ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα Νεα«Βουνό» τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών – «Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτός δεν αποζημιώνει»

«Βουνό» τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών – «Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτός δεν αποζημιώνει»

«Βουνό» τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών – «Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτός δεν αποζημιώνει»

«Βουνό» τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία αγρότες ανέφεραν μεταξύ άλλων: «πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτός δεν αποζημιώνει»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του Αγρινίου διαμαρτύρονται για να αποζημιωθούν έγκαιρα μετά τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι των προηγούμενων ημερών

Εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών της περιοχής του Αγρινίου και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ το πρωί της Τρίτης για την επίσπευση των διαδικασιών και κυρίως για την σωστή αποζημίωσή τους, καθώς προ ημερών από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε υπέστησαν τεράστια καταστροφή.

Όσοι εκ των ελαιοπαραγωγών δεν υπέστησαν ολική καταστροφή, τη Δευτέρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου, θα ξεκινήσουν σιγά – σιγά την συγκομιδή της ελιάς.

Η φετινή χρονιά φαίνονταν αρχικά ότι θα είναι καλή για την παραγωγή της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, όμως ο καιρός δεν ήταν «σύμμαχος» των αγροτών. Οι χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων ημερών άφησαν πίσω τους εκτεταμένα προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς καλαμών και της χοντροελιάς.

Ο Γιάννης Καρναβιάς Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καινουργίου είπε:

«διαμαρτυρόμαστε στον ΕΛΓΑ για να γίνουν έγκυρα οι διαδικασίες. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς, γιατί είναι η τρίτη χρονιά για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς από το Καινούργιο που δεν θα δουν εισόδημα από την ελαιοκαλλιέργεια. Πρόπερσι ήταν οι πολύ χαμηλές τιμές που ήταν κάτω του κόστους, πέρυσι ήρθε η γενική ακαρπία που δεν αποζημίωσε καθόλου ο ΕΛΓΑ και τώρα είμαστε στην τρίτη χρονιά που έγινε καταστροφή σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Καινουργίου, στην Αβόρανη και σε διπλανά χωριά.

Διεκδικούμε έγκαιρη καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα που διεκδικούμε τόσα χρόνια τώρα, όπως μείωση του κόστους παραγωγής, να καταργηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει στο 100% τους αγρότες αν υποστούν ζημιά, ενώ τους παίρνει το 100% της εισφοράς. Ξέρουμε την κατάσταση του ΕΛΓΑ και διεκδικούμε να στελεχωθεί, αν και οι κυβερνήσεις διαχρονικά τον υποστελεχώνουν και δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια για όλη την κατάσταση που βιώνουμε. Διεκδικούμε για να ακουστούμε και στην κεντρική εξουσία».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουργίου Περικλής Παπασάϊκας ανέφερε:

«η βασική καλλιέργεια που έχει υποστεί καταστροφή μέσα στον Αύγουστο είναι η ελιά Αγρινίου, η πράσινη. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να ενεργήσει για να αποζημιωθούμε. Στο Καινούργιο δεν μιλάμε για ολική καταστροφή, αλλά για πάρα πολύ μεγάλη, τεράστια καταστροφή. Στην περιοχή της Αβόρανης, της Καμαρούλας και του Ρουπακιά η καταστροφή είναι ολική, μιλάμε για 150% καταστροφή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει από τον ΕΛΓΑ.

Για τους ρυθμούς του ΕΛΓΑ είναι νωρίς, αλλά ελπίζω μέσα στην εβδομάδα να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το βασικό ζήτημα είναι να αποζημιωθούν σωστά οι αγρότες και όχι να βγει ένα ποσοστό της τάξεως του 23% ζημιάς για να πάρουν 1% αποζημίωση οι αγρότες. Την Δευτέρα ξεκινάμε την συγκομιδή της ελιάς και επίσης ακούγεται πως οι ελιές δεν θα έχουν καλή τιμή.

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με εμάς τους αγρότες. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και το κράτος άμεσα πρέπει να ενεργήσει και να μπορέσει να αποζημιώσει τον κόσμο, γιατί μην ξεχνάτε πληρώνουμε από την τσέπη μας τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο και ειδικά οι Αιτωλοακαρνάνες δεν αποζημιωνόμαστε, γιατί δεν πέφτει τόσες φορές χαλάζι μέσα στο χρόνο, όπως πέφτει στη Θράκη και τη Μακεδονία. Αλλά μας το οφείλουν και εμάς γιατί πληρώνουμε κανονικά κάθε χρόνο. Θα πρέπει να αποζημιωθούμε και εμείς σωστά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Βουνό» τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών - «Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και αυτός δεν αποζημιώνει»

Ιερέας απαντά στους τράπερ με το τραγούδι «Sto Tupper» – Τι λέει ο π. Σάββας Κυράζογλου (video)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ