ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΒόνιτσα: Η ιστορική και γραφική κωμόπολη από ψηλά (VIDEO)

Βόνιτσα: Η ιστορική και γραφική κωμόπολη από ψηλά (VIDEO)

Βόνιτσα: Η ιστορική και γραφική κωμόπολη από ψηλά (VIDEO)

Στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχή μας, σας παρουσιάζουμε για μια ακόμα φορά ένα ένα τα χωριά του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Παρουσιάζουμε από ψηλά την όμορφη Βόνιτσα που είναι και έδρα του Δήμου.

Η ιστορική και γραφική κωμόπολη της Βόνιτσας είναι χτισμένη δεξιά στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, σε σημείο που επιτηρεί τη διέλευση των πλοίων, διαμέσου του στενού Ακτίου- Πρέβεζας, προς και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τούνελ, που συνδέει την Ακαρνανία με την Ήπειρο, η Βόνιτσα είναι και σημαντικός οδικός κόμβος. Η Βόνιτσα απέχει από 100 χλμ. από το Μεσολόγγι, 75 από το Αγρίνιο και 36 από την Αμφιλοχία. Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και του οδικού τμήματος Αμβρακία – Άκτιο μειώνεται κατά πολύ η απόσταση της Βόνιτσας από την Αθήνα.

Η Βόνιτσα είναι η έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ο οποίος καταλαμβάνει το βορειοδυτικό άκρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που είναι τμήμα της γνωστής από την αρχαιότητα Ακαρνανίας, η οποία στα όριά της περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή του Νομού δυτικά του Αχελώου με σπουδαίες κωμοπόλεις και χωριά, όπως η Πάλαιρος, η Κατούνα, το Μοναστηράκι κ.ά. Σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η Βόνιτσα ήταν το σημαντικότερο στρατιωτικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της βόρειας Ακαρνανίας και το ισχυρό της κάστρο έλεγχε κατά καιρούς την περιοχή του Αμβρακικού μέχρι το Λουτράκι και του Ιονίου μέχρι την περιοχή της Παλαίρου.

Η Βόνιτσα έχει όμορφη παραλία και ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι της, την Κουκουμίτσα, και από πάνω, στο λόφο, δεσπόζει το μεσαιωνικό της κάστρο. Στο βάθος του Αμβρακικού διακρίνονται πέντε βραχονησίδες και πίσω τους η Κορωνησία, η οποία κατοικείται και συνδέεται με το λιμάνι της Σαλαώρας με δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βενετοί θεωρούσαν τη Βόνιτσα ως τη Βενετία της Ανατολής και έλεγαν ότι έχει μικρή διαφορά από αυτή (Βόνιτσα Βενέτσια πόκα ντιφερέτσια). 

Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βόνιτσα και την περιοχή της θα διαπιστώσει πως πρόκειται για έναν όμορφο και ιδιαίτερο τόπο για εξερευνήσεις, για κολύμπι, για ψάρεμα και θαλασσινούς μεζέδες.

Η Βόνιτσα αποτελεί η ίδια ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό, αλλά μπορεί να γίνει και ορμητήριο για τον επισκέπτη που θέλει να εξερευνήσει τη ενδοχώρα του Ξηρομέρου. Τουριστικά η Βόνιτσα έχει να επιδείξει σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία και πολλές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι σπουδαίας περιβαλλοντολογικής αξίας.

katounanews.gr

Άνοιγμα σχολείων: Αγωνία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr