν τα φαινόμενα. Λένε ότι θέλουν να εξαλείψουν την φωτοτυπία αλλά δουλεύουν με ηλεκτρονικό κατάστημα από την άλλη όμως Πολλές εκδοτικές επίσης στέλνουν και σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σαν πακέτο κάποια βιβλία και μετά, έναντι αντιτίμου, τα πωλούν με τιμές χαμηλότερες από τα βιβλιοπωλεία.”

Η ιδιοκτήτρια του ξενόγλωσσου βιβλιοπωλείου στο Αγρίνιο ανέφερε πως “ Οι τιμές σε σχέση με παλαιότερα είναι χαμηλότερες τώρα στα ξενόγλωσσα βιβλία. Δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό καθώς στρέφονται σε φωτοτυπίες, διαδίκτυο και φροντιστήρια αρκετοί.

Είναι πεσμένη η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων και οι τιμές είναι ήδη προκαθορισμένες από τις εταιρείες. Τα ποσοστά κέρδους είναι χαμηλά για εμάς και δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι καλύτερο” δήλωσε.


FOTOTYPIESΟι εκδοτικές εταιρείες ξενόγλωσσων βιβλίων ανά την επικράτεια προβαίνουν σε ελέγχους σχετικά με το φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, περί πνευματικής ιδιοκτησίας να είναι αρκετά υψηλά.
Mια διαμάχη που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης στην προσπάθεια που κάνουν οι εκδοτικοί οίκοι για να κρατηθούν όρθιοι στα πόδια τους καθώς στις φωτοτυπίες ξενόγλωσσων βιβλίων έχουν στραφεί αρκετές οικογένειες προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος αγοράς των απαραίτητων εγχειριδίων για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Άλκης Αποστολόπουλος