ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΒοήθημα της «πλάκας» από τον ΟΑΕΔ

Βοήθημα της «πλάκας» από τον ΟΑΕΔ

Βοήθημα της «πλάκας» από τον ΟΑΕΔ

Οι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος από 1 Οκτωβρίου και έπειτα δεν παίρνουν τίποτα

Βοήθημα της «πλάκας» από τον ΟΑΕΔ

Διαφέρουν οι ανάγκες του απολυμένου στις αρχές του χρόνου με αυτές των απολυμένων στα μέσα ή στο τέλος του χρόνου;

 

Προ εκπλήξεως βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο ένας άνεργος οικογενειάρχης, ο οποίος μετέβη στον ΟΑΕΔ έτσι ώστε να παραλάβει το ειδικό βοήθημα που δικαιούνται οι άνεργοι έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του οργανισμού. Ακόμα και όσοι είχαν προλάβει και είχαν πάρει μέρος του βοηθήματος, με την αλλαγή του χρόνου δεν το δικαιούνται και πρέπει να συμπληρώσουν ξανά τις προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, το ειδικό βοήθημα των 72 ευρώ το μήνα που καταβάλλεται στη μορφή των 216 ευρώ ανά τρίμηνο, για τρία τρίμηνα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι για τρεις μήνες μέσα στο ημερολογιακό έτος και δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση. Βασική προϋπόθεση οι 60 τουλάχιστον μέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (οικοδόμοι, λατομοί, τραγουδιστές κλπ).

Για παράδειγμα, όποιος δικαιούται το εν λόγω ειδικό βοήθημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31η Μαρτίου και πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το βοήθημα ολόκληρο, δηλαδή για τρία τρίμηνα, θα το λάβει κανονικά. Από 1η Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου θα λάβει μόνο τα δύο από τα τρία τρίμηνα, αφού η καταβολή της τρίτης δόσης θα έπρεπε να γίνει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Γι’ αυτό δεν θα την λάβει ποτέ. Από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου θα λάβει μόλις ένα τρίμηνο από το βοήθημα, ακόμη και αν δικαιούται τρία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Όσοι άνεργοι το δικαιούνται από 1η Οκτωβρίου, ακόμη και αν δικαιούνται ακόμη και τρία τρίμηνα, δεν θα λάβουν ούτε μισό ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα βοήθημα που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται ποτέ, ενώ σε άλλες καταβάλλεται μόνο μέρος αυτού. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν αρκετά εύλογα ερωτήματα. Άλλωστε, υποτίθεται πως όταν σχεδιάζεται μία πολιτική στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα έπρεπε να διέπετε από τη λογική της ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Με ποια λογική όμως σχεδιάστηκαν οι προϋποθέσεις καταβολής αυτού του βοηθήματος και για ποιο λόγο προσδιορίζεται στο «ημερολογιακό έτος»; Διαφέρουν οι ανάγκες του απολυμένου στις αρχές του χρόνου με αυτές των απολυμένων στα μέσα ή στο τέλος του χρόνου;

Η εφημερίδα «Σ» επικοινώνησε με τον ΟΑΕΔ έπειτα από την καταγγελία του αναγνώστη από το Αγρίνιο, ο οποίος αν και δικαιούταν το βοήθημα έχοντας μάλιστα λάβει στα μέσα Οκτωβρίου μία από τις τρεις δόσεις, ενημερώθηκε πως δεν θα λάβει τις άλλες δύο με το νέο χρόνο. Η θέση του ΟΑΕΔ ήταν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι και ο άνεργος οικογενειάρχης μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για να σιγουρευτεί…

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr