ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΒιβλιοπωλεία Αγρινίου: Ξεκίνησε η έρευνα αγοράς για τα σχολικά

Βιβλιοπωλεία Αγρινίου: Ξεκίνησε η έρευνα αγοράς για τα σχολικά

Βιβλιοπωλεία Αγρινίου: Ξεκίνησε η έρευνα αγοράς για τα σχολικά

Σταθερές παραμένουν οι τιμές. Τα νέα δεδομένα δεν εισήγαγαν πολλές νέες ανάγκες για τους μαθητές. Κομμάτι της πίτας παίρνει και το διαδίκτυο!   

Ξεκίνησε δειλά – δειλά η έρευνα αγοράς στα βιβλιοπωλεία του Αγρινίου από γονείς, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσουν για τα σχολικά είδη των παιδιών τους, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Ως είθισται, ο προϋπολογισμός για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού, αν και φέτος οι εκτιμήσεις είναι πως θα είναι πολύ ισχνός, καθώς «περίσσεψαν» πολλά αναλώσιμα από την προηγούμενη σχολική χρονιά, η οποία διακόπηκε ξαφνικά και μεταφέρθηκε στα laptop και το σπίτι.

Φέτος, όπως και πέρσι, δεν παρουσιάζεται καμία μεταβολή στην τιμή των σχολικών ειδών. Κατά κανόνα οι γονείς, αν και δυσκολεύονται πολύ, θα διαθέσουν χρήματα για τα παιδιά τους και αναζητούν λύσεις με προϊόντα αξιόπιστα που θα έχουν μεγάλη «διάρκεια ζωής», ωστόσο λ.χ. οι τσάντες δεν θα έχουν μεγάλη ζήτηση εκτιμούν οι επαγγελματίες του Αγρινίου, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που την χρειάστηκαν πέρυσι τα παιδιά.

Αν και οι λίστες των εκπαιδευτικών που έχουν ως «οδηγό» οι μαθητές δεν έχουν ακόμη συνταχθεί, ώστε να παραδοθούν στα βιβλιοπωλεία, δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αντιθέτως, οι φετινές λίστες πιθανότατα θα είναι περισσότερο «μαζεμένες», από τις ήδη πολύ «περιορισμένες» προπέρσινες, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που προκύπτουν από τις επαφές εκπαιδευτικών με βιβλιοπώλες του Αγρινίου, δεδομένου πως δεν μεταβάλλονται εύκολα.

Κατά μέσο όρο οι γονείς για ένα παιδί νηπίου θα διαθέσουν περίπου 12 με 15 ευρώ, ενώ για ένα παιδί δημοτικού τα χρήματα που θα διατεθούν θα κυμαίνονται περίπου στα 20 ευρώ, ανάλογα με τη λίστα που διανέμει ο εκπαιδευτικός κατά βάση.

Για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου οι αγορές σε όλα τα σχολικά ανέκαθεν γίνονταν τμηματικά με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό, όσο υψηλό και αν είναι, να «σπάει» σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της σχολικής σεζόν.

Παράλληλα, αρκετοί είναι και οι γονείς που αναμένουν τα κουπόνια του ΟΓΑ για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Η τιμή των βοηθημάτων για τους μαθητές του Δημοτικού είναι περίπου 12 ευρώ, του Γυμνασίου μέχρι 17 ευρώ και του Λυκείου μέχρι 22 ευρώ περίπου.

Τα τετριμμένα, μετά τα νέα δεδομένα και την εξ αποστάσεως διδασκαλία που προέκυψε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, φαίνεται πως δεν άλλαξαν και ιδιαίτερα σε συνάρτηση με τα σχολικά είδη, πλην της υποχρέωσης οι μαθητές να διαθέτουν δικούς τους μαρκαδόρους για τους πίνακες, όπως και δικό τους σφουγγαράκι!

Σχετικά με το παγουράκι, που τόσο λόγος έχει γίνει στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, σε συνάρτηση με τα σχολεία, οι βιβλιοπώλες ήδη είναι σε «ετοιμότητα» για να προσφέρουν ποικιλία, αν και όπως έχει ανακοινωθεί θα προσφερθεί από το κράτος. Ωστόσο, το σχόλιο που «επικρατεί» στο χώρο επί του θέματος είναι: «είναι ωραία κίνηση, αλλά μέχρι εκεί, δεν χρειάζονται περεταίρω σχόλια, γιατί μετά μια απλή και καλή κίνηση μετατρέπεται σε κάτι που σχετίζεται μόνο με παρομοίωση όπως: «σου παραχωρούν «ομπρελίτσα ποτού» για την καταιγίδα»!

  • Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος τόνισε: «οι λίστες είναι αρκετά «συμπυκνωμένες» και θα καλύψουν όλο το έτος. Είναι πολύ περιορισμένες, ακόμη και για βιβλία διαθεματικά, οι αγορές έγιναν και δύσκολα θα γίνει και δεύτερη. Ακόμη και στα αναλώσιμα είναι και θα είναι μέχρι να τα προμηθευτούν όλοι περιορισμένα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου αναμένονται μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
  • Ο Δημήτρης Τσιούφης ανέφερε: «τα πράγματα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές σε σχέση με τη ζήτηση και τις τιμές. Σημασία έχει ο κόσμος να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στα τοπικά καταστήματα, καθώς τα τελευταία χρόνια μερίδιο από την πίτα λαμβάνουν και τα πολυκαταστήματα και το διαδίκτυο. Μια έρευνα αγοράς θα τους πείσει για να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Στην δική μας δουλειά τα πράγματα είναι λίγο «απλωμένα» οι αγορές από τους μαθητές ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, αλλά εκτίνονται πολλές φορές μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου».
  • Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης δήλωσε: «οι τιμές και φέτος είναι αμετάβλητες, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Οι λίστες δεν έχουν δοθεί, πλην νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών που έχουν ξεκινήσει. Φέτος οι λίστες όπως εκτιμούμε δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα, απεναντίας θα μειωθούν εκ μέρους των εκπαιδευτικών. Η μόνη αλλαγή που έφερε μέχρι στιγμής η πανδημία και η τηλεκπαίδευση είναι η προμήθεια από τους μαθητές δικών του μαρκαδόρων για τον πίνακα και σφουγγαριού και κυρίως αυτό αφορά τους μικρότερους μαθητές, όχι του γυμνασίου και του λυκείου».   

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Επιστολή εκπαιδευτικών Αγρινίου και Θέρμου για το άνοιγμα των σχολείων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ