ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Βομβαρδισμένο» τοπίο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

«Βομβαρδισμένο» τοπίο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

«Βομβαρδισμένο» τοπίο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

«Βομβαρδισμένο» τοπίο

Οι λιγοστοί κάτοικοι του Λαμπιρίου το εγκατέλειψαν, κατέρρευσαν σπίτια και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόσβαση στους αγροτικούς δρόμους

Διαλύθηκαν δρόμοι, κινδυνεύουν σπίτια σε χωριά των Δ.Ε. Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων

Η Ερμίτσα κατέστρεψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Μεγάλα και ζωτικής σημασία τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στις Δ.Ε. Παναιτωλικού, Παραβόλας και Παρακαμπυλίων από την θεομηνία που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία τις προηγούμενες ημέρες. Το οδικό δίκτυο θυμίζει βομβαρδισμένο πεδίο, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα μέσα στα χωριά!

Η Αγία Παρασκευή και η Αγία Βαρβάρα ήταν δύο από τα χωριά που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ στην περιοχή αυτή σχεδόν όλα τα χωριά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη μανία της φύσης, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά ακόμη και σήμερα, τόσες ημέρες μετά.

Το κεντρικό οδικό δίκτυο και πολλά σημεία εντός  των κοινοτήτων στην Δ.Ε. Παναιτωλικού έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί!

Ακόμη και σήμερα τα σημάδια της θεομηνίας είναι τόσο έντονα σα να έγιναν πριν λίγες ώρες! Συνεργεία πάλευαν συνεχώς για να ανοίξουν τους δρόμους, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και γι αυτό θα ανασυνταχθούν και θα επιστρέψουν για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών.

Στο Λαμπίρι οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι εγκατέλειψαν στο χωριό μετά τη θεομηνία, ενώ κατέρρευσαν σπίτια και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόσβαση στους αγροτικούς δρόμους για να συγκεντρώσουν τα ζώα τους. Εκτός όμως αυτών ήταν χωρίς νερό και ρεύμα και χθες ξεκίνησαν τα συνεργεία να αποκαταστήσουν το νερό.

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Θύμιος Γρίβας που εκλέγεται από την Δ.Ε. Παναιτωλικού μιλώντας στη «Σ» για τα προβλήματα από τη θεομηνία σημείωσε: «το κεντρικό οδικό δίκτυο υπέστη μεγάλες ζημιές. Δεν σημειώθηκαν απλά κατολισθήσεις, αλλά υποχώρησε ο ίδιος ο δρόμος.

Προς τα χωριά Αγία Παρασκευή και Αγία Βαρβάρα ο δρόμος υπέστη σοβαρές καθιζήσεις, πέραν δηλαδή από τις κατολισθήσεις που υπήρξαν. Κατολισθήσεις έγιναν και εντός της Αγίας Παρασκευής.

Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Θύμιος Γρίβας

Την Κυριακή και την Δευτέρα υπήρχαν μόνιμα μηχανήματα που έκαναν διάνοιξη στο δρόμο, γιατί κάθε μια ώρα περίπου έκλεινε ο δρόμος. Η ροή του χώματος ήταν συνεχόμενη, ήταν σαν πολτός. Η αγροτική οδοποιία είναι σχεδόν πλήρως κατεστραμμένη.

Στη Σκουτερά ένα κομμάτι λοφίσκου υπέστη καθίζηση και ακριβώς από κάτω υπάρχει σπίτι, το οποίο υπέστη ρωγμές. Σε εκείνο το σημείο ο δρόμος, το ένα κομμάτι από το άλλο, λόγω της καθίζησης είχε υψομετρική διαφορά ενάμιση μέτρο.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που κατέβασε η Ερμίτσα εξαφάνισε χωράφια. Οι κολόνες της ΔΕΗ, που υπήρχαν στα χωράφια αυτά, είναι μέσα στην κοίτη τώρα, ενώ ξηλώθηκαν και κρατιόντουσαν από τα σύρματα. Μάλιστα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μικρές στην περιοχή και όσοι τις έχασαν είναι σε απόγνωση.

Έχασαν και τη σοδιά και το χωράφι. Κατολισθήσεις, μικρές ή μεγάλες, σημειώθηκαν επίσης σε Καστανούλα, Κερασιά, Σιτόμενα. Τα προβλήματα είναι σοβαρά και χρειάζεται χρόνος πολύς για να διορθωθούν.

Αυτή τη στιγμή το έδαφος είναι βούρκος, είχαν εγκλωβιστεί κάτοικοι και ζώα, ενώ η ίδια είναι και η εικόνα στην Δ.Ε. Παρακαμυλίων με κορύφωση των προβλημάτων ο αποκλεισμός της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου που είχε γίνει στη Φραγκόσκαλα.

Υπήρξαν πέντε – έξι σπίτια σε όλη την Δ.Ε. Παναιτωλικού, χωρίς ρεύμα γιατί υπήρξε ανάγκη να κοπεί στα συγκεκριμένα σπίτια και περίμεναν λίγο, ώστε να πάει η ΔΕΗ να αποκαταστήσει τη ζημιά και να επαναφέρει το ρεύμα, αλλά κατά κανόνα δεν υπήρξε πρόβλημα με το νερό και το ρεύμα στην περιοχή».

Η Πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής Αγρινίου Κω/να Καψάλη τόνισε: «οι δρόμοι έχουν ανοίξει, αλλά το πρόβλημα ήταν σοβαρό, καθώς για μιάμιση ημέρα το χωρίο ήταν αποκλεισμένο και πρόσβαση δεν υπήρχε από πουθενά.

Σημειώθηκε σοβαρή καθίζηση στο οδικό δίκτυο της Αγίας Παρασκευής, η οποία θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να επισκευαστεί και να αποδοθεί στους κατοίκους. Ακόμη και εντός οικισμού σημειώθηκαν καθιζήσεις και κινδυνεύουν σπίτια. Μέσα στην ατυχία μας ήμασταν τυχεροί, διότι δεν είχαμε πρόβλημα με το νερό και το ρεύμα.

Η Πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής Αγρινίου Κω/να Καψάλη

Προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρσι, που επίσης έπληξε το χωριό μας θεομηνία, παρουσιάστηκαν και φέτος στα ίδια σημεία. Με τα παιδιά του σχολείου υπήρξε ζήτημα, καθώς από την Αγία Παρασκευή πάνε δημοτικό σχολείο στην Σκουτερά και αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την μεταφορά τους με το λεωφορείο.

Δεν ήταν εύκολη η μετάβαση. Είχε ανοιχτεί ο δρόμος, αλλά οι οδηγοί έκαναν παράπονα ότι δεν είναι εύκολο και ασφαλές να περάσουν. Χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι ζημιές . Στην επόμενη θεομηνία τα προβλήματα θα είναι σημαντικότερα. Φοβόμαστε για ανθρώπινες ζωές, αλλά και για τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας».

Καταπτώσεις κάτω ακριβώς κάτω από τον δρόμο στην Αγία Βαρβάρα

«Φοβόμαστε πως θα υπάρξουν και επιπλέον ζημιές…»

Ο Πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας Ευθύμιος Ζαφείρης ανέφερε: «τα σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό δίκτυο της κοινότητας και στις τρείς διεξόδους που υπάρχουν, προς τα Προσήλια δηλαδή, το Περιστέρι και τον δρόμο προς τις Λάσπες που οδηγεί και στο Αγρίνιο. Αποκλειστήκαμε για μια μέρα. Ανοίξαμε μια λωρίδα κυκλοφορίας σε ένα σημείο που η καθίζηση είναι 30 μέτρα μήκος, ώστε να μπορούν να περνούν τα αυτοκίνητα.

Την Κυριακή ανοίχτηκε, την Τρίτη ήρθε εργολάβος της Περιφέρειας, ο οποίος σταμάτησε την επόμενη μέρα, καθώς πήρε εντολή για να φύγει. Τώρα οι περισσότερες καταπτώσεις έμειναν, έχοντας μόνο δημιουργήσει δρόμο ανάγκης για την έλευση των αυτοκινήτων.

Φοβόμαστε πως θα υπάρξουν και επιπλέον ζημιές, διότι σε μια κατάπτωση αν πέσει χώμα από την πάνω πλευρά του δρόμου το καθαρίζεις, αν όμως η κατάπτωση γίνει κάτω από τον δρόμο, για να επισκευαστεί και πάλι ο δρόμος χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά. Και σε τρία σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου η κατάπτωση έγινε ακριβώς κάτω από τον δρόμο και υπάρχει βάθος 50 μέτρων. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Στο δρόμο προς τα Προσήλια πριν δύο χρόνια υπήρχαν ζημιές από κακοκαιρία και μέχρι σήμερα στα σημεία που τότε είχαν υποστεί ζημιά, δεν έγινε καμία παρέμβαση πέραν από το να ανοίξουν το δρόμο για δυόμιση μέτρα, ώστε να περνάνε τα αυτοκίνητα. Τώρα ήρθε και έδεσε με τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως για κόστος 1.000 ευρώ, που θα χρειαστεί ένα μηχάνημα για να είναι στο εκάστοτε χωριό για δύο – τρείς μέρες, παθαίνεις ζημιές εκατομμυρίων αν δεν το κάνεις. Δεν γίνεται το 2021 να είναι χωματόδρομος το Αγία Βαρβάρα – Περιστέρι και να χρειάζεται 10 αυτοκίνητα χαλίκι και να μην τα στέλνουν. Τώρα χρειάστηκε.

Πέρασαν τόσες μέρες χωρίς να έρθει κανένας ειδικός. Δεν γίνεται να μην έχουμε 5 μηχανήματα το 2021 να καθαρίσουμε τις καταπτώσεις, ο ι οποίες όσο μένουν εκεί κακό κάνουν, ρουφάνε νερό και μετά χρειάζεσαι πολύ περισσότερα λεφτά για να φτιάξεις το δρόμο. Δεν γίνεται, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, η τότε Νομαρχία να μπορούσε να στέλνει μηχάνημα και τώρα να μην υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα μετά από τέτοια θεομηνία, για να δουλεύει συνεχώς στην περιοχή».

Τουλάχιστον 100 στρέμματα «πήρε» η Ερμίτσα στη Σκουτερά

Ο Πρόεδρος της Σκουτεράς Βαγγέλης Γρίβας δήλωσε: «είχαμε προβλήματα διότι «φούσκωσε» η Ερμίτσα και κατέστρεψε κτήματα και καλλιέργειες, εξαφάνισε ολόκληρες εκτάσεις. Τουλάχιστον 100 στρέμματα, 10 συγχωριανοί μας έχασαν τελείως τις ιδιοκτησίες τους, τις παρέσυρε το ποτάμι και το ζήτημα είναι πως πολλοί έχουν ως μόνη πηγή εισοδήματος τις καλλιέργειές τους.

Οι μηχανικοί έλεγξαν ένα σπίτι που κινδυνεύει από κατολίσθηση, ενώ σημαντική είναι η ζημιά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο καταστράφηκε τελείως.

Ο Πρόεδρος της Σκουτεράς Βαγγέλης Γρίβας

Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά στο ποτάμι, μας ενημέρωσαν πως θα έρθει η ΜΟΜΚΑ, αλλά την περιμένουμε από το καλοκαίρι για να ανοίξει την κοίτη και να κάνει τα έργα. Ο περιφερειακός του χωριού καταστράφηκε εντελώς και αυτό είναι σίγουρα πλήγμα».

Ο Πρόεδρος του Λαμπιρίου Θανάσης Κουτσιαύτης είπε: «δυστυχώς τα ζήσαμε όλα. Στο Λαμπίρι  είχαμε κατολισθήσεις, πλημμύρες, διακοπή νερού και ρεύματος, έπεσαν σπίτια, ενώ σε πολλές κατοικίες υπάρχουν ρωγμές, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες δεν ζουν στην περιοχή και είναι κλειστά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα. Πριν ζούσαν μόνιμα σχεδόν 10 άτομα στο χωριό και μετά τη θεομηνία έφυγαν όλοι, δεν έμεινε κανείς μόνο ένας καλόγερος.

Χρειάστηκε να ενοικιάσουμε σπίτι στο Μεσολόγγι για συγχωριανό μας που έχασε το σπίτι του. Στο Κάτω Λαμπίρι, τα Ραπτέικα και το Παλαιοχώρι αποκαταστάθηκε η ύδρευση, έχουν νερό, ενώ το κεντρικό Λαμπίρι δεν έχει ακόμη ρεύμα και νερό. Το συνεργείο της ΔΕΗ δεν ήρθε, όμως μας ενημέρωσε πως θα έρθει.

Ο δρόμος ο κεντρικός στο Λαμπίρι είναι ανοιχτός, αλλά δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση στους υπόλοιπους δρόμους του χωριού. Τα ζώα ήταν ελεύθερα και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόσβαση για να τα συγκεντρώσουν στις εγκαταστάσεις τους, πολλές εκ των οποίων υπέστησαν ζημιές».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Έρχεται και ο ποδηλατόδρομος στον Αγ. Ιωάννη Ρηγανά

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr