Βρετανία: Ο Σουνάκ ενημερώνει τη Βουλή για τη στρατιωτική δράση κατά των Χούθι

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, με την απάντηση των Αμερικανών, των Βρετανών…

rishi-sunak

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, με την απάντηση των Αμερικανών, των Βρετανών και των συμμάχων τους να είναι εξίσου σθεναρή. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ενημερώνει τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τα πλήγματα εναντίον των ανταρτών.

Ο Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στις αμερικανικές επιδρομές στους στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Μέρος της αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που ενέκρινε τα χτυπήματα εναντίον των Χούθι χωρίς να συμβουλευτεί τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τα χτυπήματα έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση ως «αυτοάμυνα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει σε περαιτέρω χτυπήματα και ποια σχέδια έχει η κυβέρνηση για να αποφύγει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Nωρίτερα, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε έναν πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα «επανεξετάσει» τις συνθήκες για περαιτέρω χτυπήματα κατά των Χούθι εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει σε εκτεταμένη δράση στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε ο κ. Σαπς. Σε ομιλία του στο Λονδίνο, θα ανακοινώσει την ανάπτυξη 20.000 στρατιωτικών σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη σε συντονισμένες ασκήσεις μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ πέρυσι, προειδοποιώντας ότι το «μέρισμα ειρήνης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είχε τελειώσει.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ertnews.gr