«Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία τα αιτήματα για παράταση του «Εξοικονομώ 2023» και του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

«Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: «Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία τα αιτήματα για παράταση σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση". Η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 15η Νοεμβρίου

«Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία τα αιτήματα για παράταση του «Εξοικονομώ 2023» και του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

«Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: «Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία τα αιτήματα για παράταση σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση". Η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 15η Νοεμβρίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δίμηνη παράταση της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»!

Η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 15η Νοεμβρίου, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η 15η Σεπτεμβρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στους εξής δύο ισότοπους αντιστοίχος: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr

Στην Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να γνωστοποιηθούν αναλυτικά και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το γεγονός ότι πολλοί μηχανικοί στο Αγρίνιο και την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία έχουν ζητήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσω του ΤΕΕ, παράταση, καθώς δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία των αιτήσεων, σημαίνει πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ενδιαφέρον, για τα προγράμματα αυτά. Η ζήτηση είναι μεγάλη τόσο για το πρόγραμμα «εξοικονομώ 2023», όσο και για το πρόγραμμα που αφορούν τους νέους.

Η μεγάλη ζήτηση αποδεικνύεται περίτρανα και από το χρονικό διάστημα της παράτασης που δόθηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όλα τα γραφεία των μηχανικών σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία που είχαν αναλάβει τέτοιες δουλειές έκαναν αιτήματα για παράταση. Η ζήτηση όμως στην Αιτωλοακαρνανία να τονίσουμε πως υπάρχει από την πρώτη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν τα προγράμματα, από την προκήρυξή τους δηλαδή!

Σκοπός και στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, κάτι που θα πρέπει σιγά – σιγά να επιλύεται για να υπάρξει η δυνατότητα  να δημιουργηθούν κτίρια που θα είναι ενεργειακά οικονομικά, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες με την κατανάλωση της ενέργειας, δεδομένης της ακρίβειας που υπάρχει στην ενέργεια λόγω της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης που περάσαμε. Γι αυτό υπάρχει και έντονη τάση, που προέρχεται και από την Ε.Ε., για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Να διευκρινίσουμε πως το πρόγραμμα «εξοικονομώ και ανακαινίζω για νέους» επί της ουσίας είναι δύο προγράμματα και αφορά νέους μέχρι και 39 ετών. Το ένα σκέλος του προγράμματος είναι ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά κατοικίες που τους ανήκουν και διαθέτει ποσό μέχρι και 25.000 ευρώ, ενώ το άλλο σκέλος είναι για να μπορέσουν να κάνουν κάποιες εργασίες ανακαίνισης, που δεν περιλαμβάνονται στην ενεργειακή αναβάθμιση. Τα χρήματα που προβλέπονται σ’ αυτή την περίπτωση είναι μέχρι 10 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτά τα προγράμματα είναι στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» που υπάρχει από την Πολιτεία και βοηθάει νέους ή νέα ζευγάρια να αποκτήσουν σπίτι και να το ανακαινίσουν ή να το αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων στα 10 χλμ βαδιν κατέλαβε η Αγρινιώτισσα Άννα Αδάμη